Philips WiZ Connected-lampen

Philips WiZ aangekondigd: slimme lampen met Wi-Fi en Siri Shortcuts

Niet compatibel met Philips Hue
Signify, bekend van de Philips Hue-lampen, heeft een nieuwe serie lampen aangekondigd die met Wi-Fi werken. De Philips WiZ lampen werken met het WiZ Connected-systeem.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11:00 uur: we hebben navraag gedaan bij de Benelux-woordvoerder van Signify, maar die kon op dit moment nog niets zeggen over toekomstige beschikbaarheid in Europa.

Update 15:00 uur: de Philips WiZ-lampen zullen voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar zijn, niet in Nederland.

Philips WiZ-lampen met Wi-Fi

Bij Signify denk je meteen aan Philips Hue. Tenminste, als je een beetje thuis bent in de smart home-wereld. Het bedrijf heeft nu onder de naam ‘Wiz’ een nieuwe serie lampen uitgebracht, die met Wi-Fi werken. De bijbehorende WiZ-app is ook in het Nederlands verkrijgbaar, maar de lampen zijn nog niet in de winkel gesignaleerd. Terwijl de Philips Hue-lampen gebruik maken van Bluetooth en Zigbee, is er bij de WiZ-lampen gekozen voor een verbinding met Wi-Fi. Het doet denken aan de reeds langer bestaande lampen van LiFX, die ook via Wi-Fi verbinding maken met je draadloze netwerk en daarom geen aparte hub of bridge nodig hebben.


Wel slimme assistenten, geen HomeKit
Het WiZ Connected-systeem werkt onafhankelijk van het Philips Hue-systeem. Het is dus een totaal andere serie producten en het is onderling niet compatibel. Het werkt met Alexa en Google Assistent, maar niet met HomeKit. Voor Apple-gebruikers is het interessant om te weten dat je er wel Siri Shortcuts voor kunt maken, maar je zult dit handmatig moeten doen en de lampen verschijnen niet in de Woning-app.

Signify nam in april 2019 WiZ Connected over, een bestaande fabrikant van Wi-Fi-gebaseerde lampen die ook actief was in Duitsland, Polen, Spanje, Frankrijk, UK en enkele andere landen. De lampen zijn te bedienen met de speciale WiZ-app en werken samen met WiZ-accessoires en partnerproducten, maar zoals gezegd: het is een compleet op zichzelf staand systeem. We raden dan ook niet aan om hierin te investeren. Voorover dat nu al lukt, want de lampen zullen voorlopig alleen in de VS te krijgen zijn bij bouwmarkten zoals HomeDepot.

Je schroeft de lamp in een bestaande armatuur of tafellamp en volgt via de WiZ-app de instructies om de lamp aan je draadloze netwerk toe te voegen. Je kunt vervolgens je Philips Smart Wi-Fi LED WiZ Connected-lampen instellen op een van de voorgedefinieerde scenes. Ook kun je de kleurtemperatuur van warmwit naar koel daglicht wijzigen, afhankelijk van de activiteiten die je bij lamplicht wilt gaan doen, aldus Jeroen Schuitemaker. “Tijd met familie en vrienden doorbrengen, huiswerk doen of genieten van een maaltijd”, bij elke situatie wil je een andere sfeer. Ondanks de Nederlands klinkende naam is Schuitemaker bij Signify verantwoordelijk voor de activiteiten in de VS. Er zijn ook schema’s en timers mogelijk.

Philips WiZ Connected-lampen

Goedkoop alternatief voor Hue
De prijs varieert van $10 tot $20 per lamp en dat maakt ook meteen duidelijk hoe deze nieuwe lampen gepositioneerd zullen worden: als goedkoop alternatief voor mensen die hun verlichting slimmer willen maken. De verkoop via een bouwmarkt onderstreept dat nog eens. De collectie bestaat uit lampen in wittinten en kleurtinten, met traditionele grote fitting (E19) en aansluitingen zoals BR30, G25 en ST19. Je kunt ze op afstand dimmen.

Philips WiZ Connected-lampen

Omdat WiZ Connected al actief was in Europese landen zou op termijn ook een uitrol naar Europa kunnen plaatsvinden, maar Signify heeft daar nog niets over gezegd. Wellicht wordt eerst de reactie in de VS afgewacht. Ook is het mogelijk, is dat Signify de aankondiging voor Europa bewaart tot de IFA-beurs, die begin september weer in Berlijn plaatsvindt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.