Xiaomi smart home

IKEA en Xiaomi gaan samenwerken met smart home-producten

IKEA en Xiaomi gaan op het gebied van smart home nauwer samenwerken. De IKEA Tradfri-producten zullen vanaf december aan te sturen zijn via Xiaomi's IoT-platform.

Samenwerking Xiaomi en IKEA

Xiaomi kennen de meeste mensen als fabrikant van Android-smartphones. Maar het Chinese bedrijf doet meer: het plan is om ’s werelds grootste aanbieder van IoT-producten te worden. Volgens eigen cijfers heeft Xiaomi in het derde kwartaal van 2018 meer dan 132 miljoen connected producten verkocht. Onder de merknaam Mijia zijn er al meerdere smart home-proudcten verschenen zoals schakelaars, lampen, camera’s en alarmsystemen. Daarnaast is er de Aquara-serie voor smart home-producten, die geschikt zijn voor HomeKit. De aankondiging werd gedaan door IKEA-topvrouw Anna Pawlak-Kuliga op MIDC 2018 AIoT, de ontwikkelaarsconferentie van Xiaomi.


De Mijia-producten zijn aan te sturen via de spraakassistent Xiao-AI en via de app. IKEA beschikt niet over een eigen IoT-platform, maar maakt onder de naam Tradfri wel een aantal smart home-producten, waarvan sommige met HomeKit, Alexa en Google Assistent samenwerken. Vanaf december wordt daar Xiaomi aan toegevoegd. Eerder kondigde IKEA al een samenwerking met de speakerfabrikant Sonos aan. Het plan is om Wi-Fi-speakers te maken onder de naam Symfonisk.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Momenteel zijn de producten van Xiaomi nog niet zo eenvoudig verkrijgbaar, maar in 2019 is de Chinese fabrikant van plan om de Europese markt te veroveren. Het plan is om de komende drie jaar 2.000 winkels te openen, waarvan de helft buiten China. Het businessmodel is de verkoop van high-end apparaten voor een relatief lage prijs. Dit gebeurt voornamelijk via online shops.

Xiaomi Mi LED bureaulamp
Dit is niet het bureau van Jony Ive, maar een bureaulampje van Xiaomi.

Om niet te veel van smartphones afhankelijk te zijn maakt Xiaomi ook allerlei andere apparaten zoals goedkope fitnessarmbanden, led-bureaulampen, koptelefoons, luchtreinigers, robotstofzuigers, elektrische tandenborstels en nog veel meer. Die producten lijken vaak wel sterk op bestaande producten van westerse merken. Zo heeft Xiaomi een tablet die op de iPad lijkt, een tv-box die aan de Apple TV doet denken en laptops die geïnspireerd zijn op de MacBook. Vanuit China zijn er meer bedrijven die zo’n aanpak hebben gekozen, zoals nieuwkomers Oppo en Vivo en de al wat langer bestaande merken Huawei, Lenovo en ZTE.

Bekijk ook

Xiaomi geeft opheldering: alleen Aqara is HomeKit-geschikt, Mijia niet

Xiaomi gaat binnenkort de markt overspoelen met allerlei goedkope smart home-producten. Betekent het nu dat je alles van de fabrikant je huis in moet slepen? Niet echt: als je HomeKit wilt moet je de Mijia-producten overslaan. Alleen Xiaomi Aqara is HomeKit-geschikt.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.