Telecombedrijven Vodafone, Telefonica en T-Mobile werken aan SMS-opvolger RCS-e

Vodafone, Telefonica en T-Mobile-moederbedrijf Deutsche Telekom werken aan een opvolger van SMS met de naam RCS-e. Hiermee kun je chatten via allerlei netwerken, ongeacht wat de ontvangende partij gebruikt.

sms-icoonHet gaat niet best met de inkomsten die telecomoperators halen uit sms-verkeer. Door de opkomst van WhatsApp en alternatieven zoals iMessage wordt er minder buiten de bundel gesms’t en sluiten klanten minder vaak een extra sms-bundel af. Drie grote telecombedrijven zouden nu bezig zijn met een opvolger van SMS, met de naam RCS-e. Dat heeft het nieuwsmagazine FOCUS vernomen.


Het Britse Vodafone, het Spaanse Telefonica en Deutsche Telekom (moederbedrijf van T-Mobile) zouden er mee bezig zijn. RCS-e staat voor Rich Communication Suite enhanced en houdt in, dat je onafhankelijk van het netwerk en het gebruikte messagingprogramma korte berichten kunt sturen. Die berichten kunnen tekst, afbeeldingen, video’s en bestanden bevatten.

Een Vodafone-woordvoerder heeft tegen FOCUS gezegd, dat je je bij RCS-e niet meer druk hoeft te maken welke messagingdienst een vriend gebruikt, of hoe iemand het best te bereiken is. In het adresboek kun je zien of een contactpersoon zich bevindt in een gebied met snel dataverkeer. Zo kun je zien of iemand in staat is om een video te ontvangen.

smsberichten att

Bij de Amerikaanse provider AT&T is duidelijk te zien dat het SMS-gebruik is afgenomen, sinds de introductie van iOS 5 met iMessage. Bij iMessage hoef je niet na te denken of iemand wel via iMessage te bereiken is: wie geen iOS-apparaat heeft, krijgt een bericht via SMS toegestuurd. De oplossing waaraan de telecombedrijven werken, zou ook op een soortgelijke manier moeten werken, maar zal meer protocollen ondersteunen. Orange, Telefonica en Vodafone kondigden begin januari aan, dat de RCS-e-dienst in ieder geval media 2012 in Spanje beschikbaar komt, op een selectie van telefoontoestellen. Het bijbehorende platform bestaat uit drie onderdelen: een geavanceerd telefoonboek, chat en verrijkte telefoongesprekken. Je kunt persoonlijke en groepschats via IM doen, met klanten van elke willekeurige operator die de dienst ook ondersteunt. Verrijkte telefoongesprekken houdt in,d at gebruikers afbeeldingen of live-video kunnen meesturen terwijl ze aan het bellen zijn. Er worden momenteel technische testen uitgevoerd. Of het ook gaat werken op de iPhone, is nog maar de vraag. In de datasheet (PDF) van Rich Communication Suite wordt ondersteuning voor iOS/iPhone wel genoemd. Op Wikipedia is nog meer informatie te vinden over Rich Communication Suite.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2012, 14:25
Categorie Providers
Onderwerpen sms, t-mobile, telecom, Vodafone
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.