Een iOS-update in de nacht installeren.

iPhone en iPad over the air updaten (OTA update)

Met een over the air (OTA) update kun je de systeemsoftware van de iPhone of iPad bijwerken, zonder dat je een computer met iTunes nodig hebt. In deze tip leggen we het uit.

Voor het updaten van je iPhone, iPad en iPod touch heb je geen computer met iTunes meer nodig. Het is veel gemakkelijker om de update rechtstreeks op je toestel te downloaden en meteen te installeren. Dit heet over the air (OTA) en deze tip legt uit hoe zo’n OTA-update werkt.

Een iOS-update in de nacht installeren.

Om de update over-the-air te kunnen uitvoeren moet de batterij van je iPhone, iPod touch of iPad wel goed opgeladen zijn (meer dan 50%). Je kunt ook het apparaat even aansluiten op een stroombron. Voordelen van over-the-air updaten is dat je het overal kunt doen, ook als je op reis bent en er geen computer in de buurt is. Nadeel is dat er wel eens iets mis kan gaan. Mocht je problemen ondervinden dan is het beter om het updaten toch via iTunes te doen.

Over The Air updaten

Wil je je iDevice over-the-air bijwerken, dan doe je dat als volgt:

iOS 10.1.1 releasenotes.Begin met het controleren of er een update klaarstaat:

  1. Ga naar de Instellingen-app en kies Algemeen > Software-update.
  2. Je toestel gaat zoeken of er een update is. Hieronder zie je de twee mogelijke situaties: er staat een update klaar of de systeemsoftware is up-to-date. In het voorbeeld hieronder is een nieuwe beta-versie voor ontwikkelaars beschikbaar. Deze krijg je alleen te zien als je deelneemt aan het betaprogramma.
  3. Is er een update, dan hoef je alleen op de link Download en installeer te tikken om het proces te starten. Ook kun je eerst nog wat details over de update opvragen, bijvoorbeeld door op de link voor meer informatie te tikken.
  4. Voer je pincode in, als daarom wordt gevraagd.
  5. Ga akkoord met de voorwaarden en de update gaat van start.

Je iDevice zal eerst het bestand downloaden en controleren. Daarna gaat de daadwerkelijke update van start. Dit duurt niet langer dan vijf minuten, maar het kan langer duren op momenten dat er zojuist een nieuwe update beschikbaar is gekomen. Het duurt dan wat langer omdat miljoenen mensen tegelijk bezig zijn om te updaten. We raden aan om het dan op een later moment weer te proberen.

Je kunt updates sinds iOS 9 ook automatisch ‘s nachts installeren. Hiervoor hebben we een aparte tip.

Na het installeren zal de iPhone of iPad herstarten. Als je vervolgens je iCloud-wachtwoord invoert, zullen alle vertrouwde apps en instellingen weer terug zijn. Het is niet strikt noodzakelijk om eerst een backup te maken voordat je een OTA-update uitvoert, maar het is wel verstandig. Als het goed is, maakt jouw iPhone of iPad elke dag al automatisch een backup via iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen firmware, over the air, software, update
Devices iPad, iPhone
Software iOS