iPhone XR review: de koraalrode kleur moet je aanspreken

iOS krijgt mogelijk ondersteuning voor sms-opvolger RCS

Apple is met instanties en providers in gesprek om RCS toe te voegen aan iOS. RCS is de opvolger van sms en brengt een aantal flinke verbeteringen die we uit populaire chatapps kennen.

Met de Berichten-app van Apple verstuur je twee soorten berichten. De blauwe berichtenbubbels zijn iMessage-berichtjes die je naar andere Apple-gebruikers verstuurt. Groene berichten zijn de ouderwetse (betaalde) sms’jes, die je meestal verstuurt naar Android-gebruikers. Door de komst van WhatsApp en andere chatapps gebruikt bijna niemand meer sms, maar RCS moet het oude platform weer nieuw leven brengen. Apple gaat mogelijk ook meedoen met deze sms-opvolger.

SMS-opvolger RCS mogelijk naar iOS

RCS is een initiatief waar onder andere Google, Microsoft en vele mobiele providers zich achter geschaard hebben. Al in 2012 schreven we dat telecombedrijven werken aan de sms-opvolger RCS, dat staat voor Rich Communication Services. RCS heeft als voordeel dat er allerlei functies uit chatapps mogelijk zijn, zoals groepsgesprekken, het versturen van media, typindicators en leesbewijzen. Vooral het versturen van media komt dan van pas, aangezien mms door veel Nederlandse providers niet meer ondersteund wordt. KPN stopte al in 2017 met de ondersteuning van mms en sinds 1 januari heeft ook Vodafone de stekker eruit getrokken.

Maar hoe zit het dan met Apple? Gaat Apple RCS toevoegen aan de Berichten-app? Op Reddit is nu een dia van een bijeenkomst uit oktober van de GSMA opgedoken. De GSMA is de overkoepelende organisatie van providers en volgens de dia is Apple al meerdere malen in gesprek geweest met de GSMA om RCS toe te voegen aan iOS. Als Apple inderdaad RCS toe gaat voegen, heeft dat volgens de slide meerdere voordelen.

RCS-slide van GSMA bijeenkomst.

Allereerst verbetert dit de communicatie tussen Apple en niet-Apple apparaten, zoals van iOS naar Android. Hoewel we in Nederland gewend zijn aan WhatsApp, wordt in veel markten nog gebruikgemaakt van sms. Bovendien zorgt de mogelijke iOS-ondersteuning van RCS ervoor dat de sms-opvolger in gebieden waar iPhones een groot marktaandeel heeft aan populariteit wint. Daarnaast betekent RCS het einde van het sms- en 2G-tijdperk. Het dient ook als een soort backup van het eerder genoemde mms dat steeds vaker afgeschaft wordt.

iMessage-gesprekken op een iPhone.

Wanneer gaat Apple meedoen?
Apple is meestal niet de snelste als het gaat om het ondersteunen van nieuwe standaarden. Uit de slide blijkt niet of Apple staat te springen om de standaard te ondersteunen, maar het laat wel zien dat de verantwoordelijke instanties ermee bezig zijn. Uiteraard moeten ook de Nederlandse providers RCS ondersteunen, dus het kan nog wel even duren voordat we dit kunnen gebruiken. Google zet in ieder geval al wel in op RCS, aangezien die techniek gebruikt wordt voor de nieuwe app Chat.

Zou jij overstappen op RCS als iOS dit zou ondersteunen, ter vervanging van WhatsApp? Laat het weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.