iPhone XR camera

Verbeterde camera’s in de iPhone XS en iPhone XR: dit is er nieuw!

Nieuwe camerafuncties

Zoals ieder jaar heeft Apple de iPhone-camera's verbeterd. Maar hoe zien de specificaties eruit op de drie 2018 iPhones? Alles over de verbeteringen van de iPhone 2018 camera en de nieuwe fotofuncties die je nu kunt gebruiken!
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Lees ook onze iPhone XS Max review, waarin we uitgebreid de prestaties van de camera’s bespreken:

iPhone 2018-camera’s: de grootste verbeteringen

Apple verbetert bij elke nieuwe iPhone de camera. Bij de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR spreekt Apple zelfs van een ‘nieuw tijdperk voor fotografie’. Wat zijn de grootste verbeteringen? In ieder geval draait het niet om meer megapixels maar om slimmer gebruik van technologie en software. Alles is erop gericht om je nog mooiere foto’s te laten maken dan met voorgaande iPhones.


Dit zijn de iPhone 2018 camera-specs:

Frontcamera Hoofdcamera
iPhone XR 7MP TrueDepth 12MP (enkel)
iPhone XS 7MP TrueDepth 12MP (dubbel)
iPhone XS Max 7MP TrueDepth 12MP (dubbel)

#1 Mooiere foto’s dankzij Smart HDR

Apple schakelt de kracht van de nieuwe 7-nanometer A12 Bionic-processor in om je mooiere foto’s te laten maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van machine learning en de verbeterde Neural Engine. Dit blijkt bijvoorbeeld uit Smart HDR. Voorheen kon je HDR-foto’s maken op de iPhone, waarbij in kortere tijd meerdere foto’s werden gemaakt. De iPhone combineerde die vervolgens tot één afbeelding waarin donkere en lichte delen mooi op elkaar waren afgestemd. Bij Smart HDR wordt de verbeterde en snellere Image Signal Processor (ISP) gebruikt om in kortere tijd meer beelden te schieten. Daarna combineert de chip de elementen daarvan tot een betere foto. De Smart HDR-functie is beschikbaar op alle drie nieuwe iPhone 2018-modellen. De vertraging van de sluiter is verwaarloosbaar en de ISP heeft minder tijd nodig om meer beelden te schieten. Met als resultaat mooiere foto’s.

iPhone XS camera achterkant

#2 Meer controle over diepte-effect

Apple introduceerde al bij de iPhone 7 Plus voor het eerst foto’s met bokeh- of diepte-effect. Bij de 2018 iPhones is dit verder verbeterd, met scherpere details op de voorgrond en betere blur van de achtergrond. Bijzonder is dat je het bokeh-effect ook achteraf kunt aanpassen en dat je zelfs de schertediepte kunt wijzigen. Dit was al mogelijk op sommige Android-toestellen van Samsung en Motorola, maar het resultaat viel vaak wat tegen. Apple staat bekend om de uitstekende camerafuncties, dus we hopen dat dit beter werkt.

iPhone XS diepte-effect

#3 Diepte-effect uit een enkele lens

De iPhone XR beschikt niet over een dubbele lens aan de achterkant, maar toch kun je er foto’s met diepte mee maken. Apple heeft hiervoor speciale software gemaakt waarmee het mogelijk is om een diepte-segmentatie te maken met een enkele lens. Google deed dit eerder al bij de Pixel 2 en het blijkt erg goed te werken. Met de 4,7-inch iPhone 8 kon je met wat moeite ook wel een diepte-effect krijgen, maar de portretfunctie ontbrak officieel nog.

iPhone XS cameras

Bij de iPhone XR gaat dit een stap verder. Je kunt hier namelijk ook portretten mee maken en hebt de beschikking over portretbelichting. Daarbij kun je kiezen uit de effecten Natuurlijk Licht, Studiolicht en Contourlicht. De twee opties voor Toneellicht ontbreken. De mooiste portretten krijg je echter met de iPhone XS en iPhone XS Max, die alle vijf opties voor portretbelichting hebben en die naast de 12-megapixel f/1.8 wide angle-lens ook beschikken over een 12-megapixel f/2.4 telefotolens. De iPhone XR beschikt dan ook niet over 2x optische zoom, de XS-modellen wél.

iPhone XR diepte-effect

#4 Verbeterde foto’s bij slecht licht

Apple zegt elk jaar dat het fotograferen bij matig licht is verbeterd. Gebruikers zien het vaak als iets vanzelfsprekends, maar toch kan het grote invloed hebben op de kwaliteit van je foto’s. Bij de 2018 iPhones zorgen de 12-megapixelcamera, het f/1.8 diafragma (aperture), optische beeldstabilisatie en de grotere beeldsensor ervoor dat je foto’s van betere kwaliteit kunt maken als de lichtomstandigheden moeilijk zijn.

iPhone foto's slechte lichtomstandigheden

#5 Betere video’s

Met de iPhone 8 en iPhone X kon je 4K-video’s maken en dat gaat bij de nieuwste iPhones nog verder verbeteren. Dit is te danken aan de grotere beeldsensor voor meer licht bij matige omstandigheden. Als je video’s opneemt met 30 frames per seconden in plaats van 60, dan wordt de dynamische range groter. Dit zorgt ervoor dat er meer details zichtbaar zijn. Dit zie je terug in de verbeterde HDR-weergave op de schermen van de drie 2018 iPhones. Ook handig om te weten: je kunt nu stereogeluid voor video’s opnemen op de XS-modellen.

iPhone XS video

#6 Snellere Face ID met TrueDepth

Een functie die te maken heeft met de camera, maar niet direct is bedoeld voor het maken van foto’s en video’s is Face ID. Dankzij een snellere A12-chip en betere algoritmes wordt je gezicht nog sneller herkend door de TrueDepth-camera. Dit geldt voor alle 2018 iPhones. Helaas is het niet mogelijk om dit jaar Face ID ook horizontaal te gebruiken als je in bed ligt of je toestel in landschapsweergave gebruikt.

Apple iPhone XS Face ID

#7 Portretbelichting op alle iPhones

Doordat alle drie de 2018 iPhones TrueDepth krijgen, werkt portretbelichting voor selfies op al deze toestellen. Portretbelichting kwam vorig jaar als beta beschikbaar op de iPhone X en iPhone 8 Plus als een manier om de persoon op de voorgrond te scheiden van de achtergrond. Dit ziet er op de nieuwe toestellen nog realistischer uit.

iPhone 2018 portretten

Klinkt dat allemaal geweldig wil je de iPhone Xs kopen? Let dan op dat de iPhone 2018 pre-order al op 14 september begint. Om je voor te bereiden is het goed om de iPhone 2018 prijzen te bestuderen, want ze lopen dit jaar nogal uiteen!

Lees ook over onze andere artikelen omtrent de iPhone 2018:

Wil je een iPhone XS Max kopen of zoek je een losse iPhone XS? Kijk dan in ons overzicht iPhone kopen!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 13 september: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie over de camera's.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2018, 10:35
Categorie iDevices
Onderwerp 2018 iPhone
Devices iPhone 2018, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone XR deals

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.