Inloggen met Facebook: bepaal nu wat je deelt met apps

Facebook geeft je meer controle over inloggen bij apps. Je bepaalt welke informatie je deelt met een iPhone- of iPad-app: e-mail, vrienden?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Facebook permissies headerHet is een handige uitkomst. Als een nieuwe iPhone-app je vraagt om een account aan te maken, kan je in plaats van een formulier invullen vaak ook op de Login met Facebook-knop drukken. Die verwijst je door naar Facebook, je drukt een keer op OK en je hebt meteen een account in de nieuwe app. Maar welke Facebookinformatie deelde je nou eigenlijk? Voortaan heb je daar zelf de hand in. Je bepaalt nu welke informatie je zelf deelt aan een nieuwe app.

Facebook kondigde de privacymaatregel aan op de f8-conferentie in april. Een applaus van het ontwikkelaarspubliek bleef toen uit. Door de vernieuwing is het eenvoudig om minder informatie aan een appontwikkelaar af te staan; voor de ontwikkelaar natuurlijk geen verbetering.

De praktijk: inloggen met Facebook

Vandaag zien we de Facebookmaatregel voor het eerst in de praktijk gebracht, maar mogelijk ben je er zelf al eerder op gestuit. Na de knop Inloggen met Facebook vanuit een iPhone- of iPad-app word je doorverwezen naar de Facebook-app. Daar kan je nu het linkerscherm te zien krijgen. Dat was er al eerder, maar nu bevat het de blauwe tekstregel Opgegeven informatie bewerken. Druk daarop en je komt bij het rechter scherm uit.

Facebook login toestemming verlenen Facebook privacy delen uitvinken

In de screenshots hierboven verlenen we toestemming aan de de iPhone-app Treatwell. Als je niet op de blauwe regel had gedrukt, had je automatisch je persoonlijke informatie, vriendenlijst en e-mailadres gedeeld. Met een extra druk kan je ervoor zorgen dat Treatwell geen informatie krijgt over je vriendenlijst en ook je e-mailadres niet krijgt. Daarvoor hoef je alleen maar de vinkjes uit te tikken. Welke informatie kan uitvinken, verschilt per app. Sommige apps kunnen ook je paginalikes of geboortedatum vragen. Die informatie kan je ook weigeren.

Je openbare profielinformatie is verplicht voor Treatwell en waarschijnlijk ook voor veel andere apps. Die kan je niet uitschakelen. Zo krijgt een app wel je naam, je profielfoto, je leeftijdscategorie en je geslacht. In sommige gevallen krijg je een apart scherm waarin je aangeeft of je wel of geen berichten wilt delen op Facebook. Je kan daarin nu ook aangeven met wie je die berichten standaard wilt delen: vrienden, vrienden van vrienden of iedereen?

Anoniem inloggen

Een andere aankondigde privacymaatregel van Facebook zijn we nog niet tegengekomen in de praktijk: anoniem inloggen. Behalve een blauwe Inloggen met Facebook-knop, kan je in apps ook zwarte Facebookknoppen kunnen tegenkomen waarmee je anoniem kan inloggen. Je gebruikt Facebook dan zodat de appontwikkelaar weet dat je een echt mens bent, maar staat (doelbewust) geen informatie af aan de app waarbij je wilt inloggen. Dat zou bijvoorbeeld een uitkomst kunnen zijn bij een applicatie als Secret, waarbij anonimiteit van de gebruikers tegenover medegebruikers belangrijk is.

Facebook anoniem inloggen

Meer informatie: Facebook newsroom

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 21:14
Onderwerpen facebook, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.