iPhone XS launch in Apple Store 2018, foto maken

Welke databundel past bij jouw iPhone: klein, middelgroot of groot?

En welke provider past dan bij jou?
Hoe groot moet de databundel van je mobiele abonnement zijn? In deze tip lees je hoe je uitrekent wat je gemiddelde dataverbruik is, hoeveel je hebt aan 10GB en met welke apps je kunt meten hoeveel data je verbruikt.

Databundel kiezen voor je iPhone

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement moet je kiezen voor een databundel. Hoeveel data heb je per maand nodig? Dat verschilt per persoon: wil je regelmatig internetten, ben je vaak onderweg en gebruik je je iPhone intensief? Dan raden we een databundel van minimaal 10 GB aan. In deze tip helpen we je met het kiezen van een geschikte databundel.

Kleine databundel (t/m 5 GB)

Kleine databundels van 1GB of kleiner bestaan nog steeds, maar zijn alleen geschikt voor mensen die heel weinig gebruik maken van de mobiele functies op hun iPhone. Denk aan af en toe e-mailen en whatsappen, zonder daarbij foto’s en video’s te versturen. Omdat iPhone-gebruikers veel intensiever met hun toestel omgaan en regelmatig apps installeren en foto’s uploaden ligt het gemiddelde dataverbruik van iPhone-bezitters vaak wat hoger dan bij gebruikers van andere merken.

Met een bundel van 5GB kun je veel beter uit de voeten. Vooral als je soms wat op internet opzoekt en chatberichten uitwisselt, maar niet van plan bent om muziek of films te gaan streamen.

Deze providers hebben databundels tot 5GB (hierbij is geen rekening gehouden met verdubbelaars, stapelvoordeel en allerlei andere acties):

Middelgrote databundel (6GB tot 20 GB)

Wil je regelmatig appupdates installeren, radio luisteren, foto’s versturen of video’s bekijken, dan heb je een grotere bundel nodig van meer dan 5GB of meer en het liefst ook meer dan 10GB. Dit biedt je de mogelijkheid om onderweg wat muziek te luisteren of video te streamen, al moet je dan nog wel oppassen dat je niet over de limiet heen gaat. Sommige providers brengen de extra kosten buiten de bundel in rekening, maar je kunt ook wat extra data bijstellen of je valt terug naar een lagere snelheid.

Deze aanbieders hebben middelgrote databundels tussen 6GB en 20GB:

Grote en onbeperkte databundels (20 GB of meer)

Dataverbruik stijgt steeds verder; dat komt omdat databundels steeds groter en goedkoper worden. Tegenwoordig kun je voor relatief weinig geld een databundel van meer dan 20GB afsluiten, zodat je er bij normaal gebruik eigenlijk geen omkijken meer naar hebt. Het mooie van deze grote databundels met limiet is dat je ze volledig in de EU-landen kunt gebruiken.

Ook zijn er steeds meer onbeperkte abonnementen, zoals in Nederland bij Odido, KPN en Vodafone. Let daarbij op dat roaming in EU-landen niet onbeperkt is, maar dat er bepaalde limieten gelden. Je leest er meer over in ons overzicht van onbeperkt internet op de iPhone.

Bekijk ook

Onbeperkte data voor je iPhone: dit zijn de beste onbeperkte abonnementen

Met een onbeperkt abonnement kun je voor een vaste prijs per maand eindeloos blijven internetten. Maar is unlimited ook onbeperkt, of moet je rekening houden met allerlei regels? In dit overzicht lees je alles over onbeperkte databundels voor je iPhone en iPad, aanbieders en waar je op moet letten.

Deze aanbieders hebben databundels van meer dan 20GB (t/m onbeperkt):

Tip: in ons sim only-overzicht zie je welke aanbieders van sim only aantrekkelijke bundels hebben.

Bekijk ook

iPhone sim only: bekijk sim-only abonnementen voor je iPhone

Waar vind je de beste iPhone sim only-aanbiedingen? Bekijk tips hoe je nog meer geld bespaart op een sim-only iPhone. In dit artikel helder en onafhankelijk advies waar je op moet letten als je een iPhone met sim-only abonnement overweegt. Steeds meer mensen kiezen ervoor!

Hoeveel data heb ik nodig?

Bij het kiezen van een databundel is het verstandig om na te gaan hoeveel je nodig hebt. Op de maandelijkse factuur staat precies hoeveel minuten je hebt gebeld en hoeveel sms’jes je verstuurde. Bij mobiel internet is dat ingewikkelder: je ziet niet altijd waar alle data aan is opgegaan en het kan zijn dat achtergrondprocessen ongemerkt data hebben verbruikt, zonder dat je je daarvan bewust was. Veel mobiele operators hebben wel tools waarmee je ongeveer kan inschatten hoeveel data je nodig hebt. Ze gaan dan uit van gemiddelden, wat nog steeds een onnauwkeurige schatting oplevert. Die schattingen zien er ongeveer als volgt uit:

  • Whatsapp-bericht met alleen tekst versturen: 0,001 MB
  • E-mail met alleen tekst versturen: 0,2 MB
  • Internetpagina bekijken: 0,5 MB
  • Foto versturen: 1 MB
  • Radio luisteren: 2 MB per minuut
  • YouTube-filmpje kijken: 5 MB per minuut

Je kunt nu zelf uitrekenen hoeveel data je ongeveer per maand nodig hebt. Maar deze schattingen zijn niet zo nauwkeurig:

  • Foto’s die je op de iPhone maakt zijn meestal groter dan 2 MB.
  • Een e-mail of WhatsApp-bericht met foto is veel groter dan hierboven wordt genoemd en internetpagina’s die niet voor mobiel gebruik zijn geoptimaliseerd en veel foto’s bevatten zijn soms ook veel groter dan 0,5 MB.
  • Het is moeilijk om vooraf te schatten hoeveel internetpagina’s je gaat bezoeken. Hoe meet je dat? En wie houdt precies bij hoeveel minuten internetradio je hebt afgespeeld? De kans is groot dat je te optimistisch of te pessimistisch hebt ingeschat.
  • Providers kunnen data in ongunstige blokken afrekenen. Vooral bij dataroaming buiten Europa speelt dit probleem. Een WhatsApp-bericht van bijvoorbeeld 0,001 MB grootte, wordt door de provider afgerekend in een veel groter blok van 0,1 MB.

Het is betrouwbaarder om het dataverbruik per app te bekijken. Je kunt dan precies zien welke apps de meeste data verbruiken en je kunt je gedrag daar (eventueel) op aanpassen. Je vindt dit door in de Instellingen-app op Mobiel netwerk te tikken. Er verschijnt dan een lijst van apps en hoeveel data ze hebben gebruikt. Onderaan de lijst kun je de meting resetten, zodat je over een week of maand kunt kijken hoeveel je ongeveer nodig hebt.

Bekijk ook

Zo kun je het dataverbruik per app bekijken

Wil je weten welke apps erg veel data verbruiken? Je kunt dit per app opzoeken en eventueel blokkeren. Ook kun je zien welke apps de meeste data verbruiken, waarbij je kunt aangeven of er gebruik mag worden gemaakt van mobiele data of alleen WiFi.

Er zijn ook apps om je dataverbruik te meten, waaronder DataMan. Deze geven je meer inzicht in de hoeveelheid data die je verbruikt, maar het betekent wel dat je een derde partij toegang moet geven tot je data.

In het artikel iPhone kopen lees je meer over iPhone-abonnementen en databundels.

Veel onderweg?
Hoeveel data je nodig hebt, hangt niet alleen af van je toestelgebruik. Je omgeving speelt ook een rol. Ben je vaak onderweg, dan heb je een grotere databundel nodig dan iemand die overdag op school of kantoor zit en daarna rechtstreeks naar huis gaat. Wie lang op dezelfde plek zit, kan vaak gebruik maken van een draadloos netwerk. Dat scheelt weer dataverbruik.

Op bijna alle openbare plekken kun je een draadloos netwerk gebruiken: op het station, op school, thuis en op het werk. Internet via een draadloos netwerk is soms sneller, het kost je geen cent en het kost je geen data. Wel is het belangrijk erop te letten dat je veilig kunt internetten bij openbare hotspots, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een VPN op je iPhone.

Moet je vaak onderweg zijn, dan kun je ongemerkt veel data verbruiken. Zeker als je de persoonlijke hotspot van je iPhone gebuikt om op de MacBook te kunnen internetten. Ook dan is de hoeveelheid data die je nodig hebt afhankelijk van je gedrag. Ben je iemand die vaak vanuit koffietentjes werkt en ben je gewend om ter plaatse meteen verbinding te maken met het draadloze netwerk, dan heb je misschien niet eens zoveel data nodig.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.