CarPlay-Draadloos-iOS-9

Waar blijft draadloze CarPlay? Apple verbiedt demo door Volkswagen

Draadloze CarPlay is nog steeds niet te gebruiken. Volkswagen wilde het demonstreren op gadgetbeurs CES, maar Apple stak daar een stokje voor.

Sinds iOS 9 is CarPlay draadloos geworden. De iPhone hoeft niet langer met een kabeltje verbonden te zijn om CarPlay in de auto te gebruiken. Alleen is er een probleem: er zijn nog steeds geen werkende CarPlay-systemen die geschikt zijn voor draadloos gebruik. Volkswagen heeft zo’n systeem ontwikkeld, maar Apple verbood dat ze dit demonstreerden op de gadgetbeurs CES.

Volkswagen Golf interieur

Apple zou Volkswagen hebben verboden om draadloze CarPlay op de elektronicabeurs CES te laten zien. “We wilden draadloze CarPlay laten zien en de eigenaar van de CarPlay-technologie gaf ons daar geen toestemming voor”, vertelde Volkswagen-topman Volkmar Tannerberger aan Car and Driver. Mogelijk wil Apple zelf het moment bepalen om de eerste werkende systemen te laten zien.

Nu is het nog nodig om een iPhone op de usb-poort van het CarPlay-systeem aan te sluiten. Een draadloze CarPlay-functie is gebruiksvriendelijker. Zonder de iPhone uit je broekzak of tas te halen wordt CarPlay namelijk automatisch geactiveerd als je de auto instapt, zodat je direct kunt wegrijden en spraakcommando’s kunt geven. De draadloze modus werkt overigens alleen in toekomstige auto’s die de draadloze verbinding voor CarPlay ondersteunen: het huidige assortiment CarPlay-systemen krijgt deze optie dus niet.

CarPlay Volkswagen

CarPlay op CES 2016

Apple was niet aanwezig op de CES-beurs, maar er werden wel meerdere aankondigingen rondom CarPlay gedaan. Onder andere Kenwood, JVC en Pioneer kondigden nieuwe systemen aan die helaas voornamelijk op de Amerikaanse markt waren gericht. Ook lieten Chrysler, Dodge en Jeep de mogelijkheden van CarPlay zien. Omdat Volkswagen de draadloze variant van CarPlay niet mocht laten zien, demonstreerden ze een nieuw project op basis van MirrorLink om content van een smartphone naar het infotainmentsysteem in de auto te streamen.

De eerste Volkswagens met CarPlay verlieten in juli 2015 de dealer. De fabrikant biedt CarPlay aan op alle 2016-modellen van de Polo, Golf, Passat, Tiguan, Beetle en Sharan. Overigens werkt Volkswagen ook samen met Android Auto.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2016, 17:59
Categorieën Achtergrond, Diensten
Onderwerpen carplay, volkswagen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.