CarPlay startscherm in de auto.

Opinie: CarPlay is geweldig, maar heeft een aparte iPhone-versie nodig

Gebruiken zonder autoradio
Voor CarPlay heb je een ondersteunende radio of auto nodig, maar het zou veel beter zijn als Apple een speciale CarPlay-versie voor de iPhone maakt. Op deze manier kan iedereen van CarPlay profiteren en veiliger rijden.

Ik rij inmiddels alweer bijna vier jaar rond met een CarPlay-radio. CarPlay was voor mij dé reden om een nieuwe autoradio in te bouwen, omdat ik merkte dat ik af en toe tijdens het autorijden in de verleiding kwam om toch mijn iPhone te gebruiken. Doordat de bedrade verbinding verplicht was, zorgt CarPlay er in mijn geval voor dat ik tijdens het rijden nooit meer mijn iPhone beetpak omdat ik anders de verbinding verlies. CarPlay heeft het rijden voor mij daarom prettiger en veiliger gemaakt. Het is daarom jammer dat je er nog steeds een geschikte autoradio voor nodig hebt. Het kan namelijk veel makkelijker, door het scherm van je iPhone te gebruiken.


CarPlay direct op je iPhone-scherm
Tijdens de afgelopen CES 2019 besprak Pioneer de SPH-10BT, een compacte autoradio met een ingebouwde standaard voor je iPhone of Android-toestel die voor rond de 115 euro al verkrijgbaar is in Nederland. Met een app krijg je toegang tot een speciale weergave met extra grote knoppen en kun je berichten aan je voor laten lezen. Het idee is goed: een aparte modus voor je iPhone waarop je navigatie en andere apps op een veilige manier kan gebruiken. Eigenlijk precies wat CarPlay is, maar dan zonder dat je een hele dure autoradio of een nieuwe auto nodig hebt. Dit is dan ook een functie die ik in de toekomst graag voor CarPlay zie: een autoradio-loze versie op je iPhone-scherm.

De huidige iPhones zijn groot genoeg om een (aangepaste) versie van CarPlay op je iPhone-scherm te kunnen tonen. Het is ideaal als je alleen maar je iPhone en een eenvoudige houder nodig hebt om CarPlay te kunnen gebruiken. Dit maakt de functie namelijk een stuk toegankelijker voor iPhone-gebruikers, omdat dan iedereen CarPlay kan gebruiken. Of alle functies van de huidige CarPlay haalbaar zijn weet ik niet, maar een aangepaste automodus zie ik helemaal voor me. Dit dringt dan hopelijk ook het onveilige gebruik van de smartphone in het verkeer terug.

Niet storen tijdens autorijden goede eerste stap
Smartphonegebruik in het verkeer is namelijk nog steeds een probleem. Smartphonefabrikanten zoals Apple moeten dan ook alles doen om afleiding in het verkeer te voorkomen. In iOS 11 introduceerde Apple al de Niet storen tijdens het autorijden-stand. Dit is zeker een goede eerste stap, maar perfect is het nog niet. Je kan bijvoorbeeld niet eenvoudig een afspeellijst selecteren als je deze stand ingeschakeld hebt. Een CarPlay-versie die direct op je iPhone te bedienen is en automatisch geactiveerd wordt zodra je in de auto stapt, is wat mij betreft de perfecte oplossing. Je hebt dan de belangrijkste apps binnen je bereik in een weergave die niet afleidt en eenvoudig te bedienen is.

WhatsApp op CarPlay.

Het meest ideale is als alle CarPlay-apps dan in deze weergave op je iPhone beschikbaar zijn. De afgelopen maanden is het aanbod van CarPlay-apps steeds meer gegroeid. Dat komt vooral door de introductie van navigatie-apps voor CarPlay. Een iPhone-variant spoort ontwikkelaars ook nog meer aan om (indien het past bij de app) een CarPlay-versie te maken.

Android heeft het al
Iets soortgelijks vinden we al een paar jaar op Android. De CarPlay-tegenhanger Android Auto is namelijk ook direct op je smartphonescherm te gebruiken. Je hebt dan de optie om te reageren op berichten met Google Assistent bij apps die Android Auto ondersteunen. Daarnaast kan je een speciale weergave van Google Maps en Waze gebruiken om veiliger te navigeren. Google gebruikt hiervoor een speciale Android Auto-app, maar wat mij betreft moet Apple dit standaard in iOS bouwen.

Bekijk ook

Android Auto vs Apple CarPlay, wat zijn de verschillen?

CarPlay of Android Auto, wat zijn de verschillen? Is Android Auto ook geschikt voor Apple-gebruikers of kun je beter kiezen voor CarPlay? In dit artikel zetten we ze tegenover elkaar. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een paar duidelijke verschillen. Spoiler: CarPlay is voor iPhone-gebruikers écht handiger!

Zo’n CarPlay-modus blokkeert dan ook meteen al je inkomende en afleidende meldingen en blokkeert dan ook meteen de toegang tot apps die absoluut niet in het verkeer thuishoren. Ik hoop dan ook van harte dat iets soortgelijks op de planning heeft voor iOS 13. De geruchten gaan dat Apple in die versie een nieuwe indeling voor het iPhone-beginscherm introduceert. Er zijn ook al geruchten geweest dat ook CarPlay een nieuwe schermindeling krijgt, dus wie weet wat iOS 13 ons allemaal brengt.

Bekijk ook

Op zoek naar een CarPlay-radio? Deze inbouwsystemen zijn er te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.