Series 5 teardown 40mm

Apple Watch Series 5 teardown: 40mm heeft compleet nieuw accudesign

Metalen huls maakt accu fysiek sterker
iFixit heeft een teardown van de Apple Watch Series 5 uitgevoerd. Daarbij blijkt dat de 40mm versie een radicaal nieuw design voor de batterij heeft. En de 44mm versie van de Series 5 heeft een grotere batterij, waardoor Always On minder impact heeft op de gebruiksduur.

40mm Apple Watch Series 5 teardown

iFixit voerde dus twee teardowns uit. Over de grotere 44mm versie lees je hieronder. Meestal heeft de kleinere Apple Watch precies dezelfde eigenschappen, maar bij de Series 5 blijkt dat toch niet het geval. De 40mm heeft namelijk een metalen huls rondom de batterij, in plaats van het traditionele omhulsel van donker gekleurde folie. Dit zorgt ervoor dat het fysiek sterker en compacter is.


De behuizing rondom de batterij is waarschijnlijk van aluminium gemaakt en het is de eerste keer dat dit het geval is. Meestal hebben lithium-ion-batterijen alleen een folie. Volgens iFixit kan het een aanwijzing zijn wat we in de toekomst kunnen verwachten van batterijvervanging.

Series 5 nieuw accudesign
Links het nieuwe design, rechts het oude.

Mogelijk beschrijft Apple het nieuwe accu-design in dit patent. De metalen behuizing maakt het geheel compacter. De capaciteit is met 10% omhoog gegaan.

De metalen behuizing zorgt er ook voor dat de accu fysiek sterker is en daardoor gemakkelijker te vervangen is, omdat je wat meer kunt wrikken. Normaal kun je namelijk gemakkelijk door de folie prikken, als je niet oppast.

Series 5 teardown 40mm

Ook beschrijft het eerder genoemde patent dat Apple de accu wil vastschroeven. Ook dat is een stap vooruit, want normaal wordt veel gebruik gemaakt van lijm. Er zijn daarvoor geen extra vastschroefpunten nodig, die alleen maar extra ruimte zouden innemen. Overigens zit de batterij dit jaar nog wel gewoon vastgelijmd, maar iFixit hoopt dat dit gaat veranderen.

Series 5 teardown 40mm

Zoals gezegd geldt dit alleen voor de kleinere 40mm Series 5. Die profiteert het meest van een verbeterde batterijduur. Het kan ook zijn dat Apple dit minder populaire model gewoon gekozen heeft omdat het nog een test is. Mochten er toch problemen optreden, dan is er een terugroepactie voor een veel kleinere groep klanten nodig.

44mm Apple Watch Series 5 teardown

Eerder voerde iFixit een teardown uit van de 44mm versie van de Series 5. Daarbij ontdekten ze waarom de batterij het ondanks de Always On-functie toch nog steeds 18 uur uithoudt. De batterij is gewoon groter.

apple Watch Series 5 teardown

Maar iFixit vond nog meer, zoals een verbeterde lichtsensor voor omgevingslicht. Daarvoor moesten ze wel een röntgenfoto maken. Deze toonde ook de verbeterde chip voor energiebeheer. De foto onthulde verder weinig details over de lichtsensor. Ook werd er geen onderdeel of sensor aangetroffen op de foto, die te maken kon hebben met de kompasfunctie.

De batterij is nu 1,4 procent groter en heeft een capaciteit van 296 mAh in plaats van 291,8 mAh in de Series 4. De verbeterde batterijduur is volgens iFixit echter vooral te danken aan het LTPO-scherm. LTPO staat voor low-temperature polycrystalline oxide. In het kort zorgt dit ervoor dat Apple een always-on display kan gebruiken zonder dat de batterij snel leeg gaat. Dit is dus energiezuiniger dan het vorige scherm in de Series 4.

Bekijk ook

Er zit een LTPO-scherm in de Apple Watch Series 5: dit heb je eraan als gebruiker

Apple maakt in de nieuwe Apple Watch Series 5 gebruik van een LTPO-scherm. Dit zorgt voor een betere batterijduur en geeft je de mogelijkheid om op de Apple Watch Always On te gebruiken, maar hoe werkt dat? Wij vertellen je alles!

Apple heeft de interne layout van de componenten ook iets gewijzigd. Sommige connectors lopen in dit nieuwe model iets anders. Daardoor zijn onderdelen niet onderling uitwisselbaar, ook al is de interne chip (S5 system-in-package) hetzelfde gebleven. Er is echter wel een klein verschil tussen de S5-chips: bij de Series 5 zit in alle modellen meer opslag, namelijk 32GB.

apple-watch-s5-screen

De Apple Watch Series 5 krijgt een reparatiescore van 6 uit 10. Dit is dezelfde score als bij de Series 4, maar toen was iFixit daarover positief verrast. Het vastgeplakte scherm is nog het meest lastig te verwijderen, maar als dat eenmaal is gelukt kun je de batterij vrij gemakkelijk vervangen.

De volledige teardown vind je hier. Het is wel een stuk beknopter dan de iPhone 11 teardown die iFixit onlangs uitvoerde en waarbij ze geen onderdelen voor tweezijdig draadloos opladen vonden. Ook was er al een iPhone 11 Pro teardown voor de high-end modellen.

Apple Watch onderdelen

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 27 september: Aangevuld met teardown van 40mm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.