‘Dure iWatch en enorm veel Apple-producten later dit jaar’

De iWatch krijgt een model van duizenden euro's, aldus Ming-Chi Kuo. Verder een iPhone met verplaatste knoppen en meer.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iWatch-concept-Maps-Martin-Hajek-005Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft weer een zeer uitgebreid verslag gedeeld met investeerders, waarin hij de plannen van Apple deelt. Kuo is één van de weinig analisten met een uitmuntende reputatie: meermaals voorspelde hij als eerste de plannen van Apple. Zijn nieuwe voorspellingen zijn hoe dan ook bijzonder te noemen. Zo heeft de analist het over zeer prijzige iWatch-modellen, Apple’s nieuwe Apple TV en een iPhone met knoppen op totaal andere plekken.

Nieuwe iPhones, iPads, iWatch en Apple TV in 2014

In een roadmap laat Kuo zien hoe Apple dit jaar zijn producten zal introduceren. In het huidige kwartaal komt er enkel een Mac-upgrade, waarna Apple in kwartaal drie losgaat met nieuwe iPads, iPhones en de iWatch. In het vierde kwartaal komt er een nieuwe Apple TV en een 5,5-inch iPhone.

Ming Chi Kuo roadmap

Dure iWatch met NFC, 1 dag-batterij

Kuo’s meest opmerkelijke voorspelling richt zich op de iWatch. Volgens de analist zal de iWatch met twee verschillende schermgrootten en met meerdere ontwerpen worden verkocht. Apple zou zich op de horlogemarkt richten en daarom ook modieuze horloges gaan aanbieden. De meest hoogwaardige en modieuze iWatch wordt daarom volgens Kuo verkocht voor duizenden dollars. Een succesvolle introductie kan volgens Kuo van Apple een modemerk maken.

Kuo benadrukt de geruchten die al eerder de ronde deden: de iWatch is bedoeld voor het monitoren van je gezondheid, beschikt over NFC-functionaliteit en biometrische functies – vermoedelijk Touch ID – als beveiliging. In tegenstelling tot eerdere geruchten stelt Kuo wel dat het horloge onafhankelijk van een iPhone of iPad gebruikt kan worden. Voor het scherm maakt Apple gebruik van 1,3- tot 1,5-inch flexibel AMOLED-beeldscherm van zeer sterk saffierglas. Het accessoire zou met één acculading een dag mee moeten gaan, korter dan de meeste smartwatches.

iPhone 6 met verplaatste ontgrendelknop

Apple zal met de iPhone 6 voor het eerst de positie van de ontgrendelknop wijzigen. De knop zat tot nu toe altijd bovenop de iPhone, maar is volgens Kuo verplaatst naar de zijkant. Dit maakt het makkelijker om de iPhone met één hand te bedienen, vooral in combinatie met het grotere iPhone-scherm. Veel Android-telefoons hebben een ontgrendelknop op dezelfde plek. De iPhone 6 wordt naar verwachting ook iets dunner de iPhone 5s. Kuo spreekt over een dikte van 6,5 tot 7 millimeter, waar de iPhone 5s 7,6 millimeter dun is. De schermranden zouden bovendien 10 tot 20 procent dunner zijn dan de iPhone 5s.

Kuo benadrukt verder wat we ook al meerdere malen hebben gehoord: de iPhone krijgt twee modellen: één met een 4,7-inch-scherm van en een tweede met een 5,5-inch-scherm. Dit werd in eerdere berichten al benadrukt. Volgens de analist heeft het kleinere iPhone 6-model een enigszins vreemde resolutie van 1334 bij 750 pixels (401 ppi). Dit om de huidige apps te kunnen blijven ondersteunen. Het grootste model krijgt een resolutie van 1920 bij 1080 pixels (326 ppi), oftewel Full HD. Net als eerdere bronnen denkt ook Kuo dat de 5,5-inch iPhone pas later in het jaar komt.

