Draadloze CarPlay in BMW dankzij Harman.

Draadloze CarPlay eindelijk onderweg via Harman-systeem

Draadloze CarPlay komt eindelijk beschikbaar, want het bedrijf Harman biedt vanaf deze maand ondersteuning voor draadloze CarPlay in een nieuw model van BMW. Dit zal de eerste beschikbare vorm van draadloze CarPlay zijn.

CarPlay is Apple’s systeem voor in de auto, zodat je bepaalde functies van je iPhone veilig tijdens het rijden kunt gebruiken. CarPlay werkt op allerlei ingebouwde autosystemen van een groot aantal automerken, maar ook via zogenaamde aftermarket radio’s. In alle gevallen is een bedrade verbinding nodig om CarPlay-geschikte iPhone-apps op het scherm van je autoradio te tonen, maar Apple biedt wel ondersteuning voor draadloze CarPlay. Tot op heden was er nog geen systeem dat dat ondersteunde, maar Harman komt als eerste maker met draadloze CarPlay.

Draadloze CarPlay in BMW dankzij Harman.

Draadloze CarPlay dankzij Harman

Apple biedt al sinds iOS 9 de mogelijkheid voor draadloze CarPlay, maar er is nog geen één systeem beschikbaar die draadloze CarPlay ondersteunt. Volkswagen wilde in januari 2016 tijdens de CES een demo laten zien van draadloze CarPlay, maar Apple stak hier een stokje voor. Apple verbood Volkswagen om draadloze CarPlay te tonen. Nu ruim een jaar later lijkt het er eindelijk van te komen, want Harman heeft aangekondigd dat draadloze CarPlay eindelijk onderweg komt in de vorm van ingebouwde systemen in de BMW 5 Series sedan.

Voor draadloze CarPlay is meer nodig dan alleen een Bluetooth-verbinding. Draadloze CarPlay werkt dankzij een combinatie van Bluetooth en Wi-Fi. Dat betekent dat dus niet zomaar elk systeem met Bluetooth kan samenwerken met draadloze vorm van CarPlay. Het Harman-systeem in de nieuwe BMW 5 Series sedan bevat de nodige vereisten. Dit nieuwe model is sinds 11 februari te vinden bij de BMW dealer. Draadloze CarPlay komt echter ook nog naar aftermarket systemen, zoals de iLX-107 van Alpine. Dit systeem komt deze maand in Amerika uit, maar voor de Nederlandse markt is deze nog niet aangekondigd. Alpine verkoopt in Nederland alleen het iLX-700-systeem, die verkrijgbaar is voor €649. In dit systeem werkt CarPlay dus alleen met een bedrade verbinding.

CarPlay vindt zijn weg steeds meer naar standaard autosystemen en veel merken bieden dit nu standaard aan. Apple houdt een lijst bij van alle modellen die werken met CarPlay, maar dit loopt in alle gevallen dus via een bedrade verbinding. Apple blijft CarPlay daarnaast ook doorontwikkelen, want in iOS 10.3 zijn er weer nieuwe CarPlay-functies toegevoegd. Zo kun je makkelijker wisselen tussen apps en bekijk je in de Muziek-app ook welk nummer er als volgende afgespeeld wordt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2017, 14:24
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerp carplay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.