Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Dyson Lightcycle: een functionele lamp die 60 jaar meegaat

Onze eerste indruk
Dyson heeft een nieuwe bureaulamp en staande lamp ontworpen die 'een leven lang meegaat' en slimme functies bevat die je via een iPhone-app kunt regelen. iCulture kreeg alvast een voorproefje op de Dyson Lightcycle, die in april op de markt komt.

Apple gaat er graag prat op duurzame producten te ontwikkelen die jarenlang meegaan. Maar ze zijn niet de enige: ook bij Dyson doen ze veel onderzoek naar het verbeteren van bestaande producten. Het nieuwste product is een lamp die 60 jaar meegaat. Het is bedacht door uitvinder en ondernemer Jake Dyson, die in 2004 het plan opvatte om met zijn eigen ontwerpstudio een lamp te maken die een leven lang meegaat. In 2015 nam Jake’s vader de ontwerpstudio over en sindsdien wordt er binnen Dyson gewerkt aan slimme lampen, naast de al bestaande producten zoals stofzuigers, ventilatoren en haarstylers. De Dyson Lightcycle is de eerste lamp die voor consumenten op de markt komt. Er is twee jaar aan gewerkt en er zitten allerlei slimmigheden in.

Dyson Lightcycle is afgestemd op daglicht

Licht heeft meer invloed op je welbevinden dan je denkt en zoals je van Dyson kan verwachten is daar behoorlijk wat onderzoek naar gedaan. Het bedrijf probeert producten opnieuw uit te vinden, door zoveel mogelijk problemen op te lossen. Bij verlichting speelt het probleem dat lampen knipperen, vermoeiend zijn voor je ogen of net niet goed zijn afgestemd op de taak die je wilt uitvoeren. De Dyson Lightcycle-taaklamp houdt rekening daarmee, door het licht automatisch af te stemmen op de daglichtsterkte van dat moment. Daarbij wordt gekeken naar je geografische locatie, maar ook je leeftijd en de taak die je wilt uitvoeren. Een 65-jarige heeft bijvoorbeeld tot vier keer meer licht nodig dan een 20-jarige.

Jake Dyson met Lightcycle

Jake Dyson raakte jaren geleden gefascineerd door licht. Na een studie industrieel design op de Central St. Martin’s kunstacademie in Londen ging hij aan de slag als interieurontwerper, maar merkte dat het vak erg op mooi uiterlijk was gericht, terwijl Dyson echte problemen wilde oplossen. Zo maakte hij als afstudeeropdracht een apparaat om energie uit water op te wekken als het regent of als je de wc doortrekt. “Ik zou geen product maken als er geen probleem mee op te lossen is”, zei Dyson eerder in een interview. Hij ontwerpt dan ook geen producten puur omdat ze er mooi uit zien. “Uiterlijk raakt uit de mode, de performance van een product niet”. De Dyson Lightcycle is gebaseerd op de CSYS LED-taaklamp (zie foto hieronder), die een levensduur had van 40 jaar.

Dyson CSYS Desk-lamp

Strak design
Sommige mensen zullen het design van de Dyson Lightcycle misschien wat al te strak vinden. Het gaat in feite om twee rechte lijnen, die elkaar kruisen. De horizontale arm is dankzij contragewichten en een glijsysteem in alle richtingen te bewegen. Omdat er geen veren of draaipunten zijn die kunnen slijten, raakt de arm nooit lam, ook niet na veelvuldig gebruik.

Jake Dyson met Lightcycle

In de armen zijn koperen heat pipes verwerkt, die voor de koeling zorgen. Een ledlamp kan qua hardware namelijk best 60 jaar meegaan, maar door oververhitting gaat de lamp veel sneller kapot en verandert van kleur. Het aantal branduren is dan maar 10.000 terwijl het gemakkelijk tientallen malen langer zou kunnen zijn. Het passieve koelsysteem in de Dyson Lightcycle gebruikt geen stroom en zorgt voor een langere levensduur. Er zijn bijna 900 prototypes ontwikkeld door meer dan 90 engineers, voordat Dyson de Lightcycle goed genoeg vond om op de markt te brengen.

