HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Deze onbekende functies zitten in tvOS 10 voor de Apple TV

Apple sprak bij de aankondiging van tvOS 10 vooral over de nieuwe Remote-app, de donkere stand en eenvoudiger inloggen bij apps om live tv te kijken. Maar wat is er allemaal nog meer nieuw in tvOS 10 voor de Apple TV? We zetten het in dit artikel op een rijtje.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV met tvOS 10 in donkere stand.
Tijdens de WWDC-presentatie deed Apple tvOS 10 uit de doeken. De hoogtepunten die Apple tijdens de WWDC-presentatie uitgelicht heeft, zijn de nieuwe donkere stand, de nieuwe live-stand, single sign-on en de compleet nieuwe Remote-app. Maar er zijn nog meer functies die met tvOS 10 mogelijk zijn waar Apple zelf tijdens de keynote weinig aandacht aan geschonken heeft. Deze zetten we in dit artikel op een rijtje.

Dicteren in het Nederlands in tvOS 10 op Apple TV.

Siri en dicteren nu ook in het Nederlands

We hebben deze functie al uitgelicht in een apart artikel, maar we kunnen het niet goed genoeg benadrukken: zowel Siri als de Dicteren-functie zijn met tvOS 10 beschikbaar in het Nederlands. Hierdoor kun je zoeken naar apps, films en muziek, maar ook het weerbericht opvragen of aandeleninformatie raadplegen. In ons aparte Siri-artikel hebben we uitgebreide video’s met demonstratie van de Nederlandse Siri, waardoor je er daar meer over kunt lezen.

HomeKit rechtstreeks bedienen via je Apple TV

En met de Nederlandse Siri komt er gelijk nog een handige functie bij voor iedereen die zijn huis graag automatiseert met HomeKit: al je apparaten bedienen via je Apple TV. Vraag bijvoorbeeld aan je Apple TV om je slaapkamerlamp aan te zetten, zodat je het lekker knus kunt maken terwijl je ongestoord tv kan blijven kijken. De Apple TV heeft helaas (nog) niet de nieuwe Home-app, dus het handmatig activeren van apparaten zonder Siri te hoeven gebruiken, kan nog niet op de Apple TV.

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Ondersteuning voor vier gamecontrollers

Games is de populairste categorie in de App Store op de Apple TV en het is daarom vrij gek dat multiplayer vrij beperkt was. Met tvOS 10 komt daar verandering in, want vanaf de nieuwe versie is het mogelijk om tot vier Bluetooth-controllers zoals de Steelseries Nimbus aan de Apple TV te koppelen. Dit zorgt ervoor dat je met de juiste games een gezellig multiplayerpotje kunt starten voor een ongestoorde avond gamen.

Siri Remote niet meer verplicht

Over games gesproken: nog meer goed nieuws. Apple stelt ontwikkelaars niet meer verplicht om de Siri Remote te ondersteunen. In de praktijk betekent dit dus wel een ontwikkelaar een externe controller kan vereisen, waardoor je als Apple TV-eigenaar mogelijk niet alle games kunt spelen omdat je bijvoorbeeld geen externe controller hebt. Het voordeel is echter wel dat games een stuk geavanceerder kunnen worden, omdat ontwikkelaars geen rekening meer hoeven te houden met de beperkingen van de Siri Remote.

ReplayKit laat je livestreamen

Voor games is ook de ontwikkelaarstool ReplayKit beschikbaar. Hierdoor moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om je speelsessie op te nemen of zelfs te livestreamen. Het livestreamen van eigen speelsessies is de laatste jaren erg populair geworden dankzij diensten als Twitch en de YouTube Gaming. Dat dit straks ook op de Apple TV kan is alleen maar goed nieuws voor fanatieke gamers. Apple kondigde ReplayKit ook al aan voor iOS 10.

PhotoKit voor toegang tot foto’s

Ontwikkelaars kunnen met tvOS 10 ook gebruikmaken van PhotoKit. Dit is een nieuwe tool waardoor tvOS-apps toegang kunnen krijgen tot de foto’s die opgeslagen staan in je iCloud-fotobibliotheek of je gedeelde fotoalbums. Heel veel iOS-apps kunnen al toegang vragen tot je foto’s voor bijvoorbeeld het instellen van je profielafbeelding in een sociaal netwerk. Doordat tvOS-apps ook deze toegang krijgen, wordt er alleen maar meer mogelijk.

Berichtgeving op je Apple TV

In ons wensenlijstje noemden we het al, maar Apple was er zelf vrij stil over: de mogelijkheid voor notificaties. In de instellingen van tvOS 10 zit een optie Berichtgeving, net als op iOS (zie screenshot). Het is niet helemaal duidelijk of apps ook echt notificaties kunnen versturen, maar de omschrijving verklapt in ieder geval wel dat er een badge-nummer bij een app kan staan, want aangeeft hoeveel meldingen er verstuurd zijn. tvOS heeft (nog) geen Berichtencentrum, dus het lijkt erop dat echte pushnotificaties nog geen opties zijn. Toch is de komst van badges bij apps op het beginscherm een goede eerste stap.

Berichtgeving op de Apple TV in tvOS 10.

Makkelijker tekst invoeren met je iOS-toestel

Hoewel het invoeren van tekst op de Apple TV met de komst van Nederlands dicteren een stuk makkelijker geworden is, is het met een toetsenbordje nog steeds een stuk eenvoudiger. Dit kan natuurlijk nu al via de Remote-app, maar met tvOS 10 heb je geen app meer nodig. Zodra er een invoerveld op de Apple TV in beeld komt, wordt op een iOS-toestel in de buurt automatisch een toetsenbord weergegeven waarmee je de tekst in kunt voeren. Het enige wat hiervoor nodig is, is om op beide apparaten ingelogd te zijn op hetzelfde iCloud-account.

Bonus: Donkere stand Apple TV in actie

Apple liet de donkere stand in tvOS 10 al zien in een afbeelding tijdens de keynote, maar hoe ziet dit er uit in bijvoorbeeld de Instellingen-app? Wij laten je dit zien in een korte video, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de donkere interface eruit komt te zien. Je vindt de donkere stand straks onder Instellingen > Algemeen > Weergave en is helaas (nog) niet te activeren via Siri.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 16 juni: Nieuwe functie toegevoegd: tekst invoeren via iOS-toestel in de buurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2016, 11:41
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerpen apple tv, tvos, tvOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.