Netatmo Healthy Home Coach in de kinderkamer

Netatmo overgenomen door industriegigant

De smart home-startup Netatmo is overgenomen door een van de grootste bedrijven op het gebied van elektrotechnisch schakelmateriaal.

Netatmo verraste ooit met een weerstation die via Wi-Fi te raadplegen was. Het was een van de eerste smart home-apparaten, waarbij je via een iPhone-app de metingen kon aflezen. Later bracht Netatmo vooral beveiligingsproducten uit, zoals een camera met gezichtsherkenning zodat je meteen kunt zien als er een vreemde persoon in huis is. Netatmo heeft ook een rookalarm, thermostaat en nog wat andere producten, waardoor het kan worden beschouwd als een soort Europese versie van Nest. Door de overname is Netatmo niet langer een startup, maar maakt het deel uit van een gigantisch concern: Legrand.

Netatmo overname

Als je niet in de installatiebranche zit, is er grote kans dat je nog nooit van Legrand hebt gehoord. De Franse industriegigant maakt schakelaars, stopcontacten en ander elektrotechnisch materiaal, met een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 20 procent. Door overnames van bedrijven als Electrorack, Ortronics, Lastar en Numeric UPS is het gaandeweg gegroeid, al is het bedrijf van oorsprong fabrikant van porseleinen borden. Netatmo valt voortaan ook onder deze groep. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Netatmo heeft een jaaromzet van ongeveer 45 miljoen euro.

Netatmo en Legrand werkten al samen aan producten, namelijk de Céliane-schakelaars en -stopcontacten waarmee je je nieuwbouwhuis kunt voorzien van een volledig ‘slimme’ elektrische installatie. Op die manier kun je je apparaten in huis bijvoorbeeld aansturen via Amazon Alexa en Messenger. HomeKit-ondersteuning is helaas niet op alle apparaten beschikbaar. Ook werkte Netatmo met enkele andere bedrijven, zoals Velux. Daarmee liet het bedrijf zien dat het iets verder keek dan het maken van alleen slimme apparaatjes.

De Netatmo Welcome die wij getest hebben voor deze review.

Meer connected apparaten
Het team van Netatmo zal intrekken bij Legrand en er staan meer ‘connected’ apparaten gepland. Netatmo-oprichter en CEO Fred Potter wordt CTO van Legrand’s R&D-divisie. In een reactie geeft hij aan, dat het idee altijd was om een connected home te bouwen, maar dat dit niet altijd lukt omdat sommige producten alleen zakelijk (B2B) worden verkocht, terwijl Netatmo sterk is in de rechtstreekse verkoop aan consumenten. Als onderdeel van Legrand wordt het makkelijker om de producten rechtstreeks te verkopen aan installatiebedrijven en aannemers die het meteen in bulk inkopen en inbouwen in nieuwbouwhuizen. Het is nog onduidelijk of Netatmo consumentenproducten blijft maken. De Netatmo radiatorknoppen, Netatmo rookmelder en Netatmo Welcome-camera waren al geschikt voor HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2018, 10:04
Categorie Accessoires
Onderwerpen netatmo, overname, smart home

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.