Statuslampje op je Apple TV.

Opinie: Zit er nog toekomst in de Apple TV als hardwareproduct?

AirPlay, één van de kenmerkende functies van de Apple TV, komt binnenkort ook standaard ingebouwd in allerlei televisies. Wat is nu nog de meerwaarde van de Apple TV als hardwareproduct?

De Apple TV stond lange tijd bekend als een hobbyprojectje van Apple. In 2015 veranderde dat, want de Apple TV werd met de introductie van de App Store en tvOS een volwaardig Apple-product. Toch kun je je nu na zo’n drie jaar afvragen of de Apple TV nog wel zin heeft met de komst van AirPlay 2-televisies. Neemt Apple langzaam aan afstand van de Apple TV als los product? Is Apple’s nieuwe strategie om diensten beschikbaar te stellen op apparaten van diverse andere fabrikanten, en is dat een goede insteek? Je leest het in dit opinieartikel!

Einde van de Apple TV?

Je merkt dat Apple de laatste tijd minder aandacht heeft voor de Apple TV. In vergelijking met andere besturingssystemen zoals iOS en watchOS, zijn de verbeteringen van tvOS summier. Het grote voordeel van de Apple TV 4K is dat je alle content in de hoogst mogelijke kwaliteit kan afspelen, dankzij 4K HDR en Dolby Atmos. Het probleem blijft dat je daar wel een geschikte televisie en speaker voor nodig hebt. En laten die televisies en speakers nou nét steeds slimmer worden.

Videoland op Apple TV vernieuwd.

De onverwachte aankondiging van AirPlay 2-televisies brengt de Apple TV ineens in een hele andere positie. Als je binnenkort één van de nieuwe high-end televisies met AirPlay 2 in huis haalt, heb je helemaal geen Apple TV meer nodig om je content naar je televisie te streamen. AirPlay was altijd één van de Unique Selling Points, maar met de ingebouwde AirPlay-functie vervalt dit. Als AirPlay de komende jaren nog veel verder uitgebreid wordt naar nog meer televisies en óók naar goedkopere en kleinere modellen, dan zou het zomaar kunnen dat de Apple TV een moeilijke tijd tegemoet gaat.

Je moet je dan ook afvragen wat dan nog de meerwaarde van de Apple TV is. Denk dan ook aan het huidige prijskaartje van zo’n €200. Televisies worden namelijk steeds slimmer en de bijbehorende apps steeds beter. Je hebt dan ook geen Apple TV nodig om te kunnen Netflixen, live tv te kijken via NLZiet of programma’s on-demand te volgen via NPO Start. Al deze apps vind je namelijk ook op veel televisies. Hoewel de kwaliteit en de snelheid van deze apps nu vaak nog te wensen over laat, kan daar met de steeds beter wordende televisies zomaar verandering in komen.

Apple TV 4K

Exclusieve apps
Wat er dan overblijft zijn de exclusieve apps en functies van een Apple TV. Heeft die €200 extra dan nog wel zin? En blijven die apps de komende jaren nog wel exclusief? Er is een duidelijke verschuiving bij Apple gaande, waarin steeds meer functies bij andere fabrikanten beschikbaar zijn. Dat zie je niet alleen bij AirPlay 2, maar ook bij bijvoorbeeld de iTunes-app op Samsung-televisies. De Apple TV is nu nog het enige product dat standaard ondersteuning heeft voor Apple Music, maar daar zou ook zomaar verandering in kunnen komen. Bovendien kun je je muziek ook gewoon streamen via AirPlay, dus het gemis van een native Apple Music-app zal niet heel groot zijn.

Welke functies blijven dan over? Als je kijkt naar de pagina op de Apple-website over de Apple TV, staan er nog een paar exclusieve functies. Denk aan het het spelen van games en het bekijken van je foto’s. Maar wanneer heb jij voor het laatste een game op de Apple TV gespeeld? Dat moment kan je je waarschijnlijk niet meer herinneren. De foto’s-app op de Apple TV stelt bovendien nog steeds flink teleur. Zo gaat het starten van een diavoorstelling nog erg lastig, terwijl dit juist zo mooi kan zijn op een televisie. De apps die dan nog overblijven zijn streaming-apps als Plex en Infuse.

Siri op de Apple TV voor HomeKit.

Siri en HomeKit
En hoe zit het dan met Siri? De ingebouwde Siri-support op de Apple TV is soms handig voor het uitzetten van je HomeKit-lampen, maar dat is ook prima op te vangen met de iPhone of Apple Watch. En over HomeKit gesproken: je Apple TV dient ook als woninghub, maar dat is te vervangen door een HomePod of een iPad. Wie weet dat Apple van een iMac ooit nog een HomeKit-hub maakt.

Wat we in ieder geval al wel weten, is dat LG- en Sony-televisies ondersteuning krijgen voor HomeKit en wellicht ook als HomeKit-hub te gebruiken zijn, al is het nog even afwachten hoe beide fabrikanten dit precies zullen uitvoeren.

Apple zal de Apple TV ongetwijfeld promoten met de komst van haar eigen tv-dienst, maar of dat nu een reden wordt om een Apple TV onder je televisie te zetten wordt steeds meer de vraag.

Apple TV nu nog zeker geen weggegooid geld
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Apple TV anno 2019 compleet weggegooid geld is. Een Apple TV is nog altijd goedkoper dan een hele nieuwe televisie. Als je net twee jaar geleden een televisie in huis gehaald hebt, is de Apple TV naar mijn mening nog steeds de beste keuze om al je mediacontent mee te streamen. Ik gebruik de Apple TV zelf bijvoorbeeld ook op de slaapkamer, zodat ik daar geen coax-kabels voor live tv hoef te trekken. De Apple TV is daar ideaal, zeker omdat je in de slaapkamer doorgaans een iets minder indrukwekkende of geavanceerde televisie hebt staan dan in de woonkamer. Een Apple TV kopen is anno 2019 dan ook zeker geen miskoop.

Toch kan je concluderen dat nagenoeg alle functies van de Apple TV te vervangen zijn met AirPlay, dat sinds de komst van AirPlay 2 ook flink verbeterd is. We zijn dan ook benieuwd hoe Apple het tij kan keren zodat de Apple TV over vijf jaar nog steeds bestaansrecht heeft of dat ze zelf de stekker eruit trekken en hij als hardwareproduct definitief op zwart gaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2019, 18:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple tv, opinie
Device Apple TV

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.