macOS Catalina 10.15.1 uitgebracht: dit is er nieuw op de Mac

Apple heeft macOS 10.15.1 uitgebracht. De update voegt een aantal nieuwe mogelijkheden toe en bevat ook de nodige bugfixes. Check hier alles over macOS Catalina 10.15.1.

macOS Catalina 10.15.1 beschikbaar

De afgelopen weken is Apple druk bezig geweest met het testen van macOS Catalina 10.15.1. Dit is de eerste grotere update van macOS Catalina, nadat Apple eerder al twee aanvullende updates uitgebracht heeft. In macOS Catalina 10.15.1 vind je geen schokkende grote nieuwe functies, maar een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo kun je nu Siri-opnames verwijderen en aangeven dat je niet wil dat audio-opnames gedeeld worden.


Afgelopen zomer kwam Apple in het nieuws dat ingehuurde medewerkers Siri-opnames konden beluisteren. Apple was niet duidelijk dat dergelijke audio-opnames opgeslagen en geanalyseerd werden, waarna Apple beterschap beloofde. Apple beloofde een toekomstige software-update waarin je het delen van opnames uit kon schakelen en je geschiedenis kon verwijderen. Op de iPhone en iPad vind je dit in iOS 13.2 en dankzij macOS Catalina 10.15.1 kun je dit nu ook op de Mac regelen. Hoe je dat doet lees je in onze tip over Siri-opnames verwijderen en uitschakelen.

Bekijk ook

Zo kun je Siri opnames verwijderen en uitschakelen

Apple geeft je de mogelijkheid om je Siri opnames te verwijderen als je liever niet wil dat Apple deze opnames gebruikt om Siri verder te verbeteren. Ook kun je ervoor kiezen om helemaal geen audio van Siri met Apple te delen ter verbetering van Siri en de dicteerfunctie. In deze tip lees je hoe je je Siri opnames verwijdert en het delen van opnames uitschakelt.

Verder biedt macOS Catalina 10.15.1 ondersteuning voor meer dan 70 nieuwe emoji, waaronder een nieuwe selectie voor huidskleuren voor koppel-emoji. Ook is er in de Woning-app ondersteuning voor Secure Video toegevoegd en kun je meerdere functies van één accessoire weer als losse tegels instellen.

macOS Catalina 10.15.1 downloaden
Je downloadt macOS Catalina 10.15.1 via de Systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op Software-update.
  3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.