In-app abonnement

Opinie: als je een app weggooit moet Apple ook de maandbetaling stoppen

Appontwikkelaars maken steeds vaker gebruik van abonnementen in apps. Dat brengt het gevaar met zich mee dat maandbetalingen ongemerkt doorlopen als je een app hebt weggegooid en er niet meer naar omkijkt. Apple zou dit gemakkelijk kunnen oplossen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Volgens Sensor Tower stevent de App Store af op een verdubbeling van de omzet in 2023 naar 96 miljard dollar. Dat is onder andere te danken aan abonnementen in apps, waarmee mensen maandelijks of jaarlijks betalen voor het gebruik van een app. Bij ontwikkelaars wordt die betaalwijze steeds populairder, omdat het een constante stroom aan inkomsten oplevert. Bij consumenten is het wat minder populair, omdat al die kleine terugkerende bedragen toch aardig kunnen oplopen. Bovendien is het opzeggen dan die app-abonnementen niet voor iedereen even duidelijk. Er doet zich nog een ander probleem voor: als je een app verwijdert van je toestel blijft de betaling gewoon doorlopen. Apple zou dat slimmer moeten oplossen.


Per ongeluk akkoord gegaan
Een echt gebeurd voorval, dat te horen was in de Reply All-podcast: de 14-jarige zoon van de presentator had een leuke ‘Truth or Dare’-app geïnstalleerd en kreeg daarin pop-ups om een appabonnement af te sluiten. De jongen kreeg meerdere schermen voor ogen, waarin hij steeds op Nee drukte. Op het allerlaatste scherm waren de Ja– en Nee-opties echter omgewisseld, waardoor de zoon per ongeluk op Ja drukte. Daarmee ging hij akkoord met een betaling van $149 per week (!).

Geen probleem dacht de jongen: ik gooi de app gewoon weg. Dan heb ik toch meteen alle sporen gewist? Mooi niet: het abonnement loopt door, ongeacht of je de app geïnstalleerd hebt en gebruikt.

In-app abonnement

Extra vraag bij verwijderen van een app
Voor gebruikers is dat eigenlijk onlogisch: als ze ergens vanaf willen, zou het voldoende moeten zijn om de app weg te gooien. Apple zou dat veel beter kunnen oplossen door bij het verwijderen van de app niet alleen aan te geven dat de data wordt verwijderd (tenzij de app met iCloud synchroniseert – zie afbeelding hieronder), maar je ook de optie te geven om eventuele lopende abonnementen op te zeggen per eerstvolgende vervaldatum. Nu moet je hiervoor eerst naar de App Store, waar je moet inloggen en via je profiel naar het onderdeel Beheer abonnementen moet gaan. Dat is omslachtig en veel mensen weten eigenlijk niet eens waar die optie zit.

App verwijderen en data wissen

In onderstaande tip leggen we uit hoe het opzeggen van App Store-abonnementen in z’n werk gaat. Het verwijderen van een app is in ieder geval niet de oplossing!

Extra tip: iCulture-lezer Martin deelt in de reacties een handige Siri Shortcut om snel je lopende abonnementen te controleren.


Siri Shortcut: Beheer Abonnementen

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 30 maart: Siri Shortcut 'Manage Subscriptions' van lezer Martijn toegevoegd. Dank!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2019, 11:29
Categorie Achtergrond
Onderwerpen app store, in app aankopen, opinie
26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.