Zo is het om in een Chinese iPhone-fabriek te werken

Hoe gaat het werk in een iPhone-fabriek eraan toe? Een student uit New York ging undercover in een iPhone-fabriek in China om zelf te ervaren hoe het is om dag in dag uit iPhones te maken.

Pegatron-Fabriek in Shanghai.
Vraag je je altijd al af hoe het werken in een iPhone-fabriek in zijn werk gaat? De New Yorkse student Dejian Zeng ging vorig jaar voor zes weken lang undercover om zelf te ervaren hoe het is om in een drukke Chinese iPhone-fabriek van Pegatron te werken. De werkdag in zo’n fabriek begint vroeg en een dienst van twaalf uur is daarbij geen uitzondering, zo vertelt hij in een interview met Business Insider.

Undercover in iPhone-fabriek

Voor een zomerproject verbleef Dejian Zeng vorig jaar zes weken in een fabriek van Pegatron, net buiten Shanghai. Hij werkte daar eerst aan het fabriceren van de iPhone 6s. In augustus ging hij aan de slag met de iPhone 7, dus nog voor dat deze officieel aangekondigd werd. Voor een maand werken ontving Dejian Zeng een salaris van 3100 Yuan, omgerekend zo’n €415. Dit was de vergoeding voor alle werkzaamheden, inclusief overwerk. Pegatron zorgde voor een verblijfplaats, maar dit was niet bepaald een hotel. Zeng sliep met zeven anderen in een enkele kamer.

Voordat de werknemers aan de slag kunnen, moeten zij een app van Apple downloaden waarin het één en ander wordt uitgelegd over het werken in de fabriek, bijvoorbeeld over de geur die in de fabriek kan hangen.

Verblijfplaats voor werken in iPhone-fabriek.Apple blijkt regelmatig een bezoek aan de fabriek te brengen om te controleren hoe alles eraan toe gaat en of er niet te veel overwerk wordt gedraaid. Zo willen ze voorkomen dat het maximum van 60 werkuren per week wordt overschreden. In 99% van de gevallen lukt dat ook. In de fabriek geldt een gemiddelde van 43 uur per week.

De werkdag begint echter wel vroeg, maar soms ook al in de avond rond half 8. Zeng moest twaalf uur werken aan het fabriceren van iPhones, inclusief maaltijden en pauzes. Zoals te verwachten is het werk zelf nogal saai, want elke werknemer heeft continu dezelfde taak. Dat betekent dat je twaalf uur lang dezelfde handeling uitvoert. Zo moest Zeng telkens een enkele schroef achterin de iPhones draaien.

In het begin vereist het werk behoorlijk wat concentratie, zo legt Zeng uit. Het tempo in de fabriek ligt hoog, waardoor je geen tijd hebt om na te denken. Het is in het begin dan ook vooral de kunst om niet achter te blijven en mee te gaan met de flow van het werken in de fabriek. Doordat je je gedachten er in het begin zo bij moet houden, is het werk erg vermoeiend. Nadat Zeng er enige dagen werkte, sloeg echter de verveling toe. Het werk werd steeds meer routine, waardoor hij op een gegeven moment gedachteloos zijn taken uit kon voeren. Dat betekent ook dat hij soms even niks te doen had. Even op je eigen iPhone kijken zit er dan niet in, want het was niet toegestaan om elektronische apparaten mee te nemen in de fabriek.

Strenge controle in iPhone-fabriek

Er wordt streng gecontroleerd op het gedrag van de werknemers. Er is een lounge aanwezig waar je in je pauze even kunt uitrusten, maar liggen is absoluut verboden. Mensen zitten dan ook vaak te slapen, want even liggen kost je al snel een deel van je loon. Dit geldt ook voor het, al dan niet per ongeluk, meebrengen van je telefoon. Als een detectiepoortje enig metaal signaleert, wordt dit door de leiding vastgelegd waardoor dit gevolgen kan hebben voor je salaris.

Pegatron iPhone-fabriek klaslokaal.

Ook tijdens de proefproductie werd er streng op het werk gecontroleerd. Tijdens een proefproductie maakte Zeng slechts vijf iPhones per dag, waardoor je soms uren achter elkaar op je eigen plek stil zat. Het was niet toegestaan om te praten of te bewegen langs de productieketen, waardoor het lastig was om niet in slaap te vallen. Als de leiding je betrapte, was de kans aanwezig dat je stoel weggepakt werd. Staand werken was dan nog de enige mogelijkheid.

In het volledige interview met Zeng lees je meer over het werken in de iPhone-fabriek, zoals het eten en de omgang met collega’s.

Bekijk ook

In deze fabriek wordt jouw iPhone gemaakt

Een verslaggever kreeg toestemming om foto's te maken in de Pegatron-fabriek in Shanghai, waar iPhones worden gemaakt. Apple en Pegatron willen ermee laten zien dat er geen excessief overwerk meer plaatsvindt.

Reacties: 37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.