Stage Manager iPad design

Apple legt uit waarom Stage Manager alleen op M1 iPads werkt

Boosheid en teleurstelling alom: de beste functie van iPadOS 16 komt alleen op de nieuwste iPads met M1-chip beschikbaar. Apple's softwarebaas Craig Federighi legt uit waarom dat is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 15 juni 2022: Om Stage Manager te gebruiken heb je niet alleen een iPad met M1-chip nodig, maar er moet ook minimaal 128GB aan geheugen in zitten. Dit is namelijk de vereiste voor virtual memory swap. Dit betekent dat de volgende iPads geschikt zijn:

Update 14 juni 2022: Apple’s Craig Federighi heeft nu in een interview meer duidelijkheid gegeven waarom Stage Manager is beperkt tot M1 iPads. In tegenstelling tot de Mac liggen de eisen bij een iPad veel hoger, vooral wat responsiviteit betreft. Elke app die je aanraakt moet meteen reageren. Dit vereist voldoende RAM en snelle interne opslag. Je kunt tot 8 apps tegelijk actief hebben als de iPad verbonden is met een extern scherm.

Federighi zegt in het interview:

Alleen de M1 iPads hebben de hoge DRAM-capaciteit, gecombineerd met NAND met een zeer hoge capaciteit en hoge prestaties, waardoor de virtuele geheugenswap supersnel kan zijn. Je kunt tot vier apps op een paneel zetten, plus nog eens vier. Dat zijn in totaal acht apps, die onmiddellijk moeten reageren en genoeg geheugen tot hun beschikking moeten hebben. Nu we je tot vier apps op een paneel laten zetten plus nog eens vier – tot acht apps die onmiddellijk reageren en genoeg geheugen hebben. We hebben die mogelijkheid niet op de andere systemen.


Met “andere systemen” bedoelt Federighi iPads zonder M1-chip. De grafische performance en ondersteuning voor externe schermen is een andere beperkende factor waarom Stage Manager alleen op M1 iPads werkt. Oudere iPads hebben niet een GPU die krachtig genoeg is en voldoende IO-bandbreedte heeft om de animaties en schaduweffecten op een hoge frame rate te tonen op meerdere displays. Ook kunnen ze geen 6K-display op een geschaalde resolutie aan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 juni 2022.

Stage Manager is een nieuwe manier van multitasking, waarbij vensters die je niet gebruikt naar de zijkant schuiven. Zo heb je er snel toegang, terwijl je geconcentreerd in een andere app kunt werken. Het klinkt als iets waar iedereen op de iPad profijt van kan hebben… maar het komt alleen naar M1 iPads en dat zijn momenteel slechts twee modellen: de iPad Pro 2021 en de iPad Air 2022. Volgens Apple komt dit omdat Stage Manager de fast memory swap-functie vereist die eveneens nieuw in iPadOS 16 is. Dit houdt in dat vrij flashgeheugen tijdelijk dan worden gebruikt als RAM, met een maximum van 16GB. Je krijgt er dus wat extra virtueel geheugen bij, voor zware taken. En volgens Apple werkt dat alleen op iPads met M1-chip.

Het Nederlandse persbericht van Apple legt het zo uit:

Met Virtual Memory Swap kun je de opslagruimte van iPad gebruiken om het beschikbare geheugen voor alle apps te vergroten. Daarmee maak je 16 gigabyte aan geheugenruimte vrij voor de meest veeleisende apps, zodat multitasken altijd soepel verloopt.

iPadOS 16 Stage Manager gebruiken

Toch is er iets vreemds aan de hand. Als je op de iPadOS 16 previewpagina kijkt, dan staat bij voetnoot 19 over Virtual Memory Swap:

Available on iPad Air (4th generation) with a minimum of 256GB storage, iPad Pro 12.9-inch (5th generation) and iPad Pro 11-inch (3rd generation).

Waarschijnlijk bedoelt Apple hier de iPad Air 5e generatie uit 2022, want de iPad Air 4 uit 2020 had nog helemaal geen M1-chip. Daar komt nog bij dat mensen met een instapmodel 64GB iPad Air 5 met M1-chip in staat blijken om Stage Manager te gebruiken, ook al zou dat volgens de informatie van Apple helemaal niet kunnen. De eis van minimaal 256GB zou dus nog kunnen vervallen. Maar de kans dat de iPad Air 4 uit 2020 alsnog Stage Manager of Virtual Memory Swap krijgt, lijkt ons niet reëel. Hardware kun je niet achteraf uitbreiden met een software-update.

Mogelijk heeft de ondersteuning voor Stage Manager behalve met de aanwezigheid van een M1-chip ook te maken met de hoeveelheid RAM. Alle genoemde modellen die het ondersteunen (iPad Pro 2021 en iPad Air 2022) beschikken al over 8GB RAM en in de duurdere modellen zit zelfs 16GB RAM. Dit kun je dan verder uitbreiden tot in totaal maximaal 32GB RAM als je virtueel geheugen erbij krijgt. In de iPad Air 4 uit 2020 zit slechts 4GB RAM.

Bekijk ook

Stage Manager op iPad en Mac: zo werkt het

Met Stage Manager worden je apps en vensters samengevoegd in één weergave, zodat je makkelijker kunt multitasken en van taak wisselen. Dat kun je ook groeperen. Zo werkt Stage Manager op de iPad en Mac!

Ook teleurstelling over iPhone 7 en Apple Watch Series 3

Dit jaar is het ook bij andere devices sprake van wat meer afvallers. Na jarenlang updates te hebben gegeven aan alle modellen die de vorige update kregen, moet er dit jaar afscheid worden genomen van een veel meer devices. Althans, wat updates betreft wat je kunt deze devices natuurlijk wel gewoon blijven gebruiken en je krijgt ook nog beveiligingsupdates. Je krijgt alleen geen nieuwe functies meer.

Dat de Apple Watch Series 3 afvalt is geen verrassing: dit model kon de afgelopen jaren de updates al nauwelijks meer bijbenen en we hebben in artikelen dan ook meermaals afgeraden om er nog eentje nieuw te kopen. Wat merkwaardig is aan de situatie is dat Apple de Serie 3 nog steeds verkoopt. Als je heel goed kijkt zie je erbij staan dat hij alleen te updaten is naar watchOS 8. Een duidelijke waarschuwing was wat ons betreft wel op z’n plaats geweest.

De situatie rondom de iPhone 7 ligt wel iets anders. We hadden gehoopt dat alleen de iPhone 6s en de iPhone SE 2016 zouden afvallen, maar Apple schrapt meteen twee generaties. Van de andere kant is het wel logisch: de iPhone 7 dateert uit 2016 en daarmee heeft Apple voldaan aan de belofte dat toestellen vijf jaar minimaal updates krijgen.

Voor sommige gebruikers kwam de klap wel heel hard aan. Je zal maar sinds iOS 14.6 betatester zijn en nu in de kou worden gezet:

https://twitter.com/Outland3r_2007/status/1534029069100122117

Ben jij ook teleurgesteld dat jouw devices bepaalde functies niet meer krijgen, of zelfs de update mislopen? Laat het weten in de reacties!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 14 juni: Interview met uitspraken van Craig Federighi toegevoegd.

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.