Apple TV beginscherm.

Opinie: de Apple TV is nog niet de toekomst van televisie

Op de Apple TV kun je apps installeren, maar het aanbod is nog steeds erg karig. Er zijn weinig Nederlandse apps en uit een rondvraag van iCulture blijkt dat weinig aanbieders concrete plannen hebben. Daardoor is de Apple TV nog lang niet de toekomst van televisie.

Apple TV beginscherm.

De Apple TV in zijn huidige vorm bestaat alweer ruim twee jaar. Volgens Apple is het de toekomst van de televisie, maar na twee jaar kunnen we concluderen dat dat voorlopig nog niet het geval is, simpelweg door het gebrek aan goede apps. Wij deden een rondvraag bij bekende Nederlandse aanbieders zoals RTL, SBS, NLZiet, Ajax, Voetbal International en NPO en vroegen wat hun plannen zijn voor de Apple TV. Het ziet er niet rooskleurig uit voor de Apple TV.

Te weinig Apple TV-apps

De vierde generatie Apple TV werd met nogal wat bombarie aangekondigd tijdens het september-evenement in 2015, waar ook de iPhone 6s werd onthuld. Het apparaat kreeg behoorlijk wat tijd op het podium. Apple onthulde de exclusieve game Beat Sports en toonde de app van een modewinkel, die het shoppen vanaf je bank nieuw leven in zou blazen. Al snel bleek dat er voornamelijk games op de Apple TV verschenen. Ik bleef de afgelopen twee jaar de hoop houden dat er ook nog veel interessante andere apps naar de Apple TV zouden komen.

Ik heb in 2015 de vierde generatie Apple TV meteen in huis gehaald, omdat ik overtuigd was van Apple’s toekomstplannen en de smart tv’s van andere merken nog niet smart genoeg vond. Bij gebrek aan een televisietoestel van Apple zelf komt de Apple TV met tvOS het dichtst in de buurt van wat de ‘toekomst van televisie’ zou kunnen zijn.

Na twee jaar blijkt echter dat ik de Apple TV nauwelijks anders gebruik dan de vorige generaties. Ik heb inmiddels een Apple TV 4K, maar die gebruik ik voornamelijk voor Netflix en het luisteren naar muziek. Ook AirPlay gebruik ik zo nu en dan, maar games speel ik er niet op, mede door het gebrek aan leuke en originele titels (op het briljante en prijswinnende Hidden Folks na). Qua gebruik verschilt de huidige Apple TV daardoor maar weinig met de oude generaties, al gaat het dankzij tvOS allemaal wel een stuk beter en vlotter.

Future of tv is apps.

Welke Apple TV-apps zijn er wel?

Maar welke apps van veelgebruikte en populaire aanbieders zijn er dan wel beschikbaar? Hieronder vind je een lijstje van de bekende internationale aanbieders en Nederlandse partijen die een app voor de Apple TV uitgebracht hebben.

Nog maar weinig Nederlandse apps

Het aanbod van apps voor de Apple TV is de afgelopen jaren nauwelijks gegroeid. Af en toe komt er eens een geinige app uit, maar echte kaskrakers zijn het niet. Bekende partijen zoals Netflix, Vimeo en YouTube hebben inmiddels apps uitgebracht voor tvOS, maar deze vond je ook al op de oudere Apple TV (3e generatie en ouder). Doordat ontwikkelaars nu zelf apps kunnen maken en niet meer rechtstreeks met Apple samen hoeven te werken, is het Apple TV-platform veel toegankelijker geworden. Maar ontwikkelaars lijken daar vooralsnog weinig trek in te hebben.

Het heeft bijvoorbeeld behoorlijk lang geduurd voordat de Amazon Prime Video-app eindelijk naar de Apple TV kwam. In Nederland is de situatie niet heel anders. Videoland, Pathé Thuis, Knippr en NOS zijn een paar partijen die al wel een app op de Apple TV beschikbaar hebben, maar veel andere partijen kijken twee jaar na dato nog steeds de kat uit de boom. We hebben een rondvraag gedaan bij enkele Nederlandse partijen en of zij plannen hebben om de Apple TV te ondersteunen, en zo ja, op welke termijn dat plaatsvindt.

NLziet en Apple TV

Een woordvoerder van NLziet liet ons weten dat de opties voor de Apple TV nog steeds open staan, maar dat er nog niets concreets is:

De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met de toevoeging van live/replay tv. Binnenkort gaan we ook de optie om een app beschikbaar te maken voor Apple TV verder onderzoeken. Hierover is nu helaas verder nog niets bekend.

