Upthere Home-app

Upthere Home: concurrent voor iCloud van oud Apple-medewerker wil vooral snel zijn

Oud Apple-medewerker Bertrand Serlet is met Upthere een nieuw bedrijf gestart dat de concurrentie wil aangaan met opslagdiensten als iCloud en Dropbox. De nieuwe dienst moet vooral veel sneller en makkelijker werken.

Oud Apple-medewerker Bertrand Serlet is een nieuw bedrijf gestart dat de concurrentie wil aangaan met opslagdiensten als iCloud en Dropbox. Serlet zegt veel mensen gesproken te hebben die iCloud niet begrijpen. Hij wil dat nu beter doen met de nieuwe clouddienst Upthere, waarmee je al je bestanden in de cloud heel snel kunt laden op al je devices. Na een betaperiode van een paar maanden is de dienst nu beschikbaar als app voor Mac en iPhone (laatste voorlopig alleen Amerikaanse App Store). Uiteindelijk wil Serlet dat je direct bestanden in Upthere kunt opslaan, zodat je foto’s en video’s geen ruimte meer op je apparaat hoeven in te nemen.

Upthere Home-app

Oud Apple-medewerker Bertrand Serlet
Bertrand Serlet was bij Apple jarenlang het hoofd van de softwaredivisie en werkte 22 jaar nauw samen met Steve Jobs. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het besturingssysteem wat uiteindelijk Mac OS X zou worden. De laatste versie waar Serlet aan meewerkte was OS X 10.6 Snow Leopard. In 2011 vertrok hij bij Apple en nam Craig Federighi zijn functie als hoofd van de softwaredivisie over.

Upthere wil je bestanden direct in de cloud opslaan

Met zijn nieuwe startup Upthere willen Serlet en zijn team cloudopslag beter maken dan diensten als iCloud en Dropbox momenteel doen. Het doel van Upthere is om uiteindelijk bestanden als foto’s en video’s van bijvoorbeeld je iPhone direct in de cloud op te slaan. Zo maakt het niet uit hoeveel ruimte je op je toestel hebt, alles wordt direct op de servers van Upthere opgeslagen. Momenteel zijn Serlet en zijn team nog niet zover, maar daar wordt hard aan gewerkt met een nog te verschijnen camera-app: Upthere Camera.

Snelheid door eigen servers
Upthere is vooral opgezet om heel snel te werken. De dienst bewaart van al jouw bestanden de originele formaten, maar toont op basis van apparaat en verbinding speciaal gecomprimeerde versies. Zo kun je foto’s, video’s en andere grote bestanden heel snel oproepen en doorsturen. Heb je ergens het origineel voor nodig, dan kun je deze gewoon downloaden. Waar andere opslagdiensten vaak de servers van Amazon gebruiken, heeft Upthere zijn eigen serverinfrastructuur gebouwd. Volgens Serlet is dat de enige manier om de snelheid die ze beloven mogelijk te maken. Samen met een eigen UpOS-besturingssysteem gebruiken de servers van Uithere naar eigen zeggen een slimme combinatie van flashopslag en ouderwetse harde schijven. Dropbox verliet eerder ook grotendeels de servers van Amazon, maar dat was vooral omdat ze niet langer van Amerikaanse opslag gebruik wilden maken. De servers van Upthere bevinden zich wel in Amerika.

Met Loops kun je al je bestanden groeperen
Met de Upthere Home Mac en iPhone-apps kun je al je bestanden tussen je verschillende apparaten synchroniseren. Je kunt ook zogenaamde Loops aanmaken om bepaalde bestanden in visuele mappen te groeperen. Deze mix van bestanden kun je vervolgens ook makkelijk delen met vrienden en familie. Zo bepaal je zelf of je enkel een fotoalbum maakt of een inspiratiemap voor een nieuw huis met foto’s, tekeningen en PDF-bestanden.

Upthere Home loops

Upthere Home is drie maanden gratis te gebruiken, daarna betaal je $4.99 per maand voor 200 GB aan opslag. Wil je meer opslag, dan betaal je voor elke 100 GB, $1.99 per maand extra. De Upthere Home-app voor je iPhone is helaas nog niet in de Nederlandse of Belgische App Store beschikbaar. De Mac-app is wel te downloaden vanaf de website van Upthere.

Apple lijkt zelf ook aan verbeteringen voor iCloud te werken. Gisteren bleek dat Apple een aantal vacatures verstopt heeft in de code van de iCloud.com pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juli 2016, 11:46
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen cloud, cloudopslag, icloud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.