FaceTime videobellen op iPhone door man

Persoonlijke stem: de iPhone gebruikt jouw stem in iOS 17

Voorlopig alleen in het Engels
iOS 17 bevat de nieuwe functie 'Persoonlijke stem' (Personal voice), voor mensen die hun stem dreigen te verliezen. De iPhone geeft je dan de mogelijkheid om zinnen uit te laten spreken met een stem die opmerkeiljk veel op jouw eigen stem lijkt. Het enige wat je moet doen is een reeks zinnen inspreken.

Bij generatieve AI denken we vaak aan ChatGPT en het maken van deepfakes. Apple lijkt op dat gebied nog niet zoveel te doen, maar achter de schermen wordt toch gewerkt aan allerlei praktische functies. Zo is in iOS 17 de nieuwe functie Personal Voice (Persoonlijke stem) te vinden. Het werd aangekondigd in het kader van Global Accessibility Awareness Day 2023 en is sinds het najaar van 2023 te gebruiken op iPhones met iOS 17. Je vindt de functie via Instellingen > Toegankelijkheid op de iPhone, iPad en Mac. Op de Mac werkt het alleen als je een Apple Silicon Mac hebt.

Zo werkt Persoonlijke stem

Ziektes waarmee je langzamerhand achteruitgaat zoals ALS, zorgen ervoor dat je moeilijker gaat bewegen en je stem kan verliezen. De iPhone kan wellicht helpen om je je stem terug te geven, dankzij de nieuwe functie Persoonlijke stem. De functie is ontwikkeld in samenwerking de Amerikaanse ALS Awareness Foundation, maar komt ook van pas bij andere aandoeningen – bijvoorbeeld als je een operatie aan je stembanden moet ondergaan. In plaats van de standaard Siri-stemmen kun je een synthetische stem gebruiken die lijkt op jouw eigen stem. Helaas werkt het voorlopig alleen in het Engels.

Je vindt de functie via Instellingen > Toegankelijkheid op de iPhone, iPad en Mac. Op de Mac is Apple Silicon vereist.

Apple Live Speech en Persoonlijke stem
Links zie je Live Speech en rechts de functie Persoonlijke stem.

Persoonlijke stem aanmaken

Zo maak je een persoonlijke stem aan:

  1. Ga in de Instellingen-app naar Toegankelijkheid.
  2. Tik op Persoonlijke stem.
  3. Selecteer Maak een persoonlijke stem aan.
  4. Lees de uitleg en tik op Ga door.
  5. Zoek een rustige plek op en spreek natuurlijk. Zoals aangegeven moet dit in het Engels.

Persoonlijke stem

  1. Geef je stem een naam.
  2. Controleer de geluidskwaliteit en begin met inspreken van de zinnen die in beeld verschijnen. Er zijn in totaal 150 zinnen en je kunt tussendoor pauzeren.

Persoonlijke stem

Volgens Apple duurt het inspreken maar 15 minuten. Dat is niet helemaal waar, want tussen de zinnen zitten nog behoorlijke pauzes, om de ingesproken teksten te kunnen verwerken. Reken dus eerder op zo’n 30 minuten.

Je kunt kiezen tussen doorlopend opnemen of stoppen bij elke zin. Je kunt het inspreken over een langere tijd uitspreiden door tussendoor op Gereed te drukken. Op een later moment kun je dan verder gaan met het inspreken van de zinnen. Helaas kun je je Persoonlijk stem pas gebruiken als je alle 150 zinnen hebt ingesproken.

Persoonlijke stem vereist training

Voordat je je eigen stem kunt gebruiken moet je het systeem wel eerst trainen. Je gaat op 15 tot 25 cm van de microfoon zitten en herhaalt een aantal willekeurige zinnen. Dit is voldoende om met machine learning jouw stem te leren kennen. Je moet dit natuurlijk wel doen voordat je je stem kwijtraakt. Heb je moeite met spreken, dan houdt Apple daar rekening mee. Ben je niet in staat om een 15 minuten durende inspreeksessie te doen, dan kun je stoppen en later verder gaan. Verder verloopt de sessie automatisch, zodat je niet op het scherm hoeft te tikken. Je kunt het dus zonder hulp van een begeleider doen, ook als je motorische problemen hebt.

Je kunt met Persoonlijke stem ook veelgebruikte zinnen opslaan, zoals “How are you?” en “Thank you”.

Meer toegankelijkheidsfuncties voor iOS 17 vind je in ons artikel.

Bekijk ook

Toegankelijkheidsfuncties in iOS 17: Live spraak, Persoonlijke stem en meer

In iOS 17 vind je nieuwe functies voor toegankelijkheid, bedoeld voor mensen met een beperking. Maar ook als je geen beperking hebt, heb je mogelijk iets aan deze vernieuwingen. Het gaat om verbeteringen op het gebied van cognitieve functies, spraak en zicht.

iOS 17

iOS 17 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17