Bellen op iPhone Xs met dualsim.

Hoe zit het met de iPhone en dubbele sim? Wij zochten het uit

De iPhone XR en de iPhone XS zijn de eerste iPhones met ondersteuning voor dualsim. Apple maakt daarbij gebruik van de eSIM (een virtuele simkaart). Nu iOS 12.1 beschikbaar is kun je gebruik maken van de dualsim-functie, maar wat heb je daar aan?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 21 augustus 2019: Vanaf nu is de dualsim op de iPhone beschikbaar bij T-Mobile dankzij de introductie van de eSIM. Je kan daarmee twee nummers op dezelfde iPhone gebruiken. Lees in onze tip over de iPhone dualsim hoe je dit instelt.

Bekijk ook

Dualsim op de iPhone gebruiken: zo doe je dat

Recente iPhones beschikken over een dualsim-functie. Naast het normale simkaartslot zit er ook een eSIM in, waarmee je een tweede nummer kunt toevoegen. In deze tip leggen we je uit hoe je de eSIM dualsim instelt en gebruikt.
Bekijk ook

T-Mobile's eSIM voor iPhone vanaf nu beschikbaar: dit heb je eraan [interview]

Het is zover: T-Mobile is de eerste van de grote Nederlandse providers die de eSIM in de iPhone vanaf nu ondersteunt, zo kan iCulture als eerste melden. Wat heb je aan de T-Mobile eSIM? En hoe zit het met de Apple Watch? Lees hier alle details en een exclusief interview over de totstandkoming van deze eSIM bij T-Mobile.

Oorspronkelijke artikel:

De iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR werken met dualsim. Dat betekent dat je twee telefoonnummers kan gebruiken op één enkele iPhone. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijk en privé nummer. Maar heb je daar wel wat aan in Nederland? Ondersteunen de Nederlandse providers de eSIM? Wij zochten het voor je uit.

Dubbele sim in iPhone XS en iPhone XR

Apple brengt dualsim naar de iPhone in twee varianten: wereldwijd kiest Apple voor een combinatie van eSIM (een ingebouwde simkaart) en een nanosim. In China wordt een afwijkend toestel uitgebracht met dubbel simkaartslot, waar je twee fysieke simkaarten in kunt stoppen. Dit wekte aanvankelijk de indruk dat de dualsim-functionaliteit alleen in China beschikbaar zou komen, maar het werkt dus op alle iPhone-modellen van 2018. Al ben je wel afhankelijk van providers die eSIM ondersteunen en daar wringt het.

Lees ook deze artikelen over dualsim:

Het model dat je in Nederland koopt, is dus de versie met eSIM en nanosim. Elke iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max wordt in Nederland standaard geleverd in dualsim-versie. De dualsimfunctie op de iPhone zorgt ervoor dat je twee nummers (en dus twee abonnementen) tegelijk kan gebruiken. Je geeft elk nummer een logische naam (bijvoorbeeld werk en privé), en de iPhone geeft aan op welk nummer je gebeld wordt. Apple maakt gebruik van de techniek genaamd Dual SIM Dual Standby (DSDS). Dit betekent dat beide simkaarten tegelijkertijd functioneel zijn. Bel je zelf zakelijk of belt iemand jou op het zakelijke nummer, dan wordt die simkaart actief.

iPhone XS dualsim instellen.

Om deze stappen te kunnen doorlopen moet je wel beschikken over de QR-code van je provider. Truphone heeft er een speciale app voor uitgebracht.

iPhone met dualsim in Nederland en België
Maar kun je deze eSIM en dus dualsim wel bij ons gebruiken? De Nederlandse providers ondersteunen nog geen eSIM, dus ook niet in de nieuwe iPhone. KPN zegt nog geen plannen te hebben om de eSIM te ondersteunen, terwijl Vodafone aangeeft dat ze de eSIM wel onderzoeken. Op welke termijn Vodafone in Nederland de eSIM wil ondersteunen, is niet bekend. Tot slot biedt ook T-Mobile nog geen ondersteuning voor de eSIM. Ze zijn ermee bezig, maar T-Mobile maakt geen planning bekend.

Dit komt overeen met mededelingen die providers eind vorig jaar al deden, dus er lijkt weinig progressie (en animo?) te zijn. Sommige providers gaven aan de eSIM heus wel te willen ondersteunen, maar wachten daarbij de marktontwikkelingen af. Belgische providers konden net zo min concreet duidelijkheid geven.

Bekijk ook

Nederlandse providers gaan eSIM ondersteunen

Nederlandse providers gaan de eSIM (ingebouwde simkaart) ondersteunen, zodra de markt erom vraagt. Alleen KPN en Belgische providers weigeren commentaar of gaan zitten afwachten.

Conclusie: nog geen iPhone dualsim in Nederland
De conclusie is dus dat je in Nederland en België (nog) niets hebt aan de dualsim-mogelijkheden van de iPhone. Het voordeel is dat het wel standaard al ingebouwd is, dus op het moment dat providers het aanbieden, kun je meteen over. Dat is vergelijkbaar met andere telecomtechnieken van de laatste jaren, zoals Bellen via Wi-Fi en VoLTE. Dat is ook al jaren standaard ingebouwd, maar wordt pas sinds kort door providers ondersteund. Wil je dualsim nu al gebruiken, dan ben je aangewezen op de internationale (en vrij prijzige) aanbieders Truphone en GigSky.

Wil je meer weten over de dualsim-mogelijkheden op de iPhone, lees dan onderstaande artikelen.

Actuele iPhone XS deals


Actuele iPhone XS Max deals


Hoe zit het dan met Apple Watch met 4G?
Net als de nieuwe iPhones heeft de Apple Watch met 4G een ingebouwde eSIM. Dit geldt alleen voor speciale Apple Watch 4G-modellen die niet in Nederland en België te koop zijn. Dat geldt voor de Apple Watch Series 3, maar ook voor de nieuwe Apple Watch Series 4. Het gebrek aan ondersteuning voor de eSIM door Nederlandse (en Belgische) providers zorgt er dus voor dat de Apple Watch met 4G voorlopig niet naar Nederland komt.

Bekijk ook

Apple Watch 4G in Nederland gebruiken: zo doe je dat

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, ook wel de Apple Watch Cellular genoemd. Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en hoe kun je hem in Nederland gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 21 augustus: Artikel bijgewerkt na eerste beschikbaarheid.
  • 2018 - 01 november: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.
  • 2018 - 13 september: Tweet over Belgische providers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone XS deals

45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.