‘Apple wil iPhone-beveiliging aanscherpen op locaties’

Een nieuw Apple-patent beschrijft hoe de iPhone beter beveiligd kan zijn als je op onbekende plekken rondloopt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 codeslotApple wil de beveiliging van je iPhone laten afhangen van je huidige locatie. Dit blijkt uit een nieuwe patentaanvraag. De iPhone gebruikt je huidige positie om te zien of je bijvoorbeeld thuis of op je werk bent, om op basis daarvan de beveiliging zwaarder of soepeler te maken. Thuis hoef je bijvoorbeeld alleen een viercijferige pincode in te voeren, terwijl je op openbare locaties ook je vingerafdruk moet gebruiken.


Het beveiligingssysteem zorgt ervoor dat je iPhone minder zwaar beveiligd is als je op een vertrouwde locatie bent. In theorie zou je thuis zelfs iedere vorm van beveiliging op het ontgrendelscherm kunnen omzeilen. Je weet immers dat de kans vrij klein is dat daar een onguur iemand door je gegevens bladert. Diefstal is ook een verwaarloosbaar probleem: zelfs als de iPhone uit je huis wordt gestolen, wordt de zwaardere beveiliging weer geactiveerd zodra de iPhone-locatie verandert.

Locatiegebaseerde beveiliging iOSVolgens de patentaanvraag gebruikt de iPhone bekende Wi-Fi-netwerken, gps en andere smartphones om te zien waar je precies bent. Minstens twee van deze informatiebronnen moet worden benut om met absolute zekerheid een locatie vast te pinnen. Hiermee maakt Apple het hackers iets moeilijker, aangezien ze niet enkel een Wi-Fi-netwerk hoeven te spoofen om te doen alsof de iPhone ergens anders is.

Apple kan de beschreven technologie ook gebruiken om een locatiegebaseerd profiel te activeren. Hierdoor heb je op kantoor een iPhone met alle zakelijke contacten en belangrijke apps op de voorgrond, terwijl thuis je spelletjes en Facebook-app weer tevoorschijn komen.

Grappig feit: Apple noemt in de patentaanvraag beveiliging via een vingerafdruk, maar op het moment van aanvraag was Touch ID nog niet aangekondigd. Het document stamt namelijk van 2012, terwijl Touch ID pas sinds de iPhone 5s in 2013 beschikbaar is. Wellicht dat Apple in het document alvast nieuwe functies meenam, maar het is ook mogelijk dat er zo breed mogelijk werd ingedekt. Naast je vingerafdruk komen namelijk ook DNA, irisscans, stemherkenning, typtempo, loopbewegingen en biometrische identificatie voorbij als alternatieve beveiligingsmiddelen.

Zoals bij andere patenten geldt uiteraard: we moeten nog zien of en wanneer Apple deze techniek gaat gebruiken. We weten alleen dat Apple hier op een bepaald punt naar heeft gekeken – en het serieus genoeg nam om een patent aan te vragen.

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.