AirPods opladen in oplaadcase.

AirPods 2-gebruikers klagen over problemen met draadloos opladen

De afgelopen dagen zijn er steeds meer klachten gekomen van vroege AirPods 2-gebruikers die gebruikmaken van draadloos opladen. De case laadt in sommige gevallen helemaal niet draadloos op als je deze op een oplader legt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Eén van de vernieuwingen van de AirPods 2 is de nieuwe draadloze oplaadcase. Deze oplaadcase werkt volgens Apple’s specificaties met elke Qi-geschikte draadloze oplader, maar uit de praktijk blijkt dat sommige exemplaren niet goed draadloos opladen. Van meerdere lezers hebben wij hierover meldingen ontvangen.

Update 2 april 12:30: Tegenover iCulture geeft Lieke Neijens van ZENS aan dat er inderdaad een paar problemen spelen bij sommige laders. De oplaadcase is (nog) niet officieel Qi-gecertificeerd, zoals te vinden is op de website van het Wireless Power Consortium. Mogelijk volgt dat nog op een later moment, zoals ook bij de iPhone XR gebeurde.

Martijn Martens van ZENS geeft meer uitleg over wat er mogelijk aan de hand is. Gecertificeerde Qi-laders maken gebruik van Foreign Object Detection, oftewel FOD. Dit zorgt ervoor dat de lader niet aanspringt bij metalen of magnetische objecten. FOD zorgt voor extra veiligheid, maar bij sommige laders is dit mogelijk te streng afgesteld waardoor de AirPods niet goed opgeladen worden. Goedkopere Qi-laders hebben dit meestal niet of in mindere mate, waardoor je bij dergelijke laders meestal geen problemen ondervindt.

ZENS zal haar laders voorzien van een software-update, zodat ook de oplaadcase goed opgeladen kan worden. Voor bestaande gebruikers gaat ZENS mogelijk opladers omruilen voor een verbeterde versie.

Problemen met draadloos opladen AirPods

De draadloze oplaadcase is zowel in combinatie met de AirPods 2 als los verkrijgbaar voor €89. Op het forum van Macrumors en op Apple’s eigen discussieforum klagen gebruikers dat het opladen wel start, maar dat de case uiteindelijk nooit helemaal opgeladen wordt of halverwege stopt. Ook bij ons exemplaar gebeurde het dat we de case ‘s avonds op de ZENS Dual+Watch-lader legden en dat ‘s ochtends bleek dat de case toch niet volledig opgeladen was. Bij het gebruik van de HyperJuice AirPods-adapter hadden we eerder geen problemen.

Het is nog onduidelijk waar het precies aan ligt.

iCulture-lezer Tristan gebruikt een Belkin Boost Up-lader, maar de AirPods-case blijkt hier niet mee te werken. Op de website van Apple staat bij de laders van Belkin echter duidelijk vermeld dat deze werken met de AirPods. Volgens de website van Belkin werken hun laders met alle Qi-gecertificeerde opladers. Belkin vertelde iCulture-lezer Tristan dat de lader niet geschikt is voor de AirPods, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat ze dit simpelweg nog niet zelf getest hebben.

Specifiek contactpunt
Het feit is wel dat het draadloos opladen van de AirPods lastiger is dan bij andere apparaten, zoals je iPhone. Je moet de oplaadcase op het specifieke contactpunt van de lader leggen, net zoals bij elk ander apparaat. Omdat de AirPods-case zo klein is, is ook de spoel voor draadloos opladen en dus het ontvangende contactpunt een stuk kleiner dan in bijvoorbeeld een iPhone. Je moet de case daardoor veel nauwkeuriger op de goede plek leggen, omdat deze anders niet goed oplaadt. Mogelijk zorgt dit bij sommige gebruikers voor de laadproblemen.

Dit probleem had dan ook opgelost moeten worden met Apple’s AirPower. Bij die lader zou het niet uitmaken waar je je apparaten legt, omdat er geen specifiek contactpunt is. Helaas heeft Apple de AirPower geannuleerd, omdat de oplader toch te complex bleek. De enige manier om draadloze

Heb jij zelf ook de nieuwe oplaadcase in huis? Heb jij problemen ervaren met het draadloos opladen? Laat het ons weten in de poll.

Je kunt de poll ook invullen via deze link.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 02 april: Artikel bijgewerkt met mogelijke oorzaak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.