Xiaomi geeft opheldering: alleen Aqara is HomeKit-geschikt, Mijia niet

Xiaomi gaat binnenkort de markt overspoelen met allerlei goedkope smart home-producten. Betekent het nu dat je alles van de fabrikant je huis in moet slepen? Niet echt: als je HomeKit wilt moet je de Mijia-producten overslaan. Alleen Xiaomi Aqara is HomeKit-geschikt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Xiaomi Aqara geschikt voor HomeKit

Het is een goede ontwikkeling dat er steeds meer fabrikanten van HomeKit-spullen bij komen. Niet alleen de bekende merken als Philips, Honeywell, Velux en Logitech, maar ook het Chinese Xiaomi. Nou is er bij Chinese fabrikanten nog wel eens sprake van een wat wilde productstrategie: zoveel mogelijk producten op de markt brengen en maar afwachten welke het goed gaan doen. Daardoor kan het wat verwarrend zijn welke producten nu wel en niet HomeKit-geschikt zijn. Xiaomi-dochter Aqara kreeg er klachten over en heeft nu in een tweet opheldering gegeven: alleen producten met het Aqara=merkje zijn HomeKit-geschikt. Dus niet de IP-camera’s, beamers en actiecamera’s die onder het submerk Xiaomi Mijia worden uitgebracht.

Xiaomi Mijia: van alles wat

Onder de naam Mijia brengt Xiaomi allerlei producten uit. Voornamelijk camera’s, maar we ontdekten onlangs ook een hybride smartwatch en zelfs een balpen. Uiteraard zijn die niet HomeKit-geschikt, maar bij de IP- en bewakingscamera’s zou je wel eens op het verkeerde been gezet kunnen worden.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Xiaomi maakt het nu voor eens en altijd duidelijk: “Alle producten met Aqara-merk en verkocht via ons officiële kanaal zijn geschikt met de nieuwe Aquara-hub, werken met HomeKit en zijn te bedienen met de Aquara-app.” Ze vervolgen: “Mijia-producten zijn NIET compatibel met de nieuwe Aqara-hub, zijn niet te bedienen met de Aqara-App en ondersteunen geen Apple HomeKit.”

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Xiaomi zorgde zelf voor verwarring, door te beweren dat huidige Aqara-producten niet met de nieuwe hub zouden samenwerken. Die hub is ingevoerd voor de nieuwe generatie HomeKit-geschikte Aqara-accessiores, maar nu blijkt dat ook oudere producten geschikt zullen worden gemaakt.

Xiaomi Aqara deursensor

Diverse witte sensoren
Homekit-geschikte producten die je binnenkort bij Xiaomi kunt aanschaffen zijn een deur- en raamsensor, bewegingssensor, temperatuur- en vochtsensor en een sensor om waterlekkage te meten. Toegegeven, het zijn niet echt spannende producten, maar Xiaomi wil waarschijnlijk vooral concurreren op prijs. Alle accessoires zijn wit en zien er strak uit, waardoor je niet meteen de indruk krijgt dat het om goedkoop spul gaat. Op Amazon zijn verder ook HomeKit-geschikte Aqara-spullen te vinden zoals een muurschakelaar, draadloze afstandsbediening, slimme mini-schakelaar en een slimme stekker. Die noemt Xiaomi zelf niet op de eigen website, dus er blijft nog steeds een beetje verwarring bestaan.

Aqara-accessoires werken niet samen met de producten van Xiaomi zelf, maar dat komt omdat het een apart submerk is.

Bekijk ook

Xiaomi toont Aqara HomeKit-accessoires in een video

Zeg je goedkope Android-toestellen, dan denk je waarschijnlijk aan Xiaomi. Maar de Chinese fabrikant gokt op veel meer producten, zoals wearables, robotstofzuigers en binnenkort ook HomeKit-producten. Zelfs als Apple-gebruiker kan je straks niet om Xiaomi heen en in de video geeft het bedrijf nu alvast een voorproefje.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.