Dit zijn de plannen van NOS, NPO, RTL en Pathé voor de nieuwe Apple TV

Hoe staan de grote Nederlandse omroepen en commerciële zenders tegenover de Apple TV 4? iCulture vroeg NOS, NPO, RTL en Pathé, maar ook NLZiet en Ziggo naar hun plannen voor een Apple TV-app.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV 4 met afstandsbediening.

Nu de Apple TV 4 te bestellen is, vragen steeds meer Nederlandse gebruikers zich af hoe Nederlandse omroepen, commerciële zenders en tv-aanbieders tegenover het apparaat staan. iCulture vroeg diverse partijen uit de Nederlandse omroepwereld naar hun plannen voor een eigen Apple TV-app. NOS, NPO, RTL en Pathé lieten alvast weten wat ze gaan doen.


In januari 2014 doken de allereerste geruchten over de Apple TV 4 op. We vroegen destijds al aan vertegenwoordigers van Nederlandse mediabedrijven of zij een app voor deze Apple TV zagen zitten en wat hun gedachten daarbij waren.

Bekijk ook

Race om de Apple TV: welke omroep maakt straks de eerste tv-app?

De NOS kan niet wachten om apps voor de Apple TV te maken. RTL en Pathé zijn ook geïnteresseerd in Apple TV-apps. Andere omroepen zijn meer terughoudend.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is de Apple TV 4 definitief onderweg naar huiskamers wereldwijd. Hoog tijd dus om weer poolshoogte te nemen bij deze omroepen. Is hun originele standpunt veranderd? Staat hun app al te trappelen om ingediend te worden?

NOS: ‘Zo snel mogelijk’

NOS iPhone iPad appIn januari 2014 was de NOS de enige partij die concrete plannen had voor een Apple TV-app, dus is het geen verrassing dat deze app er ook echt gaat komen. In een reactie aan iCulture laat Lara Ankersmit (@laram), hoofd nieuwe media, weten dat een app ‘zo snel mogelijk’ in de App Store van de Apple TV te vinden is.

De komende twee tot drie weken willen we bepalen wat het kan worden. Eind deze week halen we niet. We bepalen de komende weken wat de app moet worden en maken hem dan direct.

Pathé: ‘Druk bezig’

Pathe-icon De twijfel die Pathé begin 2014 had over een Apple TV-app is inmiddels veranderd in vastberadenheid. Een Pathé-app voor de Apple TV lijkt dan ook zo goed als zeker, al is het nog even de vraag wanneer die app er komt. Judith Hordijk van Pathé laat weten dat ze een Apple TV developer kit in huis hebben en er druk mee experimenteren.

Op de Apple TV willen we optimale thuisbioscoopervaring verder doorzetten. We willen zeker ontwikkelen voor de Apple TV, maar er is nu nog geen definitieve planning. Deze volgt snel.

NPO: ‘AirPlay is goed genoeg’

NPO icon De NPO gaf na de eerste geruchten over de Apple TV 4 aan dat ze de mogelijkheden zouden onderzoeken, maar daar blijft het voorlopig bij. Aldert Baas, woordvoerder van de NPO, laat in een reactie weten dat er op de korte termijn geen plannen zijn voor een NPO-app op de Apple TV. Wel stipt Baas aan dat je naar NPO-programma’s kunt kijken op de Apple TV door via je iPhone en de NPO-app een video te streamen via AirPlay.

We houden verdere ontwikkelingen natuurlijk in de gaten, maar op de korte termijn heeft de NPO geen Apple TV-app. De markt is daarvoor (nog) te klein en het is kostbaar om zo’n app te bouwen.

RTL (XL): ‘Op z’n vroegst volgend jaar’

RTL-XL-icon RTL was in januari 2014 al niet zo stellig over een mogelijke Apple TV-app en dat zijn ze in 2015 nog steeds niet. In een reactie aan iCulture zegt een woordvoerder van RTL dat slechts de mogelijkheden onderzocht worden voor een RTL XL-app. Niets concreets dus, al stipt RTL wel aan dat on-demand videodienst Videoland bezig is met een Apple TV-app, waarvan iCulture al een vroege preview heeft kunnen bekijken (maar nog niet kan delen).

We onderzoeken de mogelijkheden voor RTL XL. Videoland is bezig met de ontwikkeling van een app voor de nieuwe Apple TV. Lancering is op zijn vroegst begin volgend jaar.

NLZiet (samenwerking NPO, RTL en SBS): ‘De wens is er, maar nog weinig concreet’

NLziet iPhone iPad streaming tvHet samenwerkingsverband NLZiet bestond nog niet eens toen we ons originele artikel schreven, maar de dienst is na enige aanloopproblemen steeds populairder geworden. NLZiet kondigde zeer recent nog een bèta aan die je Live TV laat kijken en waarbij AirPlay aan de app wordt toegevoegd. We waren dan ook erg benieuwd of er soortgelijke plannen zijn voor de Apple TV. Woordvoerder Eveline van Heumen van NLZiet laat tegenover iCulture weten dat een native Apple TV app hoog bovenaan de ontwikkelagenda staat, maar dat zij ook afhankelijk zijn van de afzonderlijke partijen binnen de samenwerking.

Een native Apple TV app staat absoluut hoog op onze ontwikkelagenda. Bij al onze ontwikkelingen werken we nauw samen met de drie zendergroepen, NPO, RTL en SBS.

Wij concentreren ons op dit moment op de bèta met live tv en gaan later in 2016 bekijken welke volgende stappen we gaan nemen. In het kort dus: ja, we hebben de wens voor een Apple TV app, maar nee, hier is nog niets concreets over bekend.

SBS: ‘Blijft de mogelijkheden onderzoeken’

SBS-6-icon
SBS neemt nog geen concreet standpunt in over een mogelijke Apple TV-app. Wietske van Rooij laat aan ons weten dat de omroep altijd kijkt naar platformen waar hun gebruikers zich bevinden. De Apple TV valt ook in de categorie connected devices die SBS onderzoekt.

Wij onderzoeken doorlopend de mogelijkheden om onze content aan te bieden op de platformen waar onze gebruikers zich bevinden. Connected devices, zoals ook de Apple TV, vallen daar zeker ook onder.

Ziggo: ‘Er staat niets op de planning’

Horizon GoZiggo-Woordvoerder Gradus Vos is kort in zijn reactie tegenover iCulture. Een speciale Horizon-app hoeven we dus voorlopig niet te verwachten op de Apple Tv.

Vooralsnog staat er bij ons niets op de planning voor de nieuwe Apple TV.

Vodafone: ‘Geen plannen, gebruik TV Anywhere’

My Vodafone iPhone iPad Alex van Liebergen, Vodafone mediarelaties, laat weten dat er geen plannen zijn voor een Apple TV-app. Wel stipt ze de mogelijkheid aan om met de Vodafone TV Anywhere-app en AirPlay alsnog tv te kijken op de nieuwe Apple TV.

Wij hebben geen plannen voor deze ontwikkeling. Binnen TV Anywhere bieden wij wel de mogelijkheid om AirPlay te gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 02 november: Reactie Vodafone toegevoegd
  • 2015 - 29 oktober: Reactie Ziggo toegevoegd.
  • 2015 - 29 oktober: Reactie SBS toegevoegd.
  • 2015 - 29 oktober: Reactie NLZiet toegevoegd.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.