Apple Kaarten groener tijdens navigatiemodus (bijgesneden).

Apple maakt Apple Kaarten groener tijdens het navigeren

Nu al zichtbaar in iOS 14

Apple heeft de Kaarten-app nu wereldwijd een update gegeven, waardoor al het kaartmateriaal groener is tijdens het navigeren. Ook in Nederland is dit nu zichtbaar, maar dat staat los van de uitbreiding van het nieuwe kaartmateriaal.

Apple is dit voorjaar met Apple Kaarten-auto’s door Nederland gereden om alle wegen en gebieden met eigen camera’s vast te leggen. Naar verwachting zal Apple ergens in 2022 voor heel Nederland de nieuwe kaarten uitrollen. Maar nu al heeft Apple één onderdeel van dit nieuwe kaartmateriaal wereldwijd uitgerold, dus ook in alle landen waar Apple nog niet begonnen is het vastleggen van de omgeving. Je merkt daardoor dat tijdens het navigeren de kaarten een stuk groener zijn. De wijziging is per direct in iOS 14 zichtbaar.

Groenere Apple Kaarten tijdens navigeren

iCulture-lezer Bram merkte op dat er iets ‘anders’ is aan Apple Kaarten tijdens het navigeren. Ook wij hebben afgelopen weekend gemerkt dat er iets veranderd is, zonder specifiek aan te kunnen wijzen wat er veranderd is. Apple Kaarten-expert Justin O’Beirne, die veranderingen in Apple’s kaartmateriaal bijhoudt, weet nu wat er aan de hand is. Hij meldt dat Apple in alle landen gedetailleerdere landschapsweergave toegevoegd heeft.

Je kunt het zelf controleren door de Apple Kaarten-app te openen en een route naar een willekeurige locatie te starten. Vervolgens klap je tijdens de navigatie de onderste balk open en tik je op Overzicht.

Apple Kaarten-weergave: normaal vs tijdens navigatie.
De gewone kaart vs de nieuwe groenere navigatie-kaart.

Je merkt dit tijdens het navigeren, waardoor de omgeving veel meer kleur heeft gekregen. Delen die eerst nog wit waren, zijn nu groen of zachtgeel, om aan te geven dat er weiland of bos is. Je ziet dit alleen als er een navigatie actief is. je kan dan ook op Overzicht tikken om de kaart in de gewone weergave te bekijken. Het verschil zie je duidelijk, zoals hieronder afgebeeld.

Apple Kaarten weergave gewone vs tijdens navigatie.
De gewone kaart vs de nieuwe groenere navigatie-kaart.

Staat los van uitrol nieuwe kaarten voor Nederland
De wijziging heeft niets te maken met de nieuwe beelden die Apple dit voorjaar gemaakt heeft, merkt ook O’Beirne op. Apple gebruikt deze groenere weergave wel in landen waar al wel het nieuwe kaartmateriaal uitgerold is, maar nu is dit simpelweg overal zichtbaar. Hou er dus rekening mee dat deze weergave alleen te zien is in de navigatiemodus. Bij de gewone beelden van de kaart is nog de wat meer witte en grijze weergave te zien. In landen waar het nieuwe kaartmateriaal wel al zichtbaar is (zoals Groot-Brittantië en Spanje en Portugal) is het groenere landschap ook zichtbaar in de standaardweergave.

Nieuw design in iOS 15
Apple geeft Apple Kaarten in iOS 15 ook een nieuw likje verf. Er is meer kleur, waardoor vooral het landschap in de standaardkaart meer groen krijgt. Ook is de kleur in iOS 15 wat feller, vooral in de nachtmodus. Voor de navigatiekaart in iOS 14 heeft Apple dus nu ook al meer kleur toegevoegd, maar dan met behoud van de stijl die Apple voor iOS 14 gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.