Sonos met Google Assistent

Het is zover: Sonos werkt met Google Assistent in het Nederlands

Vanaf vandaag is het zover: je kunt de Google Assistent vanaf nu in het Nederlands gebruiken op je Sonos-speakers. Daarmee ondersteunt Sonos nu drie verschillende assistenten, want Alexa en Siri waren eerder al toegevoegd.

Nederland zit samen met Duitsland, Frankrijk, Canada, Verenigd Koninkrijk en Australië in de tweede groep landen die ondersteuning krijgen voor Google Assistent op Sonos. Voor zo’n klein land is dat best bijzonder. België volgt later dit jaar.

Om Google Assistent te kunnen gebruiken op je Sonos-systeem heb je minstens één van deze speakers nodig:

 • Sonos One
 • Sonos Beam

Je kunt met Google-spraakopdrachten muziek afspelen, een televisieprogramma starten, smart home-apparaten bedienen en updates ontvangen over je agenda-afspraken en verkeersinformatie.


Waarom zou je naar de Google Assistent willen overstappen? Nou, misschien omdat de ondersteuning van Siri nog steeds erg beperkt is, al heeft de komst van AirPlay 2 de situatie al wel iets verbeterd. Gebruik je de Assistent van Google al voor je smart home, dan kan het zin hebben om ook op je Sonos-systeem gebruik te maken van Google Assistent. Op elke Sonos-speaker kun je maar één spraakassistent instellen, dus als je twee speakers bij de tv hebt staan kun je de ene met Google Assistent laten werken en de andere met Alexa. Het mooie hierbij is wel, dat de ene speaker weet wat er op de andere wordt afgespeeld. Je kunt dus de muziek met Siri starten en met de Google Assistent stoppen.

Google Assistent toevoegen aan je Sonos

Om Google Assistent in te stellen neem je de volgende stappen:

 1. Open de Sonos-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga rechtsonder naar het tabblad Meer.
 3. Tik op Spraakservices.
 4. Tik op Google Assistent.
 5. Wacht tot het instellen is gelukt.
 6. Je kunt nu de Google Assistent gebruiken voor je spraakopdrachten.

Sonos: Google Assistent toevoegen

Je kunt ook per speaker aangeven welke assistent je wilt gebruiken. Je moet inloggen met je Sonos-account om de assistent te linken aan je bestaande Sonos-systeem. Google zal je langs meerdere stappen leiden, waaronder het detecteren van je Sonos-speaker, waarbij je toestemming moet geven om het te bedienen. Je geeft ook aan in welke kamer het staat en welke muziekdiensten je wilt gebruiken.

Sonos: Google Assistent toevoegen

Gebruikte je al Google Assistent, dan heb je waarschijnlijk al ingesteld dat het met Spotify, YouTube Music of een andere muziekdienst moet werken.

Is alles gelukt, dan kun je met OK Google of Hey Google je eerste spraakopdracht geven in het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Japans. De ondersteuning voor Nederlands volgt zoals aangegeven in juli.

Eerdere Sonos-speakers bedienen met Google Home

Je kunt ook eerdere speakers zoals de Play:1 of Play:3 aansturen met de Google Assistant, maar dan heb je wel een Google Home-speaker erbij nodig, bijvoorbeeld een Google Home Mini (review).

Het werkt als volgt:

 1. Open de Sonos-app op je mobiele apparaat.
 2. Tik op het tabblad Meer onderin en kies Spraakdiensten.
 3. Kies Google Assistent.
 4. Je kunt nu geen speakers kiezen. Log in met je Sonos-account in de Google Assistent-app.
 5. Koppel je muziekdiensten met Google Assistent, voorzover je dat nog niet had gedaan.
 6. Geef aan welke dienst je het liefst gebruikt voor het afspelen van muziek.
 7. Je kunt nu de Google Home gebruiken om de muziek te starten op je Sonos.

Wat kun je met Google Assistent op Sonos doen?
De Google Assistant kan je met de volgende taken helpen:

 • Bedienen van je Sonos-systeem.
 • Muziek, nieuws en radioprogramma’s afspelen.
 • Tv bedienen met de Sonos Beam.
 • Antwoorden krijgen op allerlei vragen.
 • Taken en schema’s beheren.
 • Verbinding maken met smart home-apparaten.

Je kunt bijvoorbeeld bij de ene luidspreker aangeven dat je op een andere Sonos-speaker muziek wilt afspelen. Verder ondersteunt Sonos de functie ‘Continued Conversation’ van Google, waarmee je natuurlijke conversaties kunt voeren zonder steeds dingen te herhalen. Er is ook een ‘Broadcast Mode’ voor intercomberichten, zodat je bijvoorbeeld iedereen in huis kunt waarschuwen dat het eten klaarstaat. Daarnaast is het mogelijk om andere smart home-apparaten te bedienen als ze geschikt zijn voor Google Home, bijvoorbeeld tv’s en slimme lampen. Is je televisie via HDMI ARC en CEC aangesloten op de Sonos Beam, dan kun je met stemcommando’s de tv aanzetten. Heb je een Chromecast, dan heb je nog meer mogelijkheden zoals het starten van Netflix-video’s.

Deze muziekdiensten werken met Sonos en Google Assistent:

 • Spotify
 • Deezer
 • Google Play Music
 • Tidal
 • TuneIn Radio
 • iHeartRadio
 • Pandora (VS)

Voor Tidal, TuneIn Radio en iHeartRadio geldt wel een beperking. Je kunt muziek afspelen op je Sonos, maar je kunt deze diensten niet toevoegen aan de Assistant-app.

Zoals je ziet ontbreekt Apple Music in het lijstje. Voor het afspelen van Apple Music gebruik je de Sonos-app op je iPhone of gebruik je een Siri-commando op speakers die AirPlay 2 ondersteunen.

Welke app of assistent je voor het afspelen van muziek?
Nu je de Google Assistent met de Sonos-speakers hebt gekoppeld, maakt het niet uit met welke app je de muziek start. Gebruik je het liefst de Sonos-app, dan kan dat. Maar een spraakopdracht geven via Google Assistent of Siri kan ook. Heb je meerdere speakers die elk met een andere assistent werken, dan kun je met Alexa de muziek starten en met Google Assistent de muziek stoppen, of een andere afspeellijst kiezen.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 02 juli: Nu de update officieel beschikbaar is hebben we het artikel bijgewerkt met de actuele informatie.
 • 2019 - 20 juni: Sonos liet ons weten dat de informatie bij Tweakers niet klopt, aangezien de Google Assistent pas vanaf begin juli (zoals ook eerder gecommuniceerd) geactiveerd gaat worden voor Nederland. België staat nog steeds gepland voor later dit jaar. Mogelijk heeft de redacteur een beta gebruikt of stond de regio niet op Nederland of België. Wij hadden eerder al de Assistent met Sonos gekoppeld via het beta-programma en konden de regio-ondersteuning daarom niet verifiëren. We hebben nu wel het artikel bijgewerkt, want volgens Sonos is de assistent nog echt niet vrijgegeven voor Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One (SL), Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.