NPO op Apple TV

Bij de NPO wordt al langere tijd gesproken over een app voor de Apple TV, zodat je uitzendingen makkelijker kunt terugkijken en geen gebruik hoeft te maken van AirPlay. De Apple TV-app lijkt er eindelijk aan te komen, al hebben we dat al wel vaker gehoord:

De app-ontwikkeling voor zowel AndroidTV als AppleTV staat gepland voor het eerste kwartaal van 2018. We willen eerst het huidige platform optimaliseren. Daar zijn we de komende tijd nog druk mee bezig. Daarna zijn nieuwe features gepland, waaronder de Apple TV app.

SBS KIJK op Apple TV

We hebben ook gevraagd naar de plannen van SBS. Hun KIJK-app werkt zelfs nog niet met AirPlay, maar daar komt begin 2018 verandering in. Een Apple TV-app laat nog even op zich wachten:

Op dit moment wordt er met een externe partij gewerkt aan TV apps. Fase 1 zal bestaan uit apps voor de verschillende TV modellen, fase 2 zal bestaan uit apps voor overige apparaten als de Apple TV. Dit is nog in onderhandeling en geen planning voor beschikbaar.

RTL XL, RTL Nieuws en Buienradar op Apple TV

Wat betreft RTL XL zijn we nog in afwachting van een reactie, maar Marc Schreuder (adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws) kon wel al zeggen wat de plannen zijn voor het RTL Nieuws en Buienradar met betrekking tot de Apple TV. De Apple TV is bij het RTL Nieuws nog geen prioriteit:

Voor zowel Buienradar als RTL Nieuws app geldt dat Apple TV op onze wensenlijst staat, maar nog niet op onze prioriteitenlijst. Voor Buienradar komt er nog bij dat dat niet een primair videoplatform is, terwijl de Apple TV vooral gericht is op videocontent.

Regionale omroepen op Apple TV

De iOS-apps van de regionale omroepen worden gezamenlijk gemaakt en hebben doorgaans dan ook exact dezelfde functies. Met uitzondering van NH (de omroep van Noord-Holland), is er voor de regionale zenders geen Apple TV-app beschikbaar waar bijvoorbeeld naar de uitzendingen gekeken kan worden. We vroegen aan Rens van Stralen (voorzitter van de Internetwerkgroep RPO die verantwoordelijk is voor de gezamenlijke apps) wat de plannen zijn voor de Apple TV:

Er zijn op dit moment geen concrete plannen om in gezamenlijkheid een app voor Apple TV te laten bouwen.

Overigens laat de Apple TV-app van NH (link) alleen enkele nieuwsheadlines zien met de bijbehorende foto. Het is niet mogelijk om naar uitzendingen van de regionale zender van Noord-Holland te kijken.

NH Nieuws op Apple TV.

Voetbalclubs en VI op Apple TV

We hebben ook navraag gedaan bij enkele voetbalclubs die met hun eigen apps actief zijn. Op moment van schrijven wilde alleen Ajax een inhoudelijke reactie geven. Voor fans van de Amsterdamse voetbalclub is er momenteel nog weinig hoop: er zijn geen plannen voor een Ajax-app op de Apple TV, zo zegt persvoorlichter Miel Brinkhuis:

Voor online videocontent is YouTube voor ons momenteel de belangrijkste ‘drager’. Wij hebben voor korte termijn geen plannen met betrekking tot de Apple TV.

Het bekende voetbaltijdschrift Voetbal International heeft dit voorjaar haar app op de iPhone en iPad compleet vernieuwd. We vroegen aan de woordvoerder of er dan ook plannen zijn om dit uit te breiden naar de Apple TV. Het antwoord daarop was kort maar krachtig: voorlopig zijn daar geen plannen voor.

We hebben nog enkele andere partijen gevraagd naar hun plannen voor een eventuele Apple TV-app. Zodra we meer reacties hebben, vullen we het artikel verder aan. Uiteindelijk blijkt er nog maar weinig veranderd te zijn ten opzichte van twee jaar geleden, toen we ook al een rondvraag deden bij enkele partijen.

Conclusie: is de Apple TV de toekomst van televisie?

Het beeld is op enkele uitzonderingen na bij veel partijen hetzelfde. De Apple TV staat wel op het verlanglijstje, maar een concrete planning is er nog niet. Dit laat wel zien dat de Apple TV als platform nog maar in de kinderschoenen staat. Terwijl een app voor iPhone en iPad inmiddels standaard is, is het bij de Apple TV eerder een uitzondering. Dit maakt de Apple TV dan ook nog lang niet de toekomst van televisie, ook al ziet Apple dat zelf maar al te graag. De eigen TV-app voor de Apple TV werkt voorlopig ook nog niet in Nederland. De kans dat Apple erin slaagt om genoeg Nederlandse providers te overtuigen om samen te werken met de TV-app, acht ik helaas bijzonder klein.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2017, 19:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple tv, apple tv 4k, opinie
Device Apple TV
Software tvOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.