HomeKit scenes in de keuken

Dit zijn de vijf belangrijkste vernieuwingen in HomeKit in iOS 11

Maak je thuis gebruik van HomeKit-accessoires of ben je dit binnenkort van plan, dan is het goed om te weten dat er in iOS 11 een aantal interessante HomeKit-verbeteringen doorgevoerd zijn. Lees hier de vijf grootste verbeteringen.

HomeKit iOS 11

Met elke nieuwe versie van iOS wordt HomeKit weer een stukje beter. Ook in iOS 11 komen er weer allerlei nieuwe functies bij, van makkelijker koppelen tot nieuwe accessoires: HomeKit is op een aantal punten flink verbeterd. We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

HomeKit-verbeteringen in iOS 11

HomeKit zit al een aantal jaren ingebakken in iOS, maar is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een meer compleet systeem voor het bedienen van je slimme apparaten in huis. Vooral dankzij de aparte Woning-app en de samenwerking met het Bedieningspaneel is HomeKit een stuk eenvoudiger te gebruiken. In iOS 11 heeft Apple een aantal wijzigingen aangebracht om HomeKit toegankelijker en makkelijker in het gebruik te maken.

#1 Minder strenge regels vanuit Apple, meer keuze

Om een accessoire geschikt te maken voor HomeKit, moest je aan de strenge regels van Apple voldoen. In verband met privacy was bijvoorbeeld een speciale chip nodig, waardoor bestaande accessoires niet zomaar geschikt gemaakt konden worden voor HomeKit. Philips Hue bracht daarom een compleet nieuwe bridge op de markt. Vanaf nu is dat niet meer nodig, want HomeKit-ondersteuning kan ook met een software-update toegevoegd worden. Een goed voorbeeld daarvan is de IKEA Tradfri-lampen die binnenkort samenwerken met HomeKit. Ook andere accessoires hebben hiervan al geprofiteerd, zoals de Netatmo-beveiligingscamera’s en de Logitech Circle 2-camera.

HomeKit scenes in de keuken

Je kunt bovendien ook zelf je eigen HomeKit-accessoires knutselen. Met een Arduino en een Raspberry Pi maak je zelf HomeKit-accessoires voor eigen gebruik. Hoewel dit niet zomaar door iedereen te doen is, is het wel duidelijk dat de regels voor HomeKit flink versoepeld zijn. En dat is wel goed nieuws, want dat betekent meer keuze voor accessoires.

#2 Meer variatie in HomeKit-accessoires

Daarnaast biedt Apple nu ook weer een aantal extra categorieën die geschikt zijn voor HomeKit. HomeKit werkt vanaf iOS 11 namelijk ook met sprinklers (bijvoorbeeld in de tuin), kranen en speakers. Vooral de laatste categorie van producten kan ervoor zorgen dat HomeKit nog meer van de grond komt. Deze laatste categorie hangt ook samen met AirPlay 2, de opvolger van AirPlay. Ook een Apple TV wordt herkend als een speaker die je via HomeKit kunt gebruiken. Helaas is deze functie op moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar het zit er later in iOS 11 wel aan te komen.

#3 Meer automatiseringen in HomeKit

Je kon HomeKit-accessoires altijd al automatiseren, maar met ingang van iOS 11 is er veel meer mogelijk. Als je meerdere personen toegang geeft tot je woning, kun je automatiseringen op basis van locatie instellen. Vanaf iOS 11 kun je kiezen of de automatisering voor één persoon geldt of voor beide, of bijvoorbeeld wanneer de eerste persoon thuis komt of de laatste weg gaat. Dat betekent dus dat de ene bewoner niet meer thuis in het donker achter blijft als de hoofdbewoner het huis verlaat. Ook kun je nu timers instellen en zijn er nog veel meer mogelijkheden bij gekomen. In onderstaand artikel lees je nog veel meer over de nieuwe automatiseringen in HomeKit.

#4 Betere Bluetooth-ondersteuning voor HomeKit

HomeKit-accessoires kunnen werken met Wi-Fi, zoals de Philips Hue-lampen, maar ook via Bluetooth. De Elgato Eve-accessoires maken bijvoorbeeld alleen gebruik van Bluetooth, waardoor ze energiezuiniger zijn. Het nadeel daarvan was altijd dat deze accessoires wat trager reageren en dat je ook binnen het beperkte bereik moet zijn. Met ingang van iOS 11 reageren Bluetooth-accessoires echter een stuk sneller. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is iOS 11, want de accessoires zelf hoeven niet bijgewerkt te worden om te profiteren van de snellere verbinding.

#5 Meer opties om HomeKit-accessoires te koppelen

Om een HomeKit-accessoire in te stellen, had je altijd een achtcijferige code nodig die je moest scannen met de Woning-app. Deze code vind je vaak op het accessoire zelf, maar ook op de verpakking. Met ingang van iOS 11 komen daar nog twee extra opties bij. Allereerst worden er nu ook QR-codes ondersteund voor het koppelen van accessoires en Apple biedt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van NFC om HomeKit-accessoires toe te voegen (mits het accessoire dit ondersteunt).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2017, 10:32
Categorie Diensten
Onderwerpen homekit, ios 11
Software iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.