Apple Music vrienden en profiel.

Muziek van je iPhone of iPad verwijderen

Muzieknummers wissen van de iPhone of iPad is eenvoudig te doen, op het toestel zelf of via iTunes op de desktop. Deze tip is alleen relevant voor mensen met een eigen muziekcollectie of als je regelmatig nummers lokaal opslaat op je toestel. Als je altijd muziek streamt staan de nummers niet lokaal op je toestel en valt er dus ook niets te verwijderen.

Muziek verwijderen

Soms ben je de muzieknummers op je iPhone of iPad helemaal zat en kan je ieder nummer van begin tot eind spellen. Of misschien zit je iPhone-opslag vol en heb je gewoon ruimte nodig. Maar hoe verwijder je de muziek van je toestel zonder alles te wissen? Dat lees je deze tip.

Muziek wissen op iPhone of iPad

Op je iPhone of iPad zelf kun je als volgt muzieknummers wissen:

  1. Open de Muziek-app en blader naar het gewenste nummer.
  2. Druk stevig op het nummer, album of afspeellijst of hou deze ingedrukt, zodat de pop-up verschijnt (zie screenshot).
  3. Kies Verwijder.
  4. Je hebt nu twee opties: Verwijderen uit downloads of Verwijderen uit bibliotheek. De twee opties zie je alleen als het muzieknummer lokaal op je toestel staat.

Muziek verwijderen van je iPhone.

Er is ook nog een tweede manier om gedownloade nummers te verwijderen:

  1. Ga naar Instellingen > Muziek > Gedownloade muziek.
  2. Daar staat een lijst met alle artiesten waarvan je muziek lokaal opgeslagen hebt. Door een artiest naar links te schuiven en te tikken op Verwijder, wordt alle gedownloade muziek van deze artiest verwijderd.
  3. Door een artiest te selecteren krijg je de afzonderlijke albums en nummers te zien, die je ook op die manier weer van je toestel afgooit.

De meest veilige optie is het verwijderen van de download, want dan wordt alleen het lokale nummer gewist. Vind je het nummer vreselijk en wil je het liefst nooit meer horen, dan kun je er ook voor kiezen om het nummer volledig uit de bibliotheek te wissen. Het nummer is dan ook niet meer zichtbaar op andere toestellen, als je muziek synchroniseert tussen je toestellen (dit werkt met iTunes in de cloud of iCloud-muziekbibliotheek).

Muziek van je toestel verwijderen via iTunes

Je kunt ook muziek van je iPhone of iPad wissen via iTunes op de desktop. Welke mogelijkheden je hiervoor hebt, is afhankelijk van de gekozen instellingen. Synchroniseer je je iTunes-bibliotheek met de iPhone, dan kun je bij het item Muziek aangeven dat je geen muziek meer wilt synchroniseren, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

iPhone geen muziek synchroniseren

Je kunt ook gekozen hebben voor het handmatig beheren van muziek. In dat geval is op het scherm Overzicht de optie Beheer muziek en video’s handmatig aangevinkt. Je kunt dan gemakkelijk nieuwe muziek toevoegen aan je iPhone en weer verwijderen.

iPhone muziek handmatig beheren

Er is ook een tussenoplossing mogelijk. Als je muziek synchroniseert kun je ervoor kiezen om alleen bepaalde artiesten of afspeellijsten met de iPhone te synchroniseren. Je kunt bijvoorbeeld een slimme afspeellijst maken met een grootte van maximaal 2GB of met je favoriete nummers. Zo zorg je ervoor dat je toch muziek op je toestel beschikbaar hebt, maar niet je hele collectie.

Soms heb je de computer waarmee jouw iPhone of iPad is gesynchroniseerd niet meer binnen handbereik. Als je in zo’n geval de muziek die nog op een iPhone staat wilt overzetten naar een willekeurige desktop, om vervolgens de muziek te wissen, dan kun je terecht bij ons artikel over muziek overzetten van je iPhone naar Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Muziek
Onderwerp muziek
Devices iPad, iPhone, iPod
Software iOS