Slimme afspeellijsten aanmaken in iTunes.

Slimme afspeellijst voor iTunes, iPhone, iPad en iPod maken

Door met slimme afspeellijsten te werken kun je je iPhone en iPad altijd vullen met nieuwe muzieknummers, die je bijvoorbeeld niet vaker dan 1, 2 of 3 keer hebt gehoord. De slimme afspeellijst wordt automatisch bijgewerkt, zodra je een nummer beluistert.

itunes-nieuw-icoon-yosemite-el-capitanIn zowel iTunes als in de Muziek-app op je iPhone, iPad als iPod touch kun je afspeellijsten aanmaken. In deze afspeellijsten voeg je losse nummers toe, bijvoorbeeld voor tijdens het hardlopen. In iTunes kun je echter ook slimme afspeellijsten aanmaken, waardoor er automatisch nummers toegevoegd worden, aan de hand van enkele opgegeven criteria. In deze tip lees je hoe je dat kunt doen.

Slimme afspeellijsten in iTunes

Slimme afspeellijsten kun je alleen aanmaken in iTunes, maar deze worden wel gesynchroniseerd met je iPhone, iPad en iPod touch. Je kunt slimme afspeellijsten laten baseren op allerlei criteria. Kies bijvoorbeeld een afspeellijst waarin automatisch nummers geplaatst worden die in de laatste drie weken aan je bibliotheek toegevoegd zijn. Of voeg daar nog een tweede criterium aan toe, door alleen de nummers van een specifieke artiest te laten toevoegen.

Via onderstaande stappen maak je zelf zo’n handige slimme afspeellijst:

  1. Open iTunes.
  2. Klik op Afspeellijsten, gevolgd door het plusje linksonder. Selecteer daar Nieuwe slimme afspeellijst. Je kunt ook kiezen voor navigeren via de menubalk. Kies dan Archief > Nieuw > Slimme afspeellijst.
  3. Selecteer nu de criteria waaraan je afspeellijst met voldoen. Je kunt kiezen voor een grote variatie aan criteria, zoals artiest, beoordeling, jaar, album of locatie.
  4. Kies voor Werk direct bij om de afspeellijst direct te laten updaten zodra je een nummer aan je bibliotheek toegevoegd hebt die aan de criteria voldoet.
  5. Je kunt de lengte van je afspeellijst eventueel laten beperken.
  6. Klik op OK om de afspeellijst af te maken. Vervolgens kun je deze zelf een naam en afbeelding geven.

Slimme afspeellijsten aanmaken in iTunes.

Een andere handige tip is om een criteria toe te voegen waarbij de afspeellijst niet groter mag zijn dan een bepaald aantal MB. Handig als je bijvoorbeeld nog gebruikmaakt van een kleine iPod met een beperkte opslag.

Er zijn nog veel meer criteria waar een afspeellijst aan kan voldoen, zoals het aantal keren dat een nummer is afgespeeld. Hierdoor verdwijnen nummers die je bijvoorbeeld vijf keer hebt beluisterd, zodat de afspeellijst elke keer anders wordt. Heb je iCloud-muziekbibliotheek aanstaan, dan wordt de afspeellijst automatisch gesynchroniseerd op al je apparaten waar iCloud-muziekbibliotheek op geactiveerd is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2016
Categorie Muziek
Onderwerpen afspeellijst, muziek, playlist