App Store op iPhone X

Apple pakt scam-apps aan die app-abonnementen opdringen

Trap er niet in!
Apple lijkt maatregelen te nemen tegen apps die je er proberen in te luizen om maandelijks veel geld te betalen voor meer functies. De afgelopen dagen zijn deze scam-apps uit de App Store verwijderd, nadat dergelijke praktijken in opspraak kwamen.

Eerder deze week berichtte TechCrunch dat er steeds meer apps in de App Store verschijnen die misbruik maken van de mogelijkheid om je te abonneren op apps. Met verschillende methodes proberen apps je maandelijks of soms zelfs wekelijks grote bedragen te laten betalen. Apple heeft nu maatregelen genomen door enkele apps te verwijderen, maar je kan er ook zelf voor zorgen dat je er niet in trapt.

Apple pakt scam-apps aan

Een aantal weken geleden schreven we nog dat Apple ontwikkelaars aanspoort om over te stappen op het abonnementenmodel. Hoewel dit bij veel gebruikers weerstand oproept, heeft het ook zijn positieve kanten. Zo krijgen kleine zelfstandige ontwikkelaars dankzij app-abonnementen een stabiele inkomstenstroom, waardoor ze hun (premium-)app constant kunnen voorzien van nieuwe functies.

Bekijk ook

Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Steeds meer apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch verlengen of tijdig opzeggen en in deze tip lees je hoe dat werkt. We bespreken ook hoe je misleiding voorkomt.

De laatste weken hebben meerdere apps misbruik gemaakt van het systeem, waardoor ze laten zien wat de keerzijde is van dit model. Deze scam-apps bieden je vaak eerst een gratis proefperiode, maar daarna proberen ze je op gemene wijze maandelijks of wekelijks geld te betalen om nog van de app gebruik te kunnen maken.

De apps doen dit door bijvoorbeeld de annuleer-knop te verbergen, zodat je je automatisch inschrijft voor de gratis versie, die automatisch over gaat in een betaalde dienst. De informatie over de prijzen wordt vaak weggestopt in kleine lettertjes die je gemakkelijk over het hoofd kan zien. Andere apps tonen eerst een advertentie met de mogelijkheden om meteen te betalen of de testversie te gebruiken. Het kruisje om dit te annuleren verschijnt pas na een paar seconden.

App Store featured

Apple is begonnen met het verwijderen van deze apps, waaronder Weather Alarms. Andere apps hebben hun methodes aangepast, waaronder QR Code Reader. Van een eerdere lijst van Forbes van dergelijke apps is een flink aantal verwijderd. In de richtlijnen van de App Store staat duidelijk vermeld dat het verboden is om gebruikers om de tuin te leiden en met valse voorwendselen maandelijks of zelfs wekelijks een vast bedrag te laten betalen.

Dit kun je zelf doen
Hoewel Apple dus de nodige maatregelen genomen heeft, zijn er nog steeds veel van dit soort apps beschikbaar. Gelukkig kun je zelf ook het één en ander doen om hier niet in te trappen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je wel een losse app nodig hebt. De Camera-app heeft zelf een QR-code scanner, dus een aparte app is dan nogal overbodig. Mocht je de functies van een app echt nodig hebben, check dan in de App Store of er in-app aankopen inzitten. Deze informatie vind je bovenaan bij de downloadknop en onderaan vind je een overzicht van prijzen en bundels.

In-app aankopen in de App Store bekijken.

Lees ook de recensies in de App Store, om te kijken of andere gebruikers je mogelijk waarschuwen voor oneerlijke praktijken. Wil je de app toch downloaden, pas dan goed op bij het drukken op start- en soortgelijke knoppen. Je moet voor het afsluiten van een proefperiode jezelf altijd identificeren met Touch ID of Face ID. Check voordat je dit doet hoe lang de proefperiode duurt en of deze automatisch verlengd wordt.

Ben je er toch ingetrapt en ben je bang dat je vastzit aan een dure maandelijkse of wekelijkse betaling, dan kun je je altijd afmelden voor deze App Store-abonnementen. Weet je niet hoe je dat doet? In onze tip lees je daar alles over.

Bekijk ook

Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Steeds meer apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch verlengen of tijdig opzeggen en in deze tip lees je hoe dat werkt. We bespreken ook hoe je misleiding voorkomt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.