iphone-telefoon-icoon

Welke databundel past bij jouw iPhone?

Hoe groot moet de databundel van je mobiele abonnement zijn? In deze tip lees je hoe je uitrekent wat je gemiddelde dataverbruik is, hoeveel je hebt aan 500MB en met welke apps je kunt meten hoeveel data je verbruikt.

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement moet je kiezen voor een databundel. Hoeveel data heb je per maand nodig? Dat verschilt per persoon: wil je regelmatig internetten, ben je vaak onderweg en gebruik je je iPhone intensief? Dan raden we een databundel van minimaal 1 GB aan.

dataman next 1Kleine databundels van 250MB of 500MB zijn geschikt voor mensen die af en toe Whatsappen en e-mail ophalen maar niets met multimedia doen. De gemiddelde Nederlander schijnt maar zo’n 450 MB per maand te verbruiken, maar omdat iPhone-gebruikers veel intensiever met hun toestel omgaan en regelmatig apps installeren en foto’s uploaden ligt het gemiddelde dataverbruik van iPhone-bezitters vaak wat hoger.

Wil je regelmatig appupdates installeren, radio luisteren, foto’s versturen of video’s bekijken, dan heb je een grotere bundel nodig van 1 of 1,5 GB. Hier kun je aardig mee vooruit, maar je moet nog wel oppassen dat je aan het einde van de maand de limiet niet overschrijdt waardoor je per MB moet bijbetalen. Met 2 tot 2,5 GB heb je een comfortabele databundel, die je niet snel zal overschrijden. Ben je een extreme dataslurper die de hele dag streaming radio luistert en de rest van de tijd vult met video’s afspelen, dan kun je terecht bij aanbieders die onbeperkte databundels aanbieden zoals Robin Mobile (maandabonnement van €40 per maand onbeperkt) en Bliep (onbeperkte dagbundels).

Tip: in ons overzicht van sim only aanbieders hebben we abonnementen met grote databundels onderling vergeleken.

Dataverbruik schatten

Het is eenvoudig na te gaan hoeveel belminuten en sms’jes je per maand nodig hebt. Op de maandelijkse factuur staat precies hoeveel minuten je hebt gebeld en hoeveel sms’jes je verstuurde. Bij mobiel internet is dat ingewikkelder: je ziet niet waar alle data aan is opgegaan en het kan zijn dat achtergrondprocessen ongemerkt data hebben verbruikt, zonder dat je je daarvan bewust was. Veel mobiele operators hebben wel tools waarmee je ongeveer kan inschatten hoeveel data je nodig hebt. Ze gaan dan uit van gemiddelden, wat nog steeds een onnauwkeurige schatting oplevert. Die schattingen zien er ongeveer als volgt uit:

  • Whatsapp-bericht versturen: 0,001 MB
  • E-mail versturen: 0,2 MB
  • Internetpagina bekijken: 0,5 MB
  • Foto versturen: 1 MB
  • Radio luisteren: 2 MB per minuut
  • YouTube-filmpje kijken: 5 MB per minuut

Je kunt dan zelf uitrekenen hoeveel data je ongeveer per maand nodig hebt. Maar deze schattingen zijn niet zo nauwkeurig:
onavo count

  • Foto’s die je op de iPhone maakt zijn meestal groter dan 1 MB.
  • Een e-mail of WhatsApp-bericht met foto is veel groter dan hierboven wordt genoemd en internetpagina’s die niet voor mobiel gebruik zijn geoptimaliseerd en veel foto’s bevatten zijn soms ook veel groter dan 0,5 MB.
  • Het is moeilijk om vooraf te schatten hoeveel internetpagina’s je gaat bezoeken. Hoe meet je dat? En wie houdt precies bij hoeveel minuten internetradio je hebt afgespeeld? De kans is groot dat je te optimistisch of te pessimistisch hebt ingeschat.
  • Providers kunnen data in blokken afrekenen. Vooral bij dataroaming in het buitenland speelt dit probleem. Een WhatsApp-bericht mag dan 0,001 MB groot zijn, de provider rekent het af in veel grotere blokken van 0,1 MB.

Dataverbruik meten met apps

Er zijn verschillende apps waarmee je je dataverbruik in de gaten kunt houden. Twee bekende namen zijn Onavo Count en Dataman. Een screenshot van Dataman is bovenaan dit artikel te zien.

In het artikel iPhone kopen lees je meer over iPhone-abonnementen en databundels.

Veel onderweg, Wi-Fi-netwerken

Hoeveel data je nodig hebt, hangt niet alleen af van je toestelgebruik. Je omgeving speelt ook een rol. Ben je vaak onderweg, dan heb je een grotere databundel nodig dan iemand die overdag op school of kantoor zit en daarna rechtstreeks naar huis gaat. Wie lang op dezelfde plek zit, kan vaak gebruik maken van een draadloos netwerk. Dat scheelt weer dataverbruik. Op bijna alle openbare plekken kun je een draadloos netwerk gebruiken: op het station, op school, thuis en op het werk. Internet via een draadloos netwerk is vaak sneller , het kost je geen cent en het kost je geen data.

Moet je vaak onderweg zijn, dan kun je ongemerkt veel data verbruiken. Ook dan is de hoeveelheid data die je nodig hebt afhankelijk van je gedrag. Ben je iemand die vaak vanuit koffietentjes werkt en ben je gewend om ter plaatse meteen verbinding te maken met het draadloze netwerk, dan heb je misschien niet eens zoveel data nodig. Wie nonchalanter is en vaak vergeet om Wi-Fi-netwerken op te zoeken, kan beter zorgen voor een grotere databundel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerpen abonnementen, bundel