Nieuwe iOS 13.3 functies.

Nieuw in iOS 13.3: deze nieuwe functies en verbeteringen zitten erin

Apple heeft iOS 13.3 en iPadOS 13.3 uitgebracht en in dit artikel lees je wat er nieuw is. Alle nieuwe functies van iOS 13.3 komen voorbij, waaronder de nieuwe communicatielimieten.

iOS 13.3 functies: dit is er nieuw

iOS 13.3 is nu beschikbaar en bevat weer een aantal handige verbeteringen. iOS 13.3 is qua nieuwe functies kleiner dan de voorgaande updates, maar toch is er weer genoeg om naar uit te kijken. Welke functies van iOS 13.3 kun je gebruiken? Dit zijn de belangrijkste verbeteringen.


#1 Communicatielimieten in Schermtijd
Apple beloofde deze functie al eerder voor iOS 13, maar is nu als onderdeel van iOS 13.3 eindelijk toegevoegd. Met Communicatielimieten pas je aan met wie je mag communiceren en is onderdeel van Schermtijd. Je kan kiezen met wie je mag bellen en berichten mag sturen tijdens je gewone schermtijd en tijdens de apparaatvrije tijd. Dit komt vooral van pas voor ouders die via Schermtijd het iPhone-gedrag van hun kind regelen. Je kan dan bijvoorbeeld instellen dat er alleen gebeld mag worden met directe familie, om te voorkomen dat kinderen tot in de late uurtjes berichten sturen of gaan bellen.

Communicatielimieten in Schermtijd.

#2 Memoji-stickers uitschakelen
Vind je de nieuwe Memoji-stickers maar helemaal niets? Dan is er goed nieuws, want je kan deze nu helemaal uit het toetsenbord verbergen. Met een enkele schakelaar zorg je ervoor dat je geen last meer hebt van je eigen Memoji-stickers in het toetsenbord. De Memoji-stickers blijven nog wel beschikbaar in de Berichten-app, maar je ziet ze niet meer tussen je normale emoji in het toetsenbord. Je vindt de optie om de Memoji-stickers uit te schakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.

Memoji stickers uitschakelen.

#3 Vernieuwd menu bij Berichten
In de Berichten-app kun je in een iMessage-gesprek een directe reactie geven op een bericht. Zo laat je zien dat je een bericht grappig vindt of extra wil benadrukken. Dit doe je door een berichtje ingedrukt te houden, waaronder ook een menu verschijnt om onder andere tekst te kopiëren. Dit menu is in iOS 13.3 op de schop gegaan. Zodra je een bericht ingedrukt houdt, wordt de rest van het gesprek geblurred en verschijnt er een menu dat vergelijkbaar is met het menu bij het lang ingedrukt houden van een appicoontje. Hieronder zie je het verschil tussen iOS 13.2 en iOS 13.3.

Menu voor iMessage berichten reactie.

#4 Suggestie voor contactinfo
Nieuw in iOS 13 is dat je je naam en contactfoto in iMessage zelf kan instellen en delen. In iOS 13.3 heeft Apple hier een kleine wijziging aangebracht. Er kan nu een scherm verschijnen waarin gevraagd wordt of je de contactinfo in je adresboek wil aanpassen als iemand zijn of haar foto of naam aangepast heeft.

#5 Nieuw icoontje voor Watch-app
Misschien kan je je het nog herinneren, maar vorig jaar in iOS 12.1.1 paste Apple het icoontje van de Watch-app al aan naar het nieuwe design van de Apple Watch Series 4. Dit is om onbekende reden daarna weer teruggedraaid, maar nu is deze wijziging weer terug. Hieronder zie je het verschil tussen de icoontjes in iOS 13.2 en iOS 13.3. Het verschil zit hem vooral in de kleur van de Digital Crown, die nu niet meer donker is van binnen, maar alleen aan de rand.

Watch-app icoontje in iOS 13.3.

#6 Ondersteuning voor FIDO2 beveiligingssleutels in Safari
In de tweede beta van iOS 13.3 is iets nieuws ontdekt: ondersteuning voor FIDO2-beveiligingsleutels die met NFC, USB of Lightning verbinding maken. Het geldt overigens ook voor iPadOS 13.3. Eigenlijk werkte het al in de eerste ontwikkelaarsbeta, maar Apple heeft het nu officieel bevestigd in de releasenotes.

Apple schrijft:

Now supports NFC, USB, and Lightning FIDO2-compliant security keys in Safari, SFSafariViewController, and ASWebAuthenticationSession using the WebAuthn standard, on devices with the necessary hardware capabilities.

YubiKey met Lightning

Met een dergelijke beveiligingssleutel kun je het inloggen beter beschermen. Afgelopen augustus bracht Yubico een dergelijke dongle uit voor de iPhone, iPad en Mac. Je kunt het vervolgens gebruiken met 1Password en nadere diensten, maar tot nu toe kon je deze sleutel niet gebruiken in combinatie met Safari. De update naar iOS 13.3 verandert dat. Je kunt dan de sleutel in je iPhone steken om het inloggen bij een bepaalde dienst goed te keuren. Er komt dan geen willekeurig gegenereerde code meer aan te pas.

#7 Bugfixes en meer
Tot slot zijn er in iOS 13.3 nog een aantal bugfixes en andere kleine verbeteringen doorgevoerd. Hier zetten we de belangrijkste kleine aanpassingen en verbeteringen voor je op een rijtje:

  • Aandelen: Blijf lezen met links naar verwante artikelen of artikelen uit dezelfde publicatie
  • Foto’s: Je kan nu een nieuwe videoclip aanmaken tijdens het inkorten van een video in de Foto’s-app.
  • Mail: diverse bugfixes, waaronder een probleem waarbij berichten niet konden worden gedownlaod.
  • Schermfoto’s: oplossing voor een probleem waarbij schermfoto’s soms wazig waren bij het delen via Berichten en waarbij bijsnijdingen en markeringen niet werden opgeslagen.
  • Telefoon: de badge voor gemiste oproepen werkt nu weer goed. Soms werd dit niet duidelijk weergegeven.
  • Donkere modus: de donkere modus kon in sommige gevallen niet worden uitgeschakeld als de functie Slim omgekeerd ingeschakeld was.
  • Draadloze opladers: het opladen bij sommige draadloze opladers gaat nu weer op de juiste snelheid. Sinds iOS 13.1 waren er sommige laders die door een probleem trager opladen dan mogelijk is.

In ons aparte artikel over de beschikbaarheid van iOS 13.3 vind je de volledige releasenotes.

Van alle uitgestelde functies van iOS 13 wachten we alleen nog op de optie om iCloud Drive mappen te delen. Apple liet eerder al weten dat deze functie pas in het voorjaar van 2020 beschikbaar komt. iOS 13.3 komt naar verwachting ergens nog dit jaar uit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 12 november: #7 FIDO2-beveiligingssleutels toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.