Unravel draadloze oplader.

Sommige 7,5 Watt draadloze opladers werken sinds iOS 13.1 trager

ChargerLAB heeft een aantal draadloze laders getest in combinatie met de iPhone 11. Wat opvalt is dat de modellen trager opladen nadat iOS 13.1 was geïnstalleerd. Verschillende draadloze oplaadmatten bleken opeens veel langzamer te werken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11 december 2019: Volgens Apple is het probleem met het langzaam opladen op sommige draadloze opladers in iOS 13.3 opgelost. Heb je hier nog last van, update je iPhone dan naar de nieuwste iOS-versie.

Bekijk ook

iOS 13.3 nu beschikbaar: beveiligingssleutels en meer controle voor ouders

Na een maand testen heeft Apple vanavond iOS 13.3 beschikbaar gesteld. Nieuwe functies omvatten communicatielimieten, beveiligingssleutels en meer. Daarnaast verscheen iOS 12.4.4 voor oudere toestellen.

Tragere opladers door iOS 13.1

Apple’s iPhones zijn geschikt om bij 7,5 Watt op te laden. Dat lukt alleen, als je een geschikte draadloze oplader hebt. Maar in iOS 13.1 blijken ze te zijn beperkt tot 5 Watt. Dat ontdekte ChargerLAB op basis van verschillende test. Daardoor duurde het opladen veel langer. De oplaadmatten van Belkin, Mophie, Native Union, Anker en Logitech bleken wel gewoon op 7,5 Watt te laden. Dit zijn merken hebben een MFi-certificering en worden vaak via de Apple Store worden verkocht.


ChargerLAB vermoedt dat Apple sinds iOS 13.1 aanpassingen heeft gedaan, waardoor sommige laders zijn beperkt. Apple ondersteunt alleen nog 7,5 Watt bij laders met zogenaamde fixed-frequency voltage regulation.

Apple belooft op de website bij dergelijke producten dan ook:

Betere oplaadprestaties dankzij Apple Fast Charging (vaste frequentie van 7,5 W).

Het is wat vreemd dat hierbij het vermogen (Watt) en frequenties door elkaar worden gehaald, maar de shopteksten zijn waarschijnlijk geschreven door niet-technici.

De technologie is vorig jaar opgenomen in de Qi-standaard en is dus geen eigendom van Apple. Het is echter een vereiste om een certificaat te krijgen in Apple’s MFi-programma.

ChargerLAB iOS 13.0

Wat ChargerLAB opviel is dat de iPhone 11 goed presteerde onder iOS 13. De output was meteen 10 Watt of meer en de telefoon ontving 7,5 Watt (omdat er sprake is van verliezen). Het opladen duurde 1 uur en 40 minuten

ChargerLAB iOS 13.1

Met iOS 13.1 was de output van de lader echter 6 tot 7 Watt en de telefoon ontving nog maar 5 Watt. Het gaat om dezelfde exemplaren van de iPhone 11 en dezelfde draadloze laders.

ChargerLAB metingen draadloze opladers

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 december: Artikel bijgewerkt na verschijnen van iOS 13.3 en de oplossing voor dit probleem.
  • 2019 - 27 september: Verduidelijkt dat Apple's websitetekst vermogen (Watt) en frequenties (Hz) door elkaar haalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.