HiRise Deluxe iPhone

7 redenen om uit te kijken naar een iPhone met Always On-scherm

Een iPhone met een display dat altijd aan staat kan in verschillende gevallen een uitkomst zijn. Hoe moet deze techniek werken en welke toepassingen kan Apple bedenken voor dit nieuwe display.

HiRise Deluxe iPhone

Het scherm van je iPhone kan de mooiste dingen laten zien, maar zodra je hem vergrendelt of weglegt is het een simpel zwart vlak. Alleen als je een notificatie krijgt licht het scherm op, terwijl het ook anders zou kunnen. Onder meer Samsung en LG brengen dit jaar smartphones op de markt met een display dat altijd aan staat. Op welke manieren zou een iPhone dit kunnen gebruiken?

Hoe zou een Always On iPhone kunnen werken?

Er zijn verschillende aanwijzingen die erop duiden dat Apple in ieder geval met de mogelijkheid speelt om een Always On scherm aan de iPhone toe te voegen. Dit patent verscheen al in 2008 maar is in de kern nog steeds toepasbaar in 2016.

Zo beschreef Apple destijds een manier om slechts een klein gedeelte van het scherm altijd te verlichten, om de accu te sparen. Hier kan een OLED-display een uitkomst bieden. Deze schermen gebruiken geen energie om zwarte pixels in beeld te brengen, waardoor er slechts een klein gedeelte van het scherm stroom verbruikt om informatie te tonen. Volgens geruchten is Apple druk bezig om een iPhone met OLED-display voor te bereiden, wat de komst van een Always On display ineens een stuk reëler maakt.

Ook E-Ink staat tot Apple’s beschikking, een schermtechniek die je altijd aan kunt laten staan en erg energiezuinig is. Dit zou Apple bijvoorbeeld op de achterkant van de iPhone kunnen verwerken, iets waar case-makers wel rekening mee moeten houden. Ook E-Ink dook jaren geleden op in een patent van Apple.

De PopSLATE 2 voegt een e-ink scherm toe aan je iPhone.

Als je niet kunt wachten totdat Apple zelf met een Always On iPhone komt, kun je een kijkje nemen bij de PopSLATE 2 case. Dit hoesje voegt een E-Ink display op de achterkant van het toestel toe, die je via een iOS-app van allerlei informatie kunt voorzien. Je leest meer over deze opmerkelijke case in het onderstaande artikel.

Als Apple inderdaad voor een Always On iPhone kiest, betekent dit overigens niet dat je volledige iPhone-scherm altijd aan staat. Net zoals bij de Galaxy S7 zal Apple er in dat geval waarschijnlijk voor kiezen om een nieuw soort vergrendelscherm toe te voegen, met een nieuw uiterlijk en waar apps op een andere manier weergegeven worden.

De voordelen van een Always On iPhone

#1 Altijd zicht op de klok, agenda-afspraken en meer
Een logische functie voor een scherm dat altijd aan staat is natuurlijk het tonen van de tijd. Met een simpel klokje zie je in een oogopslag hoe laat het is. Apple heeft voor de Apple Watch al allerlei stijlvolle wijzerplaten gemaakt, waarvan een aantal gemakkelijk over te zetten zijn naar de iPhone. Ook kun je er bijvoorbeeld je komende agenda-afpraken en de weersverwachting op bekijken.

Siri suggesties verbergen

#2 Een nieuwe plaats voor proactieve Siri Suggesties
Met de komst van iOS 9 introduceerde Apple Siri Suggesties. De virtuele assistent die standaard op je iDevice staat, kon ineens voorspellen welke apps je waarschijnlijk wilde gebruiken en welke mensen je op het punt stond om te bellen. Hiervoor zette Siri al een klein app-icoon in de linker onderhoek van het vergrendelscherm. Als de iPhone een scherm heeft dat altijd aan staat, kunnen deze suggesties permanent in beeld gebracht worden en gedurende de dag veranderen. Zo kun je op die manier als je wakker wordt je favoriete reis-app openen, verschijnt een sneltoets naar je agenda als je de dag doorneemt en duikt Spotify of Apple Music op als je een koptelefoon aansluit. Ook de Siri Suggesties die nu alleen in het Spotlight-scherm staan, kunnen de overstap naar dit Always On-scherm maken.

#3 Widgets zoals in het Berichtencentrum
De vraag is hoeveel toegang ontwikkelaars krijgen om hun apps op dit nieuwe startscherm weer te geven. Apple zou bijvoorbeeld voor een soortgelijke aanpak als het Berichtencentrum kunnen kiezen. Hier kunnen externe ontwikkelaars widgets voor ontwikkelen, die de gebruiker handmatig toe kan voegen. Zo zouden OV-apps een widget kunnen maken die de eerstvolgende trein op jouw traject laat zien, of met een icoontje aangeeft dat er storingen op je traject zijn.

HiRise Deluxe

#4 Ideaal als je iPhone vaak in een oplaadstandaard staat
Persoonlijk zie ik deze techniek wel zitten omdat ik het gros van de dag tegen een zwart scherm aan zit te kijken. Mijn iPhone staat op kantoor regelmatig in een oplaadstandaard, zodat ik notificaties zie binnenkomen. Ook als ik niks ontvang zou dit scherm handig zijn voor het laten zien van de tijd, mijn volgende agenda-afspraak of de weersvoorspelling. Hierdoor verandert je iPhone in een simpel tweede scherm, met alleen belangrijke info. De rest zie ik wel op mijn Mac verschijnen.

#5 Opties: activeren door beweging net zoals de Apple Watch
Apple zou ervoor kunnen kiezen om gebruikers zelf in te laten stellen hoe vaak het scherm Always On moet zijn. Schakel het bijvoorbeeld automatisch uit (‘s nachts) als je de Niet Storen-functie aanzet, of kies ervoor om het scherm alleen te activeren als de iPhone beweegt. De Apple Watch gebruikt al een soortgelijk systeem, zodat je de Nachtklokmodus kunt activeren door op je nachtkastje te kloppen. Met je iPhone zou iets soortgelijks kunnen gebeuren voor als je het toestel uit je broekzak haalt.

3D Touch homeknop

#6 Een manier om de homeknop te verwijderen?
Als je het scherm van je iPhone niet meer met een knop hoeft aan te zetten, is er weer een extra reden voor Apple om de homeknop te verwijderen. Apple zou al langer met het idee spelen om deze ronde knop onderop je iPhone in het scherm te verwerken, zodat er meer ruimte overblijft voor het display en je iPhone er weer wat strakker uit komt te zien. Mensen die het Always On scherm liever niet gebruiken kunnen altijd de vergrendelknop aan de zijkant van het toestel nog gebruiken om deze te activeren. In het onderstaande opinieartikel kun je lezen waarom 3D Touch de fysieke homeknop eigenlijk al overbodig maakte.

#7 touchID wordt sneller, bekijk je notificaties zonder toestel aan te raken
De iPhone 6s zorgde dankzij de snellere Touch ID-sensor voor een luxeprobleem: de sensor ontgrendelt zo snel het toestel dat je niet meer de kans krijgt om de notificaties te lezen. Geen wereldramp, maar met een Always On display kun je deze meldingen op ieder moment lezen zonder eerst een knop in te drukken.

Zit jij te wachten op een iPhone met Always On display? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2016, 12:34
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen applijst, display

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.