Apple vernieuwt USB-C-multipoort-adapter, nu met 4K HDMI in 60Hz

Apple heeft stilletjes een nieuwe versie van haar USB-C-multipoort-adapter uitgebracht. Deze nieuwe versie laat je een MacBook of iPad Pro met USB-C aan een extern scherm aansluiten, in de hoogst mogelijke resolutie.

Apple heeft al een aantal jaar de USB-C-multipoort-adapter in het assortiment. Met deze adapter sluit je je MacBook of geschikte iPad Pro aan op een extern scherm, terwijl je ook nog twee aansluitingen hebt voor opladen en een USB-accessoire. In de basis is de vernieuwde versie niet anders dan de eerdere variant, maar de specificaties zijn wel een stuk beter. Zo is deze voorzien van HDMI 2.0 in plaats van HDMI 1.4b, waardoor het beeld er veel mooier uit ziet. De nieuwe versie kost net als het vorige model €79.

Apple USB-C-multipoort-adapter met 4K HDMI in 60Hz

De vernieuwde HDMI 2.0 aansluiting biedt een flink aantal voordelen. Het belangrijkste is dat de nieuwe adapter 4K-beelden in 60Hz weer kan geven. Bij veel andere soortgelijke multipoort-adapters is dit maximaal 30Hz (zo ook bij Apple’s vorige model), waardoor je vaak beter een losse USB-C HDMI-adapter kon aanschaffen (bijvoorbeeld die van Satechi van €34,95). Om beelden in 4K 60Hz door te sturen, heb je wel minimaal macOS Mojave 10.14.6 en iOS 12.4 nodig. Ook werkt dit alleen met deze modellen:

Daarnaast ondersteunt de nieuwe adapter ook 1080p in 60Hz en 3840 x 2160 (4K) in 30Hz. Bovendien kan de adapter overweg met HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision, mits het afspeelapparaat en het scherm dit ondersteunen.

Apple USB-C HDMI-multipoort adapter vernieuwd.

De twee andere aansluitingen, USB-A en USB-C, zijn ongewijzigd gebleven. De USB-ingang ondersteunt USB 3-snelheden tot 5Gbps. De USB-C-ingang is uitsluitend bedoeld om er een oplaadkabel op aan te sluiten, bijvoorbeeld de kabel die bij je MacBook geleverd is. Bij Apple’s specificaties wordt echter niet vermeld hoeveel vermogen deze aansluiting aan kan. Bij de vorige versie was dit maximaal 60W, waardoor alleen de 13-inch modellen op volle sterkte opgeladen worden. Of dat ook bij dit nieuwe model het geval is, weten we helaas dus niet.

Hoe herken je dit nieuwe model?
Aan de buitenkant ziet dit model er identiek uit in vergelijking met de vorige versie. De enige manier om te herkennen of je met de nieuwe of oude versie te maken heeft, is aan het modelnummer. De nieuwe versie heeft modelnummer A2119, terwijl de oude versie nummer A1621 heeft. Je vindt dit modelnummer op de verpakking en op de zijkant van de adapter zelf. De nieuwe versie is in ieder geval verkrijgbaar bij de (online) Apple Store voor €79. Vanaf 13 augustus is de nieuwe adapter ook in de fysieke winkels beschikbaar.

Bekijk bij Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.