iPhone 13 in groen.

Een milieuvriendelijke groene iPhone is nog niet zo makkelijk te maken

Het is 'gewoon maar een nieuw kleurtje', zou je denken. Maar bij het maken van een groene iPhone komt veel meer kijken. Dat blijkt uit het bezoek dat Tim Cook bracht aan de Japanse fabriek van Seiko Advance.

Groene inkt uit Japan

Apple heeft sinds kort de iPhone 13 ook in groen en alpinegroen. Een groene iPhone maken is echter niet zo eenvoudig. Vroeger werd daarvoor blauw en geel gemengd, waarbij chroomgeel nodig was, een gevaarlijke chemische stof. Tegenwoordig wordt er vaak bromine voor gebruikt, maar dat is giftig. Apple moest als milieuvriendelijk bedrijf iets beters verzinnen, toen ze in aanloop naar 2019 plannen maakten om een groene iPhone 11 Pro uit te brengen. Ze kwamen terecht bij de 70 jaar oude inktfabriek Seiko Advance in Japan, die overigens niets te maken heeft met de gelijknamige horlogemaker. Eerder had Seiko al gezorgd voor een zo zwart mogelijk display, dat vrijwel verdwijnt als je de iPhone uitschakelt.


Een groene iPhone vormde weer een heel andere uitdaging. Wat we weten is dat de groene iPhone 11 Pro met inkt van Seiko is gemaakt. Of dat ook bij de groene iPhone 13-modellen weer gebeurde is iets waar Apple niets over kwijt wil, maar gezien de nauwe relatie tussen beide bedrijven zal het Japanse bedrijf ook hier weer voor zijn ingeschakeld. Die inkt kan milieuvriendelijker dan gebruikelijk worden geproduceerd, zodat de groene iPhone ook daadwerkelijk ‘groen’ is.

Tim Cook kijkt bij Seiko in een (blauw)groen verfbad
Tim Cook kijkt bij Seiko in een (blauw)groen verfbad. Foto via Medium.

De samenwerking tussen Apple en Seiko werkte overigens twee kanten op: Apple hielp de Japanners om hun veiligheid, opleiding van medewerkers en interne organisatie beter aan te pakken. Zo kwam er een ideeënbox en hielp Apple bij het ontwerp van de bordjes voor de nooduitgang. De werkomgeving is daardoor beter dan van overheidswege wordt aanbevolen, dankzij adviezen van Apple.

Bekijk ook

Groene iPhone 13 (Pro) kopen? Hij ligt nu in de winkels en dit zijn de beste prijzen

Je kan vanaf nu de nieuwe groene iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max) kopen. Deze is naast de bestaande kleuren beschikbaar en de groene iPhone 13 ligt nu in de winkels. Je bekijkt hier de beste prijzen voor de groene iPhone 13 (Pro).

Ook toe aan een groene iPhone? Bekijk hier waar je het beste terecht kunt:

Bekijk hier de prijzen voor de alpengroene iPhone 13 Pro Max
Bekijk hier de prijzen voor de groene iPhone 13
Bekijk hier de prijzen voor de groene iPhone 13 mini

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro is de geavanceerde smartphone die Apple in het najaar van 2021 heeft uitgebracht. Wil je een losse iPhone 13 Pro kopen, dan heb je keuze uit meerdere kleuren en uitvoeringen. Je kunt ook kiezen voor een iPhone 13 Pro met abonnement. Dit toestel is inmiddels opgevolgd door de iPhone 14 Pro.

iPhone 13 Pro

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.