iPhone 6-camera heeft nog steeds 8-megapixels

Apple blijft volgens Kuo bij een 8-megapixelcamera in de iPhone 6, zoals eerder ook al in geruchten werd genoemd. Een optische beeldstabilisator zal er volgens de analist voor zorgen dat de iPhone een langere sluitertijd zal ondersteunen, waardoor landschapsfoto’s er beter uit zullen zien. De iPhone heeft sinds de iPhone 4s al een 8-megapixelcamera, die steeds op andere manieren wordt verbeterd.

iPhone 6 met A8-soc, 1GB geheugen en NFC

Wat specificaties van de iPhone 6 betreft, verwacht Kuo op basis van zijn bronnen dat Apple de iPhone 6 van een A8 system-on-a-chip voorziet. Hiermee zet Apple de trend voort dat elk grote iPhone-revisie een vernieuwde processor krijgt. Verder beschikt de iPhone 6 volgens Kuo net als de iPhone 5s over 1 GB aan werkgeheugen, LPDDR3 RAM om precies te zijn. Kuo blaast daarnaast ook de geruchten over Near-Field-Communication (NFC) nieuw leven in. Daar werd in het geruchtencircuit voorafgaand aan de iPhone 5 en 5s al over gesproken, maar uiteindelijk niet gerealiseerd. Volgens de analist krijgt de iPhone 6 nu dan toch een NFC-chip ingebouwd, terwijl Apple eerder leek in te zetten op de iBeacons-technologie die in iOS 7 was geïntroduceerd.

Upgrades voor iPad Air en iPad mini

Apple wil ergens in het derde kwartaal van 2014 volgens Kuo upgrades voor de nieuwe iPad Air en iPad mini introduceren. Beide met A8-chip en de Touch ID-vingerafduksensor die in de iPhone 5s debuteerde. Hoewel al verwacht werd dat Apple nieuwe iPads wil onthullen, staan ze opmerkelijk genoeg vlak voor de verkoop van de iWatch en 4,7-inch-iPhone in de roadmap van Kuo.

Apple TV met bewegingssensor; App Store ‘onvermijdbaar’

De geruchten dat Apple dit jaar met een vernieuwde Apple TV komt blijven elkaar opvolgen. Volgens Kuo heeft Apple voor dit najaar inderdaad een nieuwe Apple TV op de planning staan. Die zou je niet meer met een afstandsbediening hoeven te bedienen, maar zal zijn voorzien van een bewegingssensor. Ondanks eerdere geruchten bestaat er nog wel wat onduidelijkheid of we een aparte App Store dit jaar al mogen verwachten. Wel noemt Kuo het ‘onvermijdelijk’ dat er uiteindelijk een App Store komt. Verwachtingen voor een losse televisie van Apple, ook wel iTV genoemd, tempert hij. Hiervoor zou pas ruimte zijn als het ecosysteem voor tv’s verbetert, aldus de analist.

Apple werkt aan 12,9-inch iPad

Kuo denkt, net als veel van zijn collega’s, dat Apple een 12,9-inch-versie van de iPad zal introduceren. In het geruchtencircuit wordt deze iPad ook wel de iPad Pro genoemd. Hoewel de plannen interessant zijn, denkt Kuo dat ze niet meer in 2014 uitgevoerd worden. Volgens hem komt Apple waarschijnlijk pas volgend jaar met de nieuwe iPad.

Ming-Chi Kuo

Hoewel analisten er vaak naast zitten, heeft Ming-Chi Kuo van KGI Securites bewezen zeer betrouwbare bronnen te hebben. De afgelopen jaren wist de analist als eerste van bijzondere plannnen van Apple. Zo voorspelde hij de iPod touch in meerdere kleuren in 2012. Afgelopen jaar wist hij als eerste van de Touch ID-vingerafdrukscanner in de iPhone 5s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2014, 16:59
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple tv, camera, ipad, ipad air 2, iPhone 6, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.