Vision Pro persona vastleggen

‘Apple Vision Pro is pas na vier generaties echt af’

Medewerkers van Apple's Vision Product Group zeggen dat het wel vier generaties kan duren voordat de headset zijn ideale vorm bereikt. Dit zou vergelijkbaar zijn met de iPhone, iPad en Apple Watch.

Gloednieuwe Apple-producten hebben vaak een paar jaar nodig om door te dringen tot het gewone publiek. Dat geldt bij de Apple Vision Pro nog eens extra: het is een duur apparaat dat moeilijk verkrijgbaar is en dat je op dit moment nog moeilijk als ‘onmisbaar’ kunt bestempelen. Apple denkt daar intern blijkbaar ook zo over. Mark Gurman van Bloomberg heeft via bronnen binnen Apple gehoord dat het team dat aan de Vision-producten werkt, er nog niet helemaal tevreden over is. Het zou vier generaties kunnen duren voordat het apparaat functioneert zoals het zou moeten. Tot die tijd is de “Vision Pro in feit een prototype, waarvoor je moet betalen om het te mogen testen”, vindt Gurman.

Duur prototype met betasoftware

Bij de iPhone, iPad en Apple Watch duurde het ook vier generaties voordat de apparaten tot het grote publiek doordrongen. Voorlopig is de headset nog een speeltje voor early adopters, die het geld ervoor over heben om het nu alvast te proberen. De eerste generatie van een Apple-product is meestal indrukwekkend, maar ze worden pas echt goed als er een paar iteraties overheen zijn gegaan. Veel reviews van de headset wekken de indruk dat je hiermee de toekomst in handen hebt, maar Gurman is het daar niet mee eens. Hij vindt het “meer een vooruitblik op de toekomst dan de toekomst zelf”. Het ding is te zwaar en te onhandig, de batterijduur is veel te kort en er zijn niet genoeg speciale apps.

Vision Pro demo Glenn Haak
Vision Pro demo-unit in de Apple Store: kijken, niet aanraken. (c) Glenn Haak voor iCulture.nl

visionOS bevat bovendien meer bugs dan je zou verwachten van een eerste generatie Apple-product. Wanneer wordt het wel beter? Gurman denkt dat het software-updateproces moet worden aangepast, zodat er snel bugfixes kunnen worden uitgebracht. De software voelt nu nog teveel aan als een betaversie en er moet nog zeker een jaar overheen gaan om het voldoende te verbeteren dat je het voor dagelijks gebruik door consumenten kunt aanraden.

Ondertussen werken we achter de schermen aan een eigen review van de Vision Pro, gericht op wat je er in Nederland zoal mee kunt doen. Binnenkort meer!

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.