VoiceOver op iPhone: tekst uitspreken en foto's omschrijven.

Reacties voor: Vlaamse VoiceOver-stem Ellen is weer terug in iOS 15.4.1

Er was flinke ophef ontstaan rondom het gebruik van VoiceOver in België. In iOS 15.4 bleek de Vlaamse stem Ellen niet meer beschikbaar te zijn. Zoals we al vermoedden was dit vanwege een bug, maar nu is de stem weer terug. Voor Siri is er nog geen goed nieuws.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 15 reacties

  1. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  2. Ik nam ook contact op met apple support met de vraag waarom de Vlaamse Siri stem verdwenen is. Daar kwamen ze uit de lucht gevallen. Na (vermoed ik) een snelle reset van de iPhone van de medewerker, moest die ook toegeven dat ik gelijk had.

  3. Zou idd wel eens goed kunnen wat u zegt.

    Indien het Vlaams helemaal zou verdwijnen zou de optie Nederlands België ook verdwenen zijn. En als je dan toch moet kiezen, toch liever een Nederlandse Siri die je begrijpt dan een Vlaamse waar je alles 10 keer moet herhalen.

    Dus misschien moeten we nog eventjes geduld hebben. Misschien zou een Nederlandse Siri voor Vlaanderen en Nederland ook wel leuk zijn. Eentje met een meer neutrale stem. ( Als gender neutraal kan, dan moet dit toch ook kunnen?)

  4. Dit verdwijnen van de Belgische stem is een onderdeel van een update voor alle landen Ook voor Engels, Frans,Duits,Spaans enz…. Zijn er meerdere stemmen verwijderd

  5. Origineel geplaatst door NcDLttr
    Zou idd wel eens goed kunnen wat u zegt.

    Indien het Vlaams helemaal zou verdwijnen zou de optie Nederlands België ook verdwenen zijn. En als je dan toch moet kiezen, toch liever een Nederlandse Siri die je begrijpt dan een Vlaamse waar je alles 10 keer moet herhalen.

    Dus misschien nog eventjes geduld Vlaanderen. Misschien zou een Nederlandse Siri voor Vlaanderen en Nederland ook wel leuk zijn. Eentje met een meer neutrale stem.

    Dat zou een goed alternatief zijn: een stem die niet uitgesproken Nederlands Nederland of Nederlands Vlaams is. Misschien begrijpt Siri iedereen dan zoals het zou moeten.

  6. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  7. Hoewel ik niet Vlaams ben, was Ellen mijn favoriete Siri-stem bij uitstek! Een heerlijke stem met fraai uitgesproken Nederlands, veel prettiger dan Claire – die mij te kil en arrogant over komt. Ik mis Ellen daarom zeer. Het beste alternatief was tot pakweg een jaar geleden de Britse (UK English) Siri, niet de Amerikaanse Susan Bennett dus… maar hoe die Britse heet? Geen idee. Alleen werd deze ongeveer een jaar geleden ook ineens veranderd door een bitse stem, ook erg verdrietig. Apple vindt blijkbaar dat Siri niet te aantrekkelijk moet klinken…

  8. @Walden: als ik het mij goed herinner was de originele Vlaamse Siri stem gebaseerd op die van Libelia De Splenter (ooit presentatrice op Studio Brussel) en een aangename radiostem om naar te luisteren.
    Oorspronkelijk was deze stem zelfs de eerste synthetische stem van het teloorgegane Lernout & Hauspie. 🙂

  9. Ikzelf heb daar al voor contact gehad begin ios15 en zou in orde komen zeiden ze nuja beloven en doen🤔, heb dit trouwens ook al verschillende keer hier op iCulture vermeld in reacties.

  10. Persoonlijk vind ik het bijzonder jammer dat ik niet in mijn eigen taal kan lezen. Het schoon Vlaams is geen dialect, maar een Nederlandse taal. Als je kijkt naar het VK Engels, bestaan er wel zes varianten, en dan heb ik het nog niet over het Iers Engels, het Australisch Engels, het Canadees Engels, het Zuid-Afrikaanse Engels, Het Amerikaans Engels en het Indiaas Engels.
    Hoop dat dit snel verholpen zal worden, want nu moet ik ongelofelijk veel switchen tussen de Siri stemmen, de Nederlands Nederlandse man en vrouw, die ik wel bijzonder mooi vind klinken, maar die bepaalde woorden en afkortingen soms erg vreemd uitspreken. Met alle respect uiteraard.

  11. Origineel geplaatst door Steven
    @Walden: als ik het mij goed herinner was de originele Vlaamse Siri stem gebaseerd op die van Libelia De Splenter (ooit presentatrice op Studio Brussel) en een aangename radiostem om naar te luisteren.
    Oorspronkelijk was deze stem zelfs de eerste synthetische stem van het teloorgegane Lernout & Hauspie. 🙂

    Bij mij heeft de stem ook veel nostalgie

    Ik heb het gemeld via hun accessebility e-mail support. Men antwoorde mij dat men op de hoogte was van het probleem. Dus ik denk wel dat er een oplossing komt!

    Wel jammer om Ellen niet te

  12. Ik heb zelfs geen stemmem meer die ik kan kiezen. Alles is leeg bij stemmen

  13. (Red.) Artikel bijgewerkt na verschijnen van iOS 15.4.1.

  14. Ik mis mijn Vlaamse Siri nog elke dag, voice over gebruik ik niet maar Siri wel in de auto. Ik hoop echt dat deze weer terug komt, veel prettiger dan de koude Nederlandse Siri, deze is kil en afstandelijk.

  15. Volgens mij heeft Apple ervoor gekozen om enkel met de Nederlandse stemmen verder te gaan en die door te ontwikkelen. Sinds de Vlaamse Siri weg is ging het heel snel met de HomePod en de nieuwe features om individuele personen te herkennen.

    Misschien dat de Vlaamse Siri later terugkomt als de Nederlandse Siri de kwaliteit van de Engelse evenaart. En het goed gaat met de verkoop van HomePods in België.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.