iPhone XS en XR

Waarom de iPhone-schermen in 2018 steeds groter worden

Deze schermformaten en resoluties komen eraan

Wat is het schermformaat van de 2018 iPhones? Hoe ziet het iPhone XS scherm eruit en wat zijn de specificaties? Nu de 2018 iPhones officieel zijn aangekondigd is het duidelijk dat Apple kiest voor groot.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het is afgelopen met de 4-inch schermen en ook het 4,7-inch scherm zal langzamerhand verdwijnen. Bij de presentatie van de 2018 iPhones was één ding duidelijk: de schermen worden groter dan ooit. Het kleinste scherm is maar liefst 5,8-inch bij de iPhone XS en dat was kort geleden nog ondenkbaar. Hoe komt het toch?

Randloze schermen in iPhone XS en iPhone XR

Een van de belangrijkste redenen is dat Apple in staat is om vrijwel randloze schermen te maken. Daardoor is het mogelijk om in de iPhone XS Max een 6,5-inch scherm te stoppen, terwijl de behuizing niet veel groter is dan de vroegere 8 Plus. Ook de 6,1-inch iPhone XR heeft een schermgrootte die vroeger ondenkbaar was bij een instapmodel.

iPhone 2018 schermen

De iPhones 2018 zijn dus in drie formaten beschikbaar: 5,8-inch, 6,5-inch en 6,1-inch. In onderstaande tabel zetten we het overzichtelijk bij elkaar.

Formaat Resolutie
iPhone XS (5,8 inch) 5,8-inch OLED (Super Retina) 2436 x 1125
iPhone XS Max (6,5 inch) 6,5-inch OLED (Super Retina) 2688 x 1242
iPhone XR 6,1-inch LCD (Retina) 1792 x 828

Waarom de iPhone 2018 schermen steeds groter worden

Als je de schermformaten bekijkt, dan is duidelijk dat de schermen en resoluties steeds groter worden. Dit zou een bewuste strategie van Apple zijn: die grote schermformaten heb je nodig om veel content te consumeren, zoals video’s en nieuws lezen. Het achterliggende plan is dat Apple op deze manier de inkomsten van diensten kan vergroten. Uit onderzoek van Kantar blijkt namelijk dat mensen met een grotere smartphone 62% meer games spelen en 50% meer films kijken. Apple werkt aan een eigen Netflix-concurrent, heeft een eigen muziekdienst Apple Music en haalt ook met iCloud extra inkomsten binnen.

Hoe groter het scherm, hoe meer mensen ermee doen. Volgens Kantar worden vooral smartphones met een scherm van 6-inch of groter vaker gebruikt. Zo gebruiken bezitters van dergelijke iPhones twee keer zoveel apps.

iPhone XS scherm en XR scherm

iPhone XR scherm

Eerder waren er geruchten dat Apple een speciale LCD backlight-chip zou gaan gebruiken voor de 6,1-inch iPhone XR. Daardoor is het mogelijk om het scherm van dit toestel ook bijna randloos te maken, terwijl er gebruik wordt gemaakt van LCD-technologie. Wel is de schermrand bij de iPhone XR nog iets dikker dan bij de OLED-schermen van Apple.

Onderstaande foto lekte uit voordat de toestellen werden aangekondigd:

iPhones 2018

iPhone XS scherm

Apple heeft de iPhone XS voorzien van een groot scherm zonder thuisknop, net als bij de iPhone X het teval was. Dat betekent dat de schermen dus tot de onderste randen kunnen lopen. Bovenin het scherm is nog wel een ‘notch’ nodig voor TrueDepth.

Lees ook over onze andere artikelen omtrent de iPhone 2018:

Wil je een iPhone XS als los toestel of zoek je een iPhone XS Max met abonnement? Kijk dan in ons overzicht iPhone kopen!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 11 september: Bijgewerkt met de nieuwste info.
  • 2018 - 31 augustus: Artikel aangepast voor mogelijke iPhone XS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2018, 18:20
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen 2018 iPhone, iPhone XS
Devices iPhone 2018, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.