Proton Pass wachtwoordmanager

Goed versleutelde wachtwoordmanager Proton Pass nu met Windows-app, binnenkort voor Mac

Proton, het bedrijf achter Proton Mail, heeft vorig jaar een wachtwoordmanager uitgebracht. Vanaf nu is deze ook als app voor Windows-gebruikers beschikbaar, met een Mac-versie die binnenkort verschijnt. Proton Pass is end-to-end versleuteld en is gratis voor iedereen beschikbaar.

Proton groeit steeds meer uit tot een privacyvriendelijk alternatief voor Google, met diverse diensten zoals mail en agenda. Sinds juni 2023 heeft Proton ook een wachtwoordenapp die gratis voor iedereen beschikbaar is. Het is daarmee ook een goed alternatief voor iCloud-sleutelhanger, mede door de end-to-end-encryptie van de dienst.

Vanaf vandaag is Proton Pass beschikbaar als Windows-app. Voorheen was Proton Pass alleen beschikbaar als app op iOS en Android en als browserextensie voor Chrome, Firefox, Brave en Edge, maar vanaf nu is er ook een volwaardige Windows-app. Daarmee kan je je wachtwoorden ook offline raadplegen en inloggen met bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezichtsscan dankzij ondersteuning voor Windows Hello.

Proton laat weten dat ze later dit jaar ook met een versie voor macOS en Linux komen. De Windows-app is hier te downloaden.

Proton Pass is nu voor iedereen gratis te gebruiken, zoals eerder was beloofd. In een blogposting lees je er meer over.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 21 april 2023.

Momenteel is Proton Pass alleen te gebruiken in betaversie voor een beperkt aantal gebruikers, maar dat gaat veranderen zodat iedereen een gratis en goed beveiligd alternatief voor iCloud-wachtwoorden erbij heeft. Net als bij de andere Proton-diensten is Proton pass voorzien van end-to-end encryptie en kunnen anderen de data niet raadplegen. Ook Proton zelf niet. Je kunt er gebruikersnamen, wachtwoorden en notities mee opslaan. het is ook erg geschikt voor het opslaan van de herstelcode van je Apple ID, omdat het helemaal los staat van iCloud. Je hebt dus altijd toegang, ook als je buitengesloten bent van je iPhone of Mac.


Behalve het opslaan van wachtwoorden kun je Proton Pass ook gebruiken voor het beheren van willekeurig gegenereerde e-mailadressen die je gebruikt in plaats van je werkelijke e-mailadres. De end-to-end versleuteling geldt niet alleen voor je wachtwoorden, maar ook voor gebruikersnamen, webadressen en alle andere velden die je invult. Al deze cryptografische bewerkingen vinden lokaal op je toestel plaats. Proton kan je dus niet helpen als je je hoofdwachtwoord bent vergeten of geen toegang meer kunt krijgen. Ook kan Proton je data niet aan derde partijen geven, omdat ze er simpelweg niet over beschikken. Het bedrijf noemt dit een ‘zero knowledge’ beveiligingsmodel.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Proton Pass beschikt over een volledig geïntegreerde tweefactorauthenticator (2FA) en ondersteunt 2FA-autofill. In een aparte blogposting is alles te lezen over de beveiligingsfuncties die zijn toegepast om je data veilig te houden.

Een jaar geleden nam Proton de tool SimpleLogin over, waarmee je anonieme e-mail kunt sturen. Volgens Proton CEO Andy Yen heeft dit de ontwikkeling van een wachtwoordmanager versneld en verbetert dit ook de beveiliging van Proton’s andere producten. Zodra Proton Pass klaar is wil het bedrijf de wachtwoordmanager als open source uitbrengen. Security-onderzoekers die een kwetsbaarheid ontdekken kunnen een beloning tot $10.000 tegemoet zien.

Wil je Proton Pass gebruiken dan kan dat op de desktop, Android, iOS en als browserextensie voor Google Chrome en Brave. Een extensie voor Firefox komt al snel. Mozilla was helaas niet in staat om het op tijd goed te keuren voor de geplande release en Safari staat nog niet op de planning. Zoek je een browser met respect voor je privacy, dan kun je het beste Brave gebruiken.

Betatesters zullen de komende week gefaseerd worden toegelaten, dus als gewone gebruiker zul je nog even geduld moeten hebben. Tot die tijd kun je gebruik maken van de uitstekende wachtwoorddiensten die al langer beschikbaar zijn.

Downloaden en meer info: Proton Pass

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

Reacties: 13 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.