iPhone op bureau met URL Siri Shortcut als screenshot.

Shortcuts Sunday #3: URL’s uitvouwen of korter maken

Met Siri Shortcuts en de Opdrachten-app is heel veel mogelijk, waaronder slim omgaan met linkjes. In dit derde deel van 'Shortcuts Sunday' laten we zien hoe je een link langer of juist korter kan maken. Dat maakt het delen van linkjes wel zo overzichtelijk!

Shortcuts Sunday
In deze nieuwe rubriek Shortcuts Sunday beschrijft gastredacteur Andy Van Roosendael (@Undertaxxx25) handige Siri Shortcuts die je kan gebruiken dankzij de nieuwe Opdrachten-app in iOS 12. De Shortcuts zijn soms gemaakt door Andy zelf, of door hem aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie en eventueel uitgebreid met extra functies.


Wekelijks breng ik voor iCulture een Shortcut (Opdracht) onder de aandacht. De ene opdracht is wat eenvoudiger dan de andere, maar ze zijn allemaal erg handig. Lijkt het je helemaal niks of vind je het programmeren van Siri Shortcuts te ingewikkeld? Dan is deze rubriek wat voor jou. Je zult merken dat er veel handige Shortcuts beschikbaar zijn waar je je voordeel uit kan halen.

iPhone op bureau met URL Siri Shortcut als screenshot.

Tegelijk met de komst van iOS 12 bracht Apple de Siri Shortcuts-app uit, in het Nederlands de Opdrachten-app. Deze app is ontstaan uit Apple’s overname van Workflow in 2017.


Shortcuts Sunday #3: URL’s uitvouwen of korter maken
Deze keer bespreken we niet één, maar twee opdrachten, die allebei met elkaar te maken hebben. De opdrachten voor deze week zijn standaard aanwezig in de galerij van de Opdrachten-app. Dit is een soort App Store voor Shortcuts. Door de opdracht onder de loep te nemen, begrijp je ook beter hoe deze werkt. Het doel van onze Shortcuts Sunday-rubriek is dan ook om jullie iets bij te brengen over de opbouw en werking van een opdracht. De opdrachten worden geleidelijk complexer in hun opbouw, waarbij er wekelijks nieuwe acties de revue zullen passeren.

Let op: voor deze serie is het van belang dat je de Opdrachten-app al op je iPhone of iPad hebt staan. Installeer deze dus eerst voordat je de Shortcut opent!

Vouw URL uit is een eenvoudige opdracht die een ingekorte URL weer in zijn oorspronkelijke staat herstelt. Vandaar deze week twee opdrachten: een URL korter maken en terugbrengen naar de originele URL. We bespreken de acties van de opdrachten stap voor stap en beschrijven elke actie.

Vouw URL uit

De Shortcut om een URL uit te vouwen is als volgt opgebouwd:

 • Als
  Hier zie je 2 opties, Invoer en Waarde. De invoer is Bevat en de waarde http. Dus als de invoer het woord http bevat zal deze actie van start gaan. Deze actie wordt gebruikt wanneer je de opdracht vanuit het menu Delen gebruikt, bijvoorbeeld vanuit WhatsApp of de Twitter-app, waar veel verkorte linkjes worden gedeeld.
 • Anders
  Wanneer je de opdracht niet vanuit het delen-menu gebruikt, maar bijvoorbeeld vanuit de Opdrachten-app zelf, wordt de actie Anders aangesproken. Deze actie zorgt ervoor dat de eerste actie Als overgeslagen wordt en meteen de volgende actie Haal klembord op wordt uitgevoerd.
 • Haal klembord op
  Deze vraagt weinig uitleg: je klembord wordt uitgelezen en doorgegeven in de opdracht.
 • Einde als
  Stopt de bovenstaande opdrachten als er invoer is om door te geven naar de volgende actie.
 • Breid URL uit
  Dit is een standaard actie die een ingekorte url terugbrengt naar zijn oorspronkelijke staat.
 • Kopieer naar klembord
  Ook deze actie spreekt voor zichzelf: de verkregen info (tekst, url, etc) wordt gekopieerd naar je klembord.

Deze opdracht is vooral een goed voorbeeld van een Als/Dan/Anders constructie, in programmeertermen beter gekend als If/Then/Else. Als aan voorwaarde A voldaan is, doe dan actie B. Kan aan voorwaarde A niet worden voldaan door de invoer, doen dan actie C.


Siri Shortcut: Vouw URL uit

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe Vouw URL uit Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Maak URL korter

Andersom kan natuurlijk ook: wil je een hele lang URL juist korter maken voor bijvoorbeeld Twitter, Facebook, e-mail of gewoon in een WhatsApp- of iMessage-bericht? Dan moet je deze Shortcut hebben. In deze opdracht worden ook Als, Anders, Haal klembord op en Einde als gebruikt, maar ze hebben een iets andere werking.

 • Als
  Ook hier wordt gezien of de invoer http bevat, maar het doel is anders. Deze actie zorgt ervoor dat de variable in de actie Tekst van info (een URL in dit geval) wordt voorzien. Indien er geen aanwezig is zal je klembord gekopieerd worden naar de variabele Invoer.
 • Tekst
  Deze bevat de url van de website is.gd. Dit is een gratis dienst om URL’s korter te maken. Er zijn nog tal van andere, waaronder de bekendere Bitly. Zoals je kan zien wordt achter het = teken de variabele Invoer gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de info van de vorige Als invoer actie kan worden opgehaald.
 • Haal inhoud van URL op
  De URL die we via de variabele Invoer in de vorige actie Tekst hebben verkregen, wordt hier opgehaald.
 • Haal tekst op uit invoer
  De tekst, of in dit geval de is.gd URL, wordt opgehaald uit de actie Tekst. Alleen de URL tot en met het =-teken wordt opgehaald. De Invoer variabele werd reeds door Haal inhoud van URL op opgehaald.
 • Haal URL’s op uit invoer:
  Deze actie zorgt ervoor dat de volledige URL van de twee vorige acties opgehaald wordt. Nu hebben we de volledige URL om te kunnen doorgeven naar de volgende en laatste actie.
 • Kopieer naar klembord
  Geen verder info nodig: de verkregen URL wordt geplaatst op je klembord.


Siri Shortcut: Maak URL korter

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe Maak URL korter Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Tot zover de opdracht voor deze Shortcuts Sunday. We gaan stap per stap van eenvoudige opdrachten naar iets complexere, zodat iedereen de opdrachten kan begrijpen. Het doel is dat jullie ook zelf aan de slag kunnen gaan en de acties van een opdracht leren begrijpen.

Meer handige Shortcuts bekijken
Gaat het tempo van deze rubriek je te traag of ben je helemaal niet geïnteresseerd in de uitleg, maar wil je wel de opdrachten downloaden? Neem dan een kijkje op mijn RoutineHub-kanaal. De opdrachten die ik daar verzamel zijn complexer van opbouw. Daarnaast maken die Opdrachten ook gebruik van UpdateKit 2.0 – een module die een bestaande opdracht van nieuwe functies kan voorzien of bugfixes kan ophalen.

En neem ook eens een kijkje op de volgende sites over Siri Shortcuts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2018, 19:30
Categorie Apps
Onderwerpen Shortcuts Sunday, Siri, Siri Shortcuts
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.