Apps met dure in-app aankopen: fleeceware

Zo trap je niet in dure in-app abonnementen

Fleeceware-apps proberen je op te lichten
Heb je ook wel eens een leuke app geïnstalleerd, om er vervolgens achter te komen dat je een tientje per week kwijt bent? Deze zogenaamde 'fleeceware'-apps proberen je dure in-app abonnementen aan te smeren. Sophos heeft meer dan dertig iOS fleece-ware-apps gevonden en waarschuwt er nu voor.

Fleeceware-apps

Volgens Apple zijn in-app abonnementen dé manier om een duurzame business op te bouwen als appontwikkelaar. Je krijgt maandelijks inkomsten en dat motiveert om je app regelmatig bij te werken. Maar er wordt ook misbruik van gemaakt en die apps blijken gewoon door het reviewproces van Apple te komen. Sophos ontdekte er meer dan dertig. Ze blijken volgens openbaar beschikbare gegevens zo’n 3,6 miljoen keer te zijn geïnstalleerd. Officiële cijfers geeft Apple niet, maar het bedrijf profiteert er wel van mee door 30 procent van de omzet te innen.


Het gaat bijvoorbeeld om louche horoscopen en waarzeg-apps, maar ook gezichtsfilter-apps die zonder blikken of blozen 450 euro per jaar incasseren. Bij afrekenen per week kan het nog duurder uitvallen: er zijn apps die 10 euro per week in rekening brengen. In september 2019 waarschuwde Sophos al voor fleeceware op Android. Deze zijn al bijna 600 miljoen keer geïnstalleerd via de Google Play Store.

Maar dergelijke apps komen ook door de controle bij Apple. Het speelt al geruime tijd, want in oktober 2018 schreven we al over deze scam-apps met dure betalingen. Apple verwijderde er destijds een hoop, maar ze glippen nog steeds binnen. Apps die Sophos ontdekte zijn bijvoorbeeld Seer App, Selfie Art, Palmistry Decoder, Lucky Life en Picsjoy. Ze voorspellen je toekomst aan de hand van horoscopen of andere dubieuze methoden, zetten je foto om naar een cartoon of laten zien hoe je er als oudere persoon uit gaat zien. Als jij wekelijks €8,99 aan dergelijke apps wilt uitgeven is dat natuurlijk je eigen keuze, maar je voelt al wel aan dat het niet in verhouding staat tot het gebodene.

Bekijk ook

Apple pakt scam-apps aan die app-abonnementen opdringen

Apple lijkt maatregelen te nemen tegen apps die je er proberen in te luizen om maandelijks veel geld te betalen voor meer functies. De afgelopen dagen zijn deze scam-apps uit de App Store verwijderd, nadat dergelijke praktijken in opspraak kwamen.

Gratis proefversies van 3 dagen
Het gaat om gratis proefversies van apps met ultrakorte probeerperiodes van soms maar 3 dagen. Als je niet oppast blijk je een duur abonnement te hebben afgesloten. De app verwijderen lost het probleem niet op, want de in-app abonnementen lopen gewoon door. We pleitten daarom al eens voor het stopzetten van dergelijke kosten op het moment dat je een app verwijdert. In plaats daarvan heeft Apple de lijst met lopende app-abonnementen goed verstopt, waardoor het opzeggen van een app-abonnement voor veel mensen een lastige klus is. Misleiding ligt dan ook op de loer en dat is precies waar de kwaadwillende appmakers gebruik van maken.

Bekijk ook

Opinie: als je een app weggooit moet Apple ook de maandbetaling stoppen

Appontwikkelaars maken steeds vaker gebruik van abonnementen in apps. Dat brengt het gevaar met zich mee dat maandbetalingen ongemerkt doorlopen als je een app hebt weggegooid en er niet meer naar omkijkt. Apple zou dit gemakkelijk kunnen oplossen.

Sophos noemt deze apps fleeceware. “Fleeceware-apps zijn officieel niet schadelijk, maar ze zijn onethisch en maken gebruik van sluwe technieken”, aldus Sophos. Via agressieve advertenties proberen de makers je over te halen om de apps te installeren. De 5-sterrenrecensies in de App Store zijn meestal nep.

Wat kun je doen?
Helaas kun je niet vooraf zien of een app er een onethisch businessmodel op nahoudt. Maar er zijn wel wat signalen die je meteen duidelijk maken dat een ontwikkelaar niet de beste bedoelingen heeft:

  • Je moet al meteen na installatie een gratis proefabonnement afsluiten. Zo’n gratis periode gaat vervolgens over in een betaald abonnement.
  • De app is zonder extra aankopen helemaal niet te gebruiken.
  • De app heeft allerlei pop-ups die je naar het betaalmodel lokken.
  • De kosten per week of per maand staan niet in verhouding tot het gebodene. Zo zijn er kleurboeken-apps die met gestolen content toch 5 tot 10 euro per week durven te vragen.
  • De genoemde prijs geldt per week, waardoor het best redelijk lijkt. Maar elke week een euro is toch op jaarbasis €52 en dat is alleen redelijk als de app echt héél veel te bieden heeft.
  • De genoemde week- of maandprijs lijkt heel goedkoop, maar geldt alleen als je een jaarabonnement afsluit.

Denk bij het afsluiten van een gratis proefabonnement dus goed na hoeveel het over een langere periode gaat kosten en of je dat wel waard vindt. En zorg ervoor dat je op de hoogte bent hoe je App Store-abonnementen kunt opzeggen. Meer informatie vind je in deze blogposting van Sophos.

Bekijk ook

Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Steeds meer apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch verlengen of tijdig opzeggen en in deze tip lees je hoe dat werkt. We bespreken ook hoe je misleiding voorkomt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.