Op de vraag of een lamp die nooit vervangen hoeft te worden commercieel wel zo’n goed idee is, gaf Dyson aan daar niet zozeer in geïnteresseerd te zijn. Zijn bedrijf maakt duurzame producten en kan daar prima van voortbestaan. Dyson is niet beursgenoteerd en hoeft daarom ook geen rekening te houden met bemoeienis en verwachtingen van investeerders.

Dyson Lightcycle demoruimte
De demoruimte waar we de Dyson Lightcycle alvast konden bekijken.

Instelbaar licht via Dyson Link-app

Het licht van de Dyson Lightcycle-lamp is instelbaar van koel wit (6500 Kelvin) tot warm wit (2700 Kelvin). De bijbehorende Dyson Link-app regelt dit voor je, op basis van je leeftijd, locatie en dagelijkse gewoonten. Een algoritme voorspelt welk licht het beste aansluit op je behoeften. Je krijgt het licht waarbij je lichaam het best functioneert, zonder flikkering, in de juiste intensiteit en kleur. Zo zorgt de lamp ‘s ochtends voor veel helder licht, zodat je lichaam ontwaakt en is voorbereid op de dag. Later op de avond zorgt de lamp voor warm licht om bij te lezen. Bij oudere mensen zorgt de lamp voor iets meer licht. Dyson belooft meer dan 1.000 lux verlichtingssterkte en bescherming tegen verblinding. Je kunt alles regelen via de app, die via Bluetooth in verbinding staat met de lamp. Maar het kan ook met het slide touch-mechanisme op de lamp zelf. Verandert de achtergrondverlichting opeens, dan houdt de lamp daar uiteraard zelf rekening mee.

Dyson Link-app voor Lightcycle

Als je langere tijd afwezig bent, gaat de lamp vanzelf uit dankzij een nabijheidssensor. Er zitten drie warme en drie koele ledlampen in, die samen de juiste daglichttemperatuur simuleren. De software in de lamp bevat algoritmen die op basis van meer dan een miljoen satellietmetingen bepalen welke lichtomstandigheden op jouw plek op aarde het ideaalst zijn. Er zit een 32-bit microprocessor in die de metingen van de daglichtsensor verwerkt. Een speciale zevenhoekige reflector zorgt ervoor dat er niet teveel schaduwen optreden. Het licht wordt daardoor gelijkmatiger verdeeld. Verder kun je 20 lichtinstellingen voorprogrammeren. Activiteiten waar je uit kunt kiezen zijn bijvoorbeeld studeren, ontspannen, precisie, boost, wake-up en slaapstand.

Dyson Lightcycle taaklamp: design

Verkrijgbaarheid Dyson Lightcycle

De Dyson Lightcycle is vanaf 1 april verkrijgbaar in de Benelux. Je kunt kiezen uit een bureaulamp (€499) of een vloerlamp (€699) in de kleuren zwart of zilver. Voor sommige mensen zal dat een behoorlijke prijs zijn, maar als je kijkt naar designlampen zoals die van Artemide, dan betaal je daar ook al snel een paar honderd euro voor. Er spelen verder nog twee aspecten mee: meer welbevinden en het feit dat deze lamp 60 jaar meegaat. Het is daarom eigenlijk wel interessant dat Dyson een ingebouwde USB-C-poort in de verticale arm heeft aangebracht. Zouden we die aansluiting over 60 jaar nog steeds gebruiken? Wat er echter niet in zit, is ondersteuning voor slimme assistenten en smart home-platformen zoals HomeKit, Alexa of Google Home. Wellicht denkt Dyson dat die platformen over 60 jaar toch niet meer zullen bestaan. Maar bestaat de Dyson Link-app dan nog wel en gebruiken we nog wel iPhones? Dat zijn vragen waar je over moet nadenken als je een product wilt maken dat zo lang meegaat.

Een andere overweging bij de aanschaf is dat de lamp niet in eerste instantie is ontworpen om ‘mooi’ te zijn, maar dat alles draait om functionaliteit, want dat is over tientallen jaren nog steeds relevant. Daar valt wat voor te zeggen, maar van de andere kant: échte designklassiekers raken nooit echt uit de mode, dus waarom zou je niet iets in je huiskamer neerzetten dat zowel mooi als functioneel is? In een minimalistisch interieur komt de Dyson Lightcycle wat ons betreft het beste tot z’n recht.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.