Apple Kaarten groener tijdens navigatiemodus (bijgesneden).

Apple maakt Apple Kaarten groener tijdens het navigeren

Nu al zichtbaar in iOS 14
Apple heeft de Kaarten-app nu wereldwijd een update gegeven, waardoor al het kaartmateriaal groener is tijdens het navigeren. Ook in Nederland is dit nu zichtbaar, maar dat staat los van de uitbreiding van het nieuwe kaartmateriaal.

Apple is dit voorjaar met Apple Kaarten-auto’s door Nederland gereden om alle wegen en gebieden met eigen camera’s vast te leggen. Naar verwachting zal Apple ergens in 2022 voor heel Nederland de nieuwe kaarten uitrollen. Maar nu al heeft Apple één onderdeel van dit nieuwe kaartmateriaal wereldwijd uitgerold, dus ook in alle landen waar Apple nog niet begonnen is het vastleggen van de omgeving. Je merkt daardoor dat tijdens het navigeren de kaarten een stuk groener zijn. De wijziging is per direct in iOS 14 zichtbaar.

Groenere Apple Kaarten tijdens navigeren

iCulture-lezer Bram merkte op dat er iets ‘anders’ is aan Apple Kaarten tijdens het navigeren. Ook wij hebben afgelopen weekend gemerkt dat er iets veranderd is, zonder specifiek aan te kunnen wijzen wat er veranderd is. Apple Kaarten-expert Justin O’Beirne, die veranderingen in Apple’s kaartmateriaal bijhoudt, weet nu wat er aan de hand is. Hij meldt dat Apple in alle landen gedetailleerdere landschapsweergave toegevoegd heeft.

Je kunt het zelf controleren door de Apple Kaarten-app te openen en een route naar een willekeurige locatie te starten. Vervolgens klap je tijdens de navigatie de onderste balk open en tik je op Overzicht.

Apple Kaarten-weergave: normaal vs tijdens navigatie.
De gewone kaart vs de nieuwe groenere navigatie-kaart.

Je merkt dit tijdens het navigeren, waardoor de omgeving veel meer kleur heeft gekregen. Delen die eerst nog wit waren, zijn nu groen of zachtgeel, om aan te geven dat er weiland of bos is. Je ziet dit alleen als er een navigatie actief is. je kan dan ook op Overzicht tikken om de kaart in de gewone weergave te bekijken. Het verschil zie je duidelijk, zoals hieronder afgebeeld.

Apple Kaarten weergave gewone vs tijdens navigatie.
De gewone kaart vs de nieuwe groenere navigatie-kaart.

Staat los van uitrol nieuwe kaarten voor Nederland
De wijziging heeft niets te maken met de nieuwe beelden die Apple dit voorjaar gemaakt heeft, merkt ook O’Beirne op. Apple gebruikt deze groenere weergave wel in landen waar al wel het nieuwe kaartmateriaal uitgerold is, maar nu is dit simpelweg overal zichtbaar. Hou er dus rekening mee dat deze weergave alleen te zien is in de navigatiemodus. Bij de gewone beelden van de kaart is nog de wat meer witte en grijze weergave te zien. In landen waar het nieuwe kaartmateriaal wel al zichtbaar is (zoals Groot-Brittantië en Spanje en Portugal) is het groenere landschap ook zichtbaar in de standaardweergave.

Bekijk ook

Waar rijden de Apple Kaarten-auto's?

Heb je een Apple Kaarten-auto op de Nederlandse weg gespot? Bekijk waar de Apple Kaarten auto's al gezien zijn en of ze ook al bij jou in de buurt rondrijden.

Nieuw design in iOS 15
Apple geeft Apple Kaarten in iOS 15 ook een nieuw likje verf. Er is meer kleur, waardoor vooral het landschap in de standaardkaart meer groen krijgt. Ook is de kleur in iOS 15 wat feller, vooral in de nachtmodus. Voor de navigatiekaart in iOS 14 heeft Apple dus nu ook al meer kleur toegevoegd, maar dan met behoud van de stijl die Apple voor iOS 14 gebruikt.

Bekijk ook

Apple Kaarten in iOS 15 en macOS Monterey: deze 12 verbeteringen vind je er

In macOS Monterey en iOS 15 heeft Apple Kaarten nieuwe functies en verbeteringen. Zo is de kaart helemaal op de schop gegaan, maar helaas komen niet alle nieuwe functies meteen naar Nederland.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.