Een iOS-update in de nacht installeren.

iPhone en iPad over the air updaten (OTA update)

Met een over the air (OTA) update kun je de systeemsoftware van de iPhone of iPad bijwerken, zonder dat je een computer met iTunes nodig hebt. In deze tip leggen we het uit.

De makkelijkste manier om je iPhone of iPad te updaten is via de optie Software-update op het toestel zelf. Je hebt dan geen andere apparaten zoals een computer nodig. Het enige vereiste is een actieve Wi-Fi-verbinding. Dit heet over the air (OTA) en deze tip legt uit hoe zo’n OTA-update werkt. Om de update over-the-air te kunnen uitvoeren moet de batterij van je iPhone, iPod touch of iPad wel goed opgeladen zijn (meer dan 50%). Je kunt ook het apparaat even aansluiten op een stroombron. Voordelen van over-the-air updaten is dat je het overal kunt doen, ook als je op reis bent en er geen computer in de buurt is. Nadeel is dat er wel eens iets mis kan gaan. Mocht je problemen ondervinden dan is het beter om het updaten toch via iTunes te doen.

iPhone Over The Air updaten

Wil je je iDevice over-the-air bijwerken, dan doe je dat als volgt:

  1. Ga naar de Instellingen-app en kies Algemeen > Software-update.
  2. Je toestel gaat zoeken of er een update is. Hieronder zie je de twee mogelijke situaties: er staat een update klaar of de systeemsoftware is up-to-date. In het voorbeeld hieronder is een nieuwe beta-versie voor ontwikkelaars beschikbaar. Deze krijg je alleen te zien als je deelneemt aan het betaprogramma.
  3. Is er een update, dan hoef je alleen op de link Download en installeer te tikken om het proces te starten. Ook kun je eerst nog wat details over de update opvragen, bijvoorbeeld door op de link voor meer informatie te tikken.
  4. Voer je pincode in, als daarom wordt gevraagd.
  5. Ga akkoord met de voorwaarden en de update gaat van start.

iPhone over-the-air updaten.

Je iDevice zal eerst het bestand downloaden en controleren. Daarna gaat de daadwerkelijke update van start. Het controleren op een nieuwe versie duurt niet langer dan een paar minuten, maar het kan langer duren op momenten dat er zojuist een nieuwe update beschikbaar is gekomen. Het downloaden kan tot een uur duren, afhankelijk van de grootte, je downloadsnelheid en de drukte. Als er net een grote update verschenen is, kan het langer duren omdat miljoenen mensen tegelijk bezig zijn met updaten. We raden aan om het dan op een later moment weer te proberen.

Je kan sinds iOS 9 ook updates automatisch ‘s nachts installeren. Hiervoor hebben we een aparte tip.

Na het installeren zal de iPhone of iPad herstarten. Als je vervolgens je iCloud-wachtwoord invoert, zullen alle vertrouwde apps en instellingen weer terug zijn. Het is niet strikt noodzakelijk om eerst een backup te maken voordat je een OTA-update uitvoert, maar het is wel verstandig. Als het goed is, maakt jouw iPhone of iPad elke dag al automatisch een backup via iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen firmware, over the air, software
Devices iPad, iPhone
Software iOS