iPhone XR HDR10 en Dolby Vision

iPhone XR kan Dolby Vision en HDR10-content afspelen, maar het is niet ‘native’

De iPhone XR heeft geen native HDR-scherm maar kan toch Dolby Vision-materiaal en HDR10 afspelen. Dat blijkt uit de technische specificaties. Hoe zit het nu eigenlijk?

Apple benadrukt op de website dat je met de iPhone XR ook films en video’s met Dolby Vision en HDR10 kunt afspelen, maar de technische specificaties wekken een heel andere indruk. Officieel is het scherm van de XR namelijk niet geschikt voor High Dynamic Range (HDR), net als de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Deze toestellen simuleren HDR-weergave. Je zult op deze schermen wel een mooiere weergave, een breder dynamisch bereik, meer contrast en een groter kleurbereik zien als je content met Dolby Vision of HDR10 afspeelt. Je krijgt alleen de volledige ervaring van een HDR-scherm als je op het OLED-scherm van een iPhone X, iPhone XS of iPhone XS Max kijkt.

Imitatie HDR

De clou zit ‘m in de bewoordingen die Apple gebruikt in de technische specs. De duurdere modellen met OLED-scherm kunnen HDR native renderen. Bij de toestellen met LCD-scherm meldt Apple:

Video afspelen

  • Dolby Vision- en HDR10-content ondersteund

Bij de OLED-modellen meldt Apple nadrukkelijk het HDR-display en de volgende specificatie:

Video afspelen

  • High Dynamic Range met Dolby Vision- en HDR10-content

In onze iPhone vergelijking kun je ook precies zien welke modellen een HDR-display hebben en welke niet.

Op de iPhone 8 en later gebruikt Apple dithering technieken om de indruk van HDR-support te wekken. Voor HDR heb je een scherm met een bijna oneindige contrastratio (voor diepzwart) en extra hoge helderheid (voor lichtere accenten) nodig. Bij de OLED-schermen in de iPhone X/XS/Max is dat het geval: ze hebben een contrastratio van 1.000.000:1 en een helderheid van 625 nits. Met dithering is het mogelijk om een scherm technisch geschikt te maken voor HDR, ook al zit er geen echt HDR-scherm in. Op de iPhone 7 en later gebruikt Apple een breder kleurenbereik voor mooiere kleuren, maar het is niet mogelijk om de benodigde 10-bit kleur per RGB-kanaal te halen. Zo’n 10-bit scherm kan een miljard kleuren tonen.

iPhone XR HDR10 en Dolby Vision

Om de HDR en Dolby Vision-content te kunnen bekijken, moet je een app gebruiken die hiervoor aangepast is. Netflix biedt in haar app HDR-content en ook YouTube is hiervoor aangepast. Films in de iTunes Store worden automatisch in HDR weergegeven, indien er een HDR-versie beschikbaar is. Al je eerdere aangekochte films worden automatisch en kosteloos geüpgraded naar de beste beeldkwaliteit.

Huidige iPad Pro’s bieden overigens ook geen native HDR-ondersteuning. Daarmee kun je dus wel genieten van ‘bijna-HDR-kwaliteit’ maar het is niet hetzelfde als de native HDR-weergave op de iPhone X-familie. Dat kan veranderen als Apple over een week de iPad Pro 2018 aankondigt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2018, 14:00
Bron Bron iDownloadblog
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen hdr, iPhone XR
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.