Muziek luisteren Depositphotos 136093280 l-2015

Zo shuffle je muziek op de iPhone, iPad en iPod touch

De shuffle-functie is al sinds de eerste iPods een populaire manier om muziek te luisteren. Ook vandaag de dag kun je nog steeds de shuffle-functie gebruiken om in willekeurige volgorde naar muziek te luisteren. Ontdek hier de verschillende manieren om muziek te shufflen!

Muziek shufflen op je iPhone, iPad of iPod touch

Weet je niet welke muziek je wilt luisteren op de iPhone? Dan kun je ook gebruik maken van de shuffle-functie in de Muziek-app. Daarbij krijg je een willekeurig nummer te horen uit je muziekbibliotheek. De volgorde is steeds anders en als je wilt kun je een nummer ook overslaan of meermaals heralen. Het is een leuke manier om muzieknummers te ontdekken waar je alweer een tijdje niet naar hebt geluisterd.

Zo kun je muziek shufflen:


Sinds Apple Music werd ingevoerd is er het een en ander veranderd als het om muziek luisteren gaat. Voorheen kon je muziek shuffle door je toestel te schudden, maar die functie is sinds iOS 8.4 afgeschaft. Toch zijn er genoeg andere manieren om de shuffle-functie voor muziek te gebruiken op je iOS-apparaat.

Shuffle alle muziek op je iPhone

Om de grootste variatie in muzieknummers te krijgen shuffle je alle nummers in je muziekbibliotheek. Zo werkt het:

 1. Open de Muziek-app op je iPhone, iPad of iPod touch.
 2. Ga naar het tabblad Bibliotheek.
 3. Tik op Nummers > Shuffle.

Je kunt ook de nummers van één bepaalde artiest of een album in willekeurige volgorde afspelen door op Artiesten > Shuffle of op een bepaald album te tikken. Wil je shuffle uitschakelen, dan tik je op het roze shuffle-icoontje totdat deze grijs wordt.

Muziek shufflen op artiest of album

Volgorde van de shuffle-lijst aanpassen

Als je de shuffle-functie gebruikt weet je niet wat het volgende nummer is. Sinds iOS 12 kun je echter de wachtrij bekijken van nummers die hierna worden afgespeeld. Je kunt ook nummers weghalen of de volgorde wijzigen.

Zo bekijk je de shuffle-lijst:

 1. Tik op de afspeelbalk onderin het scherm.
 2. Je ziet nu het huidige nummer. Veeg omhoog.
 3. Je ziet nu de komende nummers.
 4. Veeg naar links om een nummer te wissen.
 5. Beweeg je vinger ingedrukt over het scherm om een nummer te verplaatsen.

Shuffle muziek: lijst bekijken

Als je een nummer verwijdert, verdwijnt deze alleen uit de afspeellijst en niet uit je muziekbibliotheek.

Muziek shufflen in een afspeellijst

Heb je een grote muziekcollectie, dan is het beter om een afspeellijst van je favoriete nummers te maken en deze te shufflen. Sommige afspeellijsten staan heel bewust in een bepaalde volgorde, maar toch kan het gebeuren dat je de lijst eens in een willekeurige volgorde wilt horen.

Zo shuffle je een afspeellijst:

 1. Ga naar de tab Bibliotheek.
 2. Blader naar het gewenste album.
 3. Tik op rode knop Shuffle.

Het werkt op dezelfde manier bij het afspelen van een album of alle nummers van een artiest.

Muziek shufflen binnen een genre

Soms wil je wel muziek van meerdere artiesten horen, maar het liefst wel binnen een bepaald genre. Sinds iOS 10 kan dat gewoon.

Zo kun je shufflen binnen een genre:

 1. Ga naar de tab Bibliotheek.
 2. Tik op Genres. Is dit niet zichtbaar, tik dan eerst op Wijzig > Genres > Gereed.
 3. Kies een van de gewenste genres.
 4. Tik op Shuffle.

Vraag Siri om te shufflen

Je kunt gewoon aan Siri vragen om de muzieknummers te shufflen. Vraag: “Siri, shuffle al mijn muziek”. Je kunt ook vragen: “Speel vergelijkbare af” of “Speel meer van deze artiest af” om een willekeurige selectie van muzieknummers te krijgen. Verder kun je vragen: “Speel wat blues”, “Speel iets anders” of “Speel iets totaal anders” om iets in een bepaald genre of iets totaal anders te horen. Shufflen met Siri is ook de makkelijkste manier als je muziek op je Apple Watch wilt luisteren.

Shuffle muziek met Siri

Shuffle door te schudden

Heb je nog een ouder toestel met een iOS-versie tussen 3 en 8.4, dan kun je muziek shufflen door het apparaat te schudden. Deze functie was op de iPhone en iPod touch aanwezig, maar is later weer afgeschaft. Je kan het dan ook alleen gebruiken op apparaten die nog op een oudere iOS-versie draaien.

Met de ‘shake to shuffle’-functie kun je op de iPhone en iPod touch doorspringen naar een volgend muzieknummer. Er zit een bewegingssensor in de iPhone, die detecteert of je het apparaat aan het schudden bent. Vroeger gebruikten sommige nieuwsapps de schudfunctie om nieuwe artikelen te laden. Tegenwoordig wordt het schudden nog vooral gebruikt om een tikfout te herstellen door te schudden.

Inschakelen van shake-to-shuffle doe je als volgt:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Kies de optie Muziek.
 3. Zet de schakelaar Schud voor shuffle aan.

Is de schakelaar niet aanwezig? Dan heb je iOS 8.4 of nieuwer en zul je gebruik moeten maken van de shuffle-functies die we eerder in dit artikel hebben genoemd.

ipod-touch-16GB-camera

Heb je ‘shake to shuffle’ tot je beschikking, dan kun je de iPhone krachtig schudden om naar een volgend liedje te gaan. Het schudden vereist wel wat kracht, maar dat is logisch: je wilt niet dat tijdens het rennen naar de bushalte je muziek steeds doorspringt naar een volgend nummer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Muziek
Onderwerpen muziek, shuffle
Software iOS