Apple TV met Apple TV Remote en tvOS.

De toekomst van de Apple TV: dit kan Apple ermee doen

De Apple TV als vervanging van je multimediabox, hoe klinkt jou dat in de oren? Live tv-kijken, tv-programma's opnemen en nog veel meer: volgens een Apple-patent moet dit mogelijk worden.

Apple TV nieuwDe Apple TV is met de komst van de vierde generatie flink vernieuwd. Door de komst van een eigen App Store kunnen gebruikers zelf kiezen welke content ze op het grote scherm bekijken. Apple kan in de toekomst echter nog veel meer doen met de Apple TV. Live televisie kijken bijvoorbeeld, als vervanging van de traditionele mediaboxen.

Gedoe met mediaboxen

Iedereen met digitale televisie herkent dit beeld misschien wel: de geleverde mediabox van jouw televisieprovider is traag, heeft een onnodig ingewikkelde interface en geeft foutmelding na foutmelding. Een goed voorbeeld is de niet erg geliefde Horizon-mediabox van UPC. De Consumentenbond was zelfs genoodzaakt een aparte pagina aan deze mediabox te wijden en houdt een tijdlijn bij, waarop je kunt zien welke problemen zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan met deze mediabox.

Horizon-box van Ziggo en UPC.

Hoewel de spreuk ‘vroeger was alles beter’ in veel gevallen overdreven is, geldt het wat betreft tv-kijken vaak wel: je zette de televisie aan en je had beeld. Hoewel de beeldkwaliteit met sprongen vooruit gegaan is, is de gebruikerservaring vaak omslachtiger geworden. Mensen die verstand hebben van technologie kunnen vaak wel uit de voeten, maar wat te denken van mensen die daar niet zo mee bezig zijn? Simpel tv-kijken wordt dan vaak een heel karwei, omdat de mediabox bijvoorbeeld niet herkent dat jij een abonnement hebt op een bepaald zenderpakket.

Apple TV als mediabox

Nu is Apple de laatste tijd ook geen foutloos bedrijf, maar Apple is wel de partij die een frisse wind kan laten waaien in de markt van de mediaboxen en tv-kijken in het algemeen. Apple ziet voor zichzelf ook een rol daarin, getuige het patent dat ze recent hebben ingediend. Hierin wordt omschreven hoe de Apple TV dienst kan doen als mediabox, waarmee je live tv kunt kijken. En als Apple dan toch bezig is: waarom niet programma’s opnemen rechtstreeks met de Apple TV? Ook dit wordt beschreven in het eerder genoemde patent.

Apple TV Siri

In combinatie met de content die de Apple TV nu al biedt, heb je met de Apple TV dan écht een complete multimediabox in huis. Lange tijd werd gedacht dat de beruchte Apple iTV moest zorgen voor een revolutie in televisie-land, maar dit project lijkt nu al enige tijd plat te liggen. Steve Jobs zag eerder al een rol voor de Apple TV in het verbeteren van het bediening van televisies, bijvoorbeeld door het gebruik van Siri. Ook in dit nieuwe patent wordt besturing met de stem meerdere keren genoemd. Of besturing met je stem nou echt de toekomst is, is nog even afwachten. In hoeverre Apple van plan is om met de Apple TV echt de functie van mediaboxen over te nemen, is nog maar de vraag. Een patent wil niet zeggen dat Apple het daadwerkelijk tot uitvoering gaat brengen, blijkt wel uit eerdere gekke patenten.

Apps zijn de toekomst van tv-kijken?

Er gingen lange tijd geruchten dat Apple bezig was met een tv-dienst, maar deze plannen lijken in de koelkast gezet te zijn na stuklopende gesprekken met contentproviders. Een Apple TV die fungeert als traditionelere mediabox is daarom wellicht een goede alternatieve oplossing. Of zijn apps toch echt dé toekomst als het om tv-kijken gaat?

Apple is in ieder geval wel bezig om de Apple TV constant te verbeteren, zo laat ook de nieuwste update van tvOS zien. tvOS 9.2 voegt een aantal handige functies toe, hoewel het merendeel ook al aanwezig was in de vorige Apple TV. Daarnaast staat Apple sinds kort third-party apps toe.

Nieuwe Apple TV

TV-kijken via apps

TV-kijken via apps op de Apple TV loopt op dit moment nog niet storm. Dat ligt niet zozeer aan Apple, maar aan de partijen die de apps moeten leveren. Nederlandse partijen zoals omroepen en commerciële zenders zijn nog niet razend enthousiast over het uitbrengen van eigen apps. Wel lijkt live tv-kijken via een app steeds meer serieuzere vormen aan te nemen, want de terugkijkdienst NLziet werkt bijvoorbeeld al met een functie om live tv te kijken via de iPhone en iPad. Met AirPlay en Chromecast kun je de beelden ook op de televisie bekijken, maar het vergt wel een extra stap en minder technische gebruikers vinden dit misschien nog iets te lastig. We zouden liever een uitgebreide Apple TV-app met verschillende zenders zien verschijnen.

De toekomst moet uitwijzen of er plaats is voor de Apple TV als manier om live tv te kijken. Er liggen voor Apple’s kleine zwarte kastje genoeg kansen, zowel qua wilde ideeën die in het patent uitgewerkt zijn, als het gebruik van apps waar third-party bedrijven zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2016, 11:47
Categorie Apple
Onderwerpen apple tv, patent, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.