Fotografie iPhone

iOS 10 ondersteunt maken en bewerken van RAW-foto’s

In iOS 10 komt ondersteuning voor het maken en bewerken van RAW-foto's, zo blijkt uit de ontwikkelaarsdocumentatie van Apple.

Mensen die van fotografie houden zijn gek op RAW. Dit geven je de mogelijkheid om achteraf nog allerlei bewerkingen uit te voeren. Op de iPhone en iPad is het straks ook mogelijk deze RAW-foto’s te bewerken. Apple heeft in iOS 10 ondersteuning toegevoegd.

Fotografie iPhone

RAW in iOS 10

Apple heeft een nieuwe programmerinterface (API) beschikbaar gesteld waarmee camera-apps de onbewerkte RAW-fotobestanden kunnen inlezen van de camera. Dit blijkt uit de ontwikkelaarsdocumentatie van Apple. Overigens is het bewerken van RAW-foto’s op Android-toestellen al mogelijk sinds de Lollipop-versie van 2014. Net als bij Android zal Apple de foto’s opslaan in Adobe’s Digital Negative (DNG)-formaat, zodat je ze later makkelijk in Photoshop kunt bewerken. Als fotograaf kun je onbewerkte beelddata, direct vanuit de camerasensor opslaan en later aanpassen, zonder kwaliteitsverlies. Er waren overigens al wel apps in de App Store waarmee je RAW-beelden kon importeren vanuit een camera, maar die hadden beperkingen bij het bewerken omdat Apple het niet officieel ondersteunde. Ook kun je straks RAW-foto’s meteen vanuit de Camera-app schieten, zo ontdekte een bezoeker van Reddit.

Vooral voor professionele fotografen
Dat Apple de functie niet op het podium van WWDC aankondigde, heeft er misschien mee te maken dat het een geavanceerde functie is, waar gewone gebruikers zich zelden druk over maken. Maar ben je (semi-)professioneel fotograaf, dan is het een welkome toevoeging. Fotografen gebruiken de iPad steeds vaker om onderweg al een eerste selectie te kunnen maken na een fotoshoot. Met de RAW-ondersteuning kunnen ze de foto’s die ze hebben gemaakt straks ook meteen bewerken in een app. De standaard Foto’s-app van Apple zal het waarschijnlijk niet gaan ondersteunen, omdat die alleen de basisfuncties voor gewone gebruikers bevat. Geavanceerde foto-apps kunnen er echter wel mee aan de slag.

Op de iPhone en iPad kun je standaard alleen foto’s maken en bewerken in JPEG-formaat. Dit formaat neemt minder ruimte in beslag en is handig voor alledaagse kiekjes, maar je kunt achteraf nauwelijks meer bezig met het aanpassen van de scherpte, ruisonderdrukking en witbalans. Ook hebben de foto’s een maximum van 256 helderheidsniveau’s per pixel, waardoor je schaduwen maar in beperkte mate helderder kunt maken.

Apple noemde de ondersteuning van RAW niet op het podium; het was slechts kort te zien op een dia waarop nog veel meer kleine vernieuwingen in iOS 10 werden genoemd. In een apart artikel bespreken we al die kleine en minder bekende veranderingen:

In iOS 10 gaat Apple ook de mogelijkheid bieden om Live Photos te bewerken, de foto’s met korte animaties. En in de Foto’s-app komt een nieuwe functie Memories (in het Nederlands: Aandenkens) waarmee foto’s rond een bepaald thema automatisch worden samengevoegd tot een album.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2016, 17:30
Categorie iOS